Foto: Lavinprognoser.se / Jonas Lagerlid

Artiklar

Skidsnack #11: Veckans nyheter i skidvärlden

Årets elfte vecka har passerat med märkvärdiga händelser som bland annat en helt onödig masslavin i St Anton, ännu en alpin stjärna som lägger av, ett brons på Junior-VM i friåkning, grunge på skidåkarspråk och mycket mer.

Text: Gabriella Edebo • 2019-03-17 Uppdaterad 2019-03-17

”Är sändaren på eller?”


”Ah juste sändarn kanske man ska ta på”

”Den har jag inte heller p…..”

Vissa dagar är man inte stolt över att vara svensk… Filmen är från tidigare i veckan i St Anton och visar ett praktexempel på varför det är en riktigt dum idé att vistas flera på en sluttning på samma gång och åka alla samtidigt. Som tur är verkar ingen ha skadads i lavinen och förhoppningsvis är det nu ett antal personer som framöver kommer åka med mer kunskap och praktisera transceiveretikett enligt: ”On at the car, off at the bar”.

Hargin tackar för sig

Skidsnack #11: Veckans nyheter i skidvärlden

Ännu en av våra alpina världsstjärnor har nu bestämt sig för att lägga laggen på hyllan. Förra veckan kom Frida Hansdotter med beskedet att tävlingarna i Andorra nu i helgen fick bli hennes sista, och denna vecka meddelade även Mattias Hargin detsamma.

På sin blogg skriver Mattias: ”Om jag ska vara ärlig så har jag sett mig själv att hålla på ett bra tag till, men har också alltid sagt till mig själv, att när jag inte är med och konkurrerar om toppresultat, då kan jag lika väl göra något annat. Och dit har jag tyvärr nått nu lite snabbare än tänkt. Efter en säsong med väldigt få resultat, så trillar jag nu ut topp 30 och vägen tillbaka in och dit där jag vill vara är lite väl lång och det är inget jag känner jag behöver göra. Eller en kamp jag vill ta. Jag känner mig klar nu.”

Världscupsdebuten gjorde han redan 2004 och sedan dess har det blivit sju pallplatser och en vinst i Kitzbühel 2015 som markerar höjdpunkten.
Även om 33-åringen nu avslutar sin alpina karriär så räknar vi med att vi ändå kommer att se honom i skidbubblan framöver, troligtvis med lite bredare skidor under fötterna.

Lifttrubbel i Gränsen

Den 1 mars öppnade Riksgränsen för säsongen men det första som hände var att den nedre stolliften gick sönder. Så nu är det buss till Katterjåkk eller stighudar som gäller för alla som vill upp på berget. Läs mer här.

Nedre sittliften i Riksgränsen är trasig

Brons på Junior-VM i freeride

Max Palm var förra vintern den yngsta deltagaren någonsin på NM i Riksgränsen och placerade sig på en imponerande tiondeplats och nu i år lyckades han kvala till junior-VM i friåkning som arrangerades i Kappl, Österrike. 16-åriga Max var enda svensk på plats, men egentligen är det Frankrike han kallar hem där han tillsammans med mamma Pia som har vunnit och varit domare på NM och pappa Stefan är bergsguide har stora berg i sin bakgård. I sitt åk gick han för dubbla 360s, en stor rackare till klippa med ännu plattare landning och fick smaka på lite närkontakt med sten. En backslap på storbrackan drog antagligen av på poängen men det räckte ändå till en bronsmedalj.

Skidsnack #11: Veckans nyheter i skidvärlden
Max Palm till höger i bild från prispallen på junior-VM i Kappl. Foto: Open Faces Freeride

Graderna som gör skillnad


Två mindre laviner med en brottkant på upp till 150 centimeter rapporterades i veckan i närheten av Ljungdalen (Bergs Kommun i Härjedalen och i närheten av Helags). Lavinerna var fjärrutlösta vilket betyder att de triggades på håll, utan att skidåkarna stod i startzonen, vilket signalerar ett svagt lager som kan sprida kollapsen i ett stort område. På bilderna syns det tydligt hur små variationer i lutning och linjeval kan göra stor skillnad på vad som är lavinfarlig terräng eller ej. Som inlägget nedan beskriver: ”Skidspåren i mitten undviker de två små något brantare konvexerna på sidan.”

Hur har vinden blåst?

Skidsnack #11: Veckans nyheter i skidvärlden
Hur har vinden blåst? Foto: Lavinprognoser.se

Lär dig tolka vindens tecken med hjälp av lavinprognoser.se som publicerade denna bild på sitt instagramkonto i veckan. ”Den skarpa kanten visar att vinden kommit från vänster i bilden. Även ”strecken” som blir i lä bakom spåren (eller bakom tex stenar) indikerar riktningen.”

Lär dig mer och håll dig uppdaterad med dagsfärska lavinprognoser genom att hålla koll på hemsidan och följa på Facebook och Instagram.

Skidåkning goes grunge metal

Åka Skidors medarbetare Martin Söderqvist har släppt nytt med sitt band The Torch. Musikvideon till låten ”Chasing Light” är dessutom skapad av en inbiten snowboardåkare och hållbar hjälmdesigner vid namn Rickard Croy. Dra på volymen och bevittna något som har tveksamma kopplingar till skidåkning!

Felkan sadlar om till blades

Nu är det officiellt. Felix ”Felkan” Lundin svänger bättre på blades än han gör på vanliga lagg. Nu har han (nästan) lovat att ställa upp på NM med blades samt iförd samma outfit som i filmen han la upp tidigare i veckan och vann internet med (självklart med samma låt som vi tipsade om i Skidsnack #7, han är ju ändå på säsong i Österrike).

Kajsa och Malou på europeisk mark

Dunderduon är tillbaka på hemmaplan och har nu släppt sitt första avsnitt av sin webbserie KM Days inspelat någon annanstans än i Kanada. Denna gång har de hamnat i Schweiz där Kajsas gamla säsongarhem Engelberg bjuder på is och sol. Deras bästa avsnitt någonsin enligt Kajsa och Malou själva.

Lokatt tar fram en miljövänlig skidhjälm


Skidsnack #10: Veckans nyheter i skidvärlden


Fråga Åke: tips till nybörjare på topptur


Text: Gabriella Edebo • 2019-03-17
ArtiklarNyheterskidsnack

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen