Snövallarna i Squaw. Foto: Ben Arnst / Mountain Collective / Squaw Valley Alpine Meadows


Artiklar

Skidsnack #9: Veckans nyheter i skidvärlden

Snörekord, världsmästare retirerar, köp en airbag till bakgården, saltiga debatter och mycket mer i veckans sammanfattning av skidvärldens nyhetsflöde.

Text: Gabriella Edebo • 2019-03-03 Uppdaterad 2019-03-03

Snörekord i Kalifornien

Efter torka och snöfattiga vintrar var det dags för ett svagt El Niño-år att leverera nederbörd i mängder till USAs gyllene delstat Kalifornien. Skidorten Squaw Valley Alpine Meadows krossade sitt tidigare rekord med högst uppmätt snöfall under en månads tid nu i februari med totalt 315 inches, alltså snudd på exakt åtta meter snö.

Fjällräddning

När är det egentligen läge att kontakta Fjällräddningen? Med sportloven i full gång kommer en ökad aktivitet i landets fjällkedjor på köpet, så Fjällsäkerhetsrådet passade i veckan på att dela med sig a lite information som alla som färdas i fjällmiljö bör ha koll på. Läs mer här.

Puderhets deluxe

Tror det räcker med att lägga in filmen här så får du betrakta dårskapen i den kanadensiska skidorten Fernie när en av grytorna öppnas upp för dagen efter ett efterlängtat snöfall.

 

Köp din egen airbag

För 45 lök kan du nu bli stolt ägare av din alldeles egna Big Air Bag till bakgården för att ”lära dig makalösa trick”. Det är Finnvedens slalomklubb som driver Alandsrydsbacken utanför Värnamo som säljer sin airbag för att få loss finanser för att bygga ut sitt snösystem. Blocket-annonsen (med världens sämsta bilder) hittar du här.

Lavinprognoser längst i norr

Från och med den 28 februari fram till 1 maj levererar Naturvårdsverkets Lavinprognostjänst dagliga lavinprognoser för Kebnekaisefjällen, även kallat Sveriges högalpina centrum. Premiärdagen till ära så sken solen efter en lång period med bistert väder rapporterar Lavinprognoser via sin facebooksida.
Lavinprognoser.se

Skidsnack #9: Veckans nyheter i skidvärlden
Alperna? Grönland? nepp – Sveriges högalpina centrum! Foto: Pär Nenzén / Lavinprognoser

Riksgränsen har öppnat för säsongen

Mörkret i en av världens nordligaste skidorter har äntligen börjat dra sig undan och nu veckan rullade liftarna i Gränsen igång för säsongen. Längst fram i kön långt innan öppning placerade sig två av sportshoppens anställda för att koka kaffe och fånga den allra första åtråvärda sittliften.

Saltig debatt efter VM

”Åre-VM marknadsfördes som ett klimatsmart och hållbart mästerskap. Men när det blev varmare väder tog arrangörerna beslutet att salta skidbackarna för att binda upp vätskan i snön. Nu planerar Åre kommun att undersöka saltets eventuella miljöpåverkan på Åresjön så fort snösmältningen startar.” Så skriver SVT i en artikel på sin hemsida där de frågat arrangören och representanter från Åre kommun om de 18 ton salt som enligt uppgift ska ha använts i samband med VM.

Skidsnack #9: Veckans nyheter i skidvärlden
Salt i fokus. Foto: SVT / Bildbyrån

Världsmästare retirerar

Lär dig att åka som en världsmästare genom att åka med en världsmästare. Ungefär så är tanken med det ”Ski Retreat” som Reine Barkered och Jackie Paaso håller i Verbier nu i mars. Läs mer här.

Sprickräddning på glaciär

Användbar information om hur man går tillväga för att rädda någon som fallit ner i en glaciärspricka. Xavier De Le Rue visar här ett av pulley-systemen men det finns fler metoder som lärs ut, och i vanlig ordning är rätt utrustning, kunskap att använda den samt övning A och O.

Film: Powder Express
Du har väl inte missat att en av publikfavoriterna från Untracked Film Tour i höstas nu finns att se på nätet? Powder Express handlar om en roadtrip på räls i Alperna med ett svenskt team både framör och bakom kameran. Läs mer om resan här.

Ta tåget till Alperna


Skidsnack #8: Veckans nyheter i skidvärlden


Prylfavoriter ISPO 2019: K2 Mindbender 130


Text: Gabriella Edebo • 2019-03-03
ArtiklarNyheterskidsnack

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen