Bec des Rosses, arenan för Verbier Xtreme. Foto: Dominique Daher/Freeride World Tour

Artiklar

Läget inför finalen av Freeride World Tour

Imorgon lördag är det dags för årets Freeride World Tour att avslutas med världens hårdaste friåkningstävling Verbier Xtreme. Åka Skidor stämmer av läget med våra svenska åkare inför finalen på det mytomspunna Bec des Rosses.

Text: Caroline Strömberg • 2019-03-22 Uppdaterad 2019-03-22

Ett av skidvärldens absoluta finrum står redo som värd för den sista deltävlingen i årets Freeride World Tour, Verbier Xtreme. Det är något väldigt fint över det som sker i Verbier den här helgen, när friåkningens ganska skitiga världselit, vilka mest troligt aldrig hade haft råd att stanna i byn mer än ett par dagar om de behövt betala för sig samsas sida vid sida med finsmakarna i visirhjälmar, puffjackor och tighta brallor. Två totalt skilda delar av samhället som förenas i skidåkningens vackra värld, är inte det fint så säg.

Bec Des Rosses, de tävlandes stora längtan men samtidigt lite av en mardröm står redo i sin fulla prakt att ta emot åkarna under lördag förmiddag. Först ut från två starter på tittarens högra sida kommer damernas snowboardklass att avgöras, de efterföljs av damer skidor från samma startpunkt. Fokus kommer sedan att flyttas mot rännan och bergssidans högsta punkt där herrarnas två starter är belägna.

De föråkare som åkte facet under fredagen avlade rapporter om varierande snöförhållanden som av allt att döma satte vissa griller i huvudet på åkarna. Snön verkar fast och ruskigt snabb i toppen för att sedan övergå till att vara okej men med en aning av skare i vissa aspekter. Det där med snabb snö i övre delen är något ni som inser hur orimligt brant det är där uppe på toppen inser problematiken med, för om du hoppar något då kommer det att gå ordentligt fort neröver efter att du landat. På tjejernas sida av facet däremot verkade snön vara riktigt fin och med tanke på den nivå vi sett i damklasserna den här säsongen så känns det som upplagt för en riktigt bra tävling för brudarna.

Hur är känslan i Team Scandinavia inför tävlingen då? Carl Regnér påstår sig ha rekat vinnarlinjen och är inte den som räds packad, snabb snö. Hedvig Wessel är som alltid sugen på att plocka hem vinster och med tanke på hennes progression under säsongen så skulle det inte förvåna om hon står högst upp på pallen i morgon. Jackie Paaso kan dock tänkas vara en riktigt skarp utmanare i damklassen då hon helt klart fått mersmak efter vinsten i senaste stoppet i Andorra. Och av allt att döma har hon rekat något för att visa vem det är som bestämmer.

Reine Barkered lär knappast göra någon besviken med sin insats, hans rutin och omänskliga förmåga att bemästra Bec är något alla friåkare borde beundra, hittar Reine rätt fokus i morgon är det få som har kapacitet att slå honom. Kristofer Turdell då, borta på grund av skada i fjol och presterade decenniets balansakt i sitt åk för två år sedan lurar mest troligt på en rejäl revansch på facet och med hans näst intill perfekta åkning den här säsongen känns det dessutom lite som att han tjänat ihop till en vinst. Även om hans egen kommentar under rekningen var att det kändes förjävligt, vilket vi väljer att se som något positivt. Kristofer, som ligger tvåa i sammandraget, kan även ta hem totalsegern i FWT. Men då krävs det att han vinner samtidigt som den nuvarande ledaren Markus Eder krashar bort sig totalt.

Med andra ord, ställ väckarklockan så att du inte missar de första klasserna, för det kan vara där årets stora snackisåk blir stompade! Verbier Xtreme livestreamas från klockan 8.30 imorgon lördag. Håll utkik på Åka Skidors Facebook för länk till sändningen.

Paaso och Turdell på pallen i FWT Andorra


Hedvig Wessel vann FWT i Fieberbrunn


Text: Caroline Strömberg • 2019-03-22
ArtiklarCarl RegnérFreeride World TourHedvig WesselJackie PaasoKristofer TurdellReine BarkeredVerbierXtreme Verbier

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen