Åka Skidors guide till sylvassa kanter. Foto: Kevin T McHugh

Verksta'n

Så slipar du stålkanterna

Med några enkla drag kan du få dina stackars stenkörda stålkanter att bli skarpa och vassa igen.

Text: Gabriella Edebo • 2019-02-21 Uppdaterad 2021-11-02

Vassa stålkanter är kanske det mest underskattade inom friåkningsvärlden. Det kanske låter krångligt och läskigt att slipa kanterna, men se det på så vis att du antagligen inte kommer göra något värre än det redan är. Och vi är här för att hjälpa dig att ta ditt grepp till nya nivåer.

Vi satte vår webbredaktör Gabriella på att leda oss rätt i vässarvärlden, men även om hon har en bakgrund inom racing med tillhörande ärr på tummarna från vallaboden, så är detta nu en guide för hur du kan hålla dina kanter i ett någorlunda drägligt skick. Ifall du önskar kanter som platsar i världscupen i slalom får du leta på annat håll.

Det här behöver du

Verksta'n: Slipa stålkanterna
Prylarna. Foto: Kevin T McHugh
Skyddshandskar

Förr eller senare kommer du att slinta med filen och skära bort ett stycke skinn på tummen. Handskar ger något sämre känsla och krångel för att checka av hur vasst det blir men å andra sidan slipper du också att små metallspån tränger in i fingrarna och stannar för all framtid*.
Proffstipset: använd bara en handske på filhållarhanden och känn av vasshet med den andra.

Skidhållare

Inte obligatoriskt men underlättar avsevärt jämfört med att ha skidorna liggande fritt på en bänk.

Gummisnodd

För att få skistoppern ur vägen. På turbindningar kan du komma undan med att sätta bindningen i gåläge.

Diamantbryne

Ju fler du har i olika färger och grovhet desto creddigare. Eller skaffa ett mellangrovt (oftast rött), det kommer man långt med.

Fil

Av vanlig grovhet.

Filhållare

En metallbit med antingen 88 eller 87 graders vinkel.

Klämma

För att få fast bryne eller fil på hållaren.

Filborste, pensel & papper

Undvik att få filspån som tränger in och bosätter sig i belaget genom att borsta av fil och skida med jämna mellanrum.

Plastkantborttagare

Specialverktyg för att ta bort plasten som ligger bredvid stålkanten för att filen ska komma åt och greppa ordentligt. Pansarfil eller den smala ändan på filen kan också funka.

Hängningsverktyg

För att få till kring olika graders “hängning”, alltså att stålkanten ligger lite längre från snön jämfört med belaget och därför inte hugger fast i snön lika lätt.

Välkyld dryck

Inte obligatoriskt men hjälper för motivationen.

Telefon med sociala medier

För att fylla omvärlden med avund och dåligt samvete för sina egna slöa kanter.

* Webbredaktören är en våghals som glömde handskarna hemma men tog risken för den allmänna skidfixkännedomens skull.

Så här gör du

1. Spänn upp skistoppern med gummistnodden, sätt fast skidan i stället med belaget bort från dig och dra på handsken. Kolla av hela stålkanten efter skador och använd diamantbrynet för att handhållet gnugga bort stenskador innan du går på med filen. Spotta på diamantbrynet, eller doppa i vatten eller t-röd om du vill vara lite mer civiliserad, för att det ska slita mindre på brynet.

Verksta'n: Slipa stålkanterna
Steg 1. Foto: Kevin T McHugh

2. För att filen ska komma åt stålkanten ordentligt måste ibland en del av plasten som ligger emot tas bort. Använd antingen ett specialverktyg för ändamålet, eller testa den lite mindre graciösa tattarmetoden där du använder en pansarfil eller den smala sidan av filen för att skrapa bort plasten.

Verksta'n: Slipa stålkanterna
Steg 2, alternativ 1. Foto: Kevin T McHugh
Verksta'n: Slipa stålkanterna
Steg 2, alternativ 2. Foto: Kevin T McHugh
Verksta'n: Slipa stålkanterna
Steg 2, alternativ 3. Foto: Kevin T McHugh

3. Fäst filen aningen diagonalt på filhållaren med klämman. Spåren på filen ska peka snett bakåt i färdriktningen för att filen ska ta ordentligt och metallspånen inte ska tränga in i belaget. Var noga med att filen ligger rätt i hållaren och sitter fast ordentligt.

Verksta'n: Slipa stålkanterna
Steg 3. Foto: Kevin T McHugh

4. Ta jämna och långa drag med filen längs stålkanten. Stå nära skidan och dra filen mot dig, och lyft eller för tillbaka utan vikt på filen för nästa drag. Känn av hur vasst det är med jämna mellanrum och passa på att sopa bort filspån med penseln eller papper. Avgör själv om du vill ha vasst allra längst fram och bak eller ej, men tänk på att du vill ha resten av kanten ungefär lika vass hela vägen. Avsluta eventuellt med att dra några lätta drag med diamantbrynet längs bägge sidor för att få bort råeggen och få kanten len och slät.

Verksta'n: Slipa stålkanterna
Steg 4. Foto: Kevin T McHugh

5. Häng kanten. Direkt från fabrik har en skida oftast en hängning på 0,5 grader, alltså att skillnaden i vinkel mellan belaget och stålkanten gentemot snön. Större vinkel betyder att skidan inte hugger fast lika hastigt i underlaget. Ibland kan det vara en bra idé att hänga kanten lite extra mycket fram och baktill på friåkningsskidor för att göra det lättare att få dem på sladd i stökig terräng.  Använd specialverktyget eller budgetvarianten med avsevärt mindre precision där du linda ett par varv tejp runt ena sidan på filen. Lägg filen eller verktyget på belaget och häng en kant åt gången med jämna drag.

Verksta'n: Slipa stålkanterna
Steg 5. Foto: Kevin T McHugh
Verksta'n: Slipa stålkanterna
Steg 5, alternativ. Foto: Kevin T McHugh

6. Skryt lite på sociala medier och leta därefter upp närmaste isfläck att hårdtesta resultatet på.

7. Underhåll dina stålkanter med jämna mellanrum med ett halvgrovt diamantbryne fäst i en filhållare. Det är guld värt att göra lite men ofta istället för att låta det löpa bortom all kontroll och sedan stå och svära i vallaboden.


Text: Gabriella Edebo • 2019-02-21
VerkstanVerkstan

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top