Nya fräsha parken i Kläppen. Foto: Magnus Noppa / Kläppen Ski Resort

Artiklar

Skidsnack #6: Veckans nyheter i skidvärlden

Veckans sammanfattning serverar ett nytt vansinnigt världsrekord i antal åkta höjdmeter på ett dygn, klantig klimatkommentar med konsekvenser, Kläppens nyöppnade park och mycket mer.

Text: Gabriella Edebo • 2019-02-10 Uppdaterad 2019-02-10

Kilian Jornet krossar världsrekord

Förra vintern sattes två nya världsrekord i antal skidade höjdmeter på 24 timmar. Först av amerikanen Mike Foote med 18 654 höjdmeter, sen kom norrmännen och satte nya rekord på både damsidan genom Malene Blikken Haukøy på 15 440 meter, och herrsidan där Lars Erik Skjervheim tog sig 20 939 höjdmeter på 24 timmar. Under ett dygn nu i veckan bestämde sig den övermänskliga spanjoren Kilian Jornet att testa hur långt han kunde pusha sig själv under ett dygn ”för skojs skull”. Det slutade med 23 486 höjdmeter loggade i norska Tusten Skisenter, alltså snudd på ofattbara 1 000 höjdmeter per timme. Ödmjuk som han är vill Kilian dock inte kalla det för ett världsrekord eftersom alla tidigare rekordhållare gjort sina försök på olika platser i världen med olika förhållanden, men ett ”inofficiellt” världsrekord är det allt.

Skidsnack #6: Veckans nyheter i skidvärlden
Kilian ute på en vanlig ”kul” dag. Foto: @kilianjornet på Instagram

Klantig klimatkommentar från FIS-dinosaurie

Det högsta hönset i det internationella skidförbundet FIS fällde några märkliga kommentarer i en intervju med en Schweizisk tidning i veckan där ordförande Gian-Franco Kasper bland annat säger att han inte tror på klimatförändringar och global uppvärmning. Dessutom sluddrade han något märkligt om att det är betydligt enklare att arrangera ett OS om ett land med diktatur står värd för eftersom det är ”enklare eftersom man inte behöver fråga folket” och ”jag vill inte behöva argumentera med miljöaktivister”. Många inom vintersportvärlden har reagerat kraftigt på uttalandet och miljöorganisationen Protect Our Winters svarade med att arrangera ett upprop för att avsätta 75-åringen som varit ordförande för FIS sedan 1998. Intervjun i sin helhet hittar du här (på tyska) och mer om POWs upprop finner du här.

Kläppen snowpark igång

Sveriges bästa snowpark har öppnat för säsongen och redan nu i helgen fick den invigas ordentligt i samband med att parken stod värd för Swedish Slopestyle Tour och Swedish Snowboard Series. I vanlig ordning lever Kläppen upp till sitt rykte att ha landets i särklass bästa park och fortsätter att lägga ner enormt mycket jobb och resurser på parken.

Skidsnack #6: Veckans nyheter i skidvärlden
Foto: Alexander Eriksson / Helly Hansen

VM-kurbits

VM-kollektionen från Helly Hansen som bland annat inkluderar de svenska åkarnas fartdräkt är inspirerad av Åre (som de beskriver uttalas ”oar-eh” för hjälpa alla utländska besökare på traven) och kurbits med en skidnördig tvist. Mönstret föreställer Åreskutan, Kabinbanan, Bergbanan, snöflingor, goggles och en älg.

Trendspaning på ISPO

Redaktionen begav sig till den gigantiska sportmässan ISPO i München för att spana in de senaste trenderna och nyaste nyheterna inför prylåret 2020. Här hittar du vår analys av hetsmässan. Läs mer här och spana in våra sparade stories från mässan i profilen på @akaskidormag på Instagram.

Nyheter och trendspaning på ISPO 2019

Film

Endless Winter – Nikolai Schirmer
Den galna norrmannen med magiska skills både på skidor och vid redigeringsbordet har bestämt sig för att testa på något nytt: en vinter utan att resa lika mycket som han gjort innan, men ändå åka bättre än innan. I den första av tre episoder hänger han hemma i Nordnorge med två snowboardåkandet vänner.

KM Days säsong två
Dunderduon Kajsa och Malou är tillbaka med sin webbserie KM Days, men denna gång med något lägre frekvens på avsnitt, men desto högre kvalitet och mer åkning än förra året. Läs mer om duon här.

Kajsa & Malou – den nya tidens skidåkare

Skidsnack #5: Veckans nyheter i skidvärlden


Nya februarinumret på väg till tidningshyllan


Framåt för svenskarna på FWT i Kicking Horse


Text: Gabriella Edebo • 2019-02-10
Artiklarskidsnack

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen