Kristofer Turdell (till höger i bild) är nöjd efter sin tredjeplats i Verbier Xtreme. Foto: Dominique Daher/Freeride World Tour

Artiklar

Turdell avslutade på pallen i Verbier

Kristofer Turdell kammade hem en pallplats i årets sista tävling på Freeride World Tour i Verbier efter en av de mest hårdsatsande friåkningstävlingar som någonsin körts.

Text: Caroline Strömberg • 2019-03-23 Uppdaterad 2019-03-23

När reportern själv är så nervös att hon inte kan sova, då undrar man ju onekligen hur fruktansvärt dödsnervösa åkarna måste vara inför att ta sig an utmaningen att tävla på Bec des Rosses. Obehaget lindras en aning när pjäxorna är på och vi tar oss upp med liften omgivna av magiska berg vars toppar träffas av solens första strålar, ni vet den där lugnande effekten som naturen har på oss människor.

Väl uppe på berget är det svårt att i den febrila aktiviteten som pågår förstå att klockan är strax före 7.00. Funktionärer, media och åkare är överallt i en salig röra och ska på något sätt skapa ordning nog för att få ihop eventet i tid tills första åkare förväntas synas i din livestream.

Publiken fylls på i en jämn ström via den stora jumbokabinen som rymmer 150 personer åt gången och lagom till första snowboarddam, fjolårets världsmästare Manuela Mandel ska droppa in är det gott om folk med blickarna riktade mot tävlingsfacets högra sida där de två damstarterna är placerade i årets tävling. Att klassen redan är avgjord innan dagens tävling hunnit starta verkar inte ha fått tjejerna att hålla igen. Marion Herthy, årets totala vinnare som korades redan i Andorra laddade på med ett av de bästa åken vi någonsin sett i damernas snowboardklass med hög fart, stabila dropp och en riktigt snygg dubbel som avslutning.

Turdell avslutade på pallen i Verbier
Årets totalsegrare på FWT: Markus Eder, Arianna Tricomi, Marion Haerty och Victor de Le Rue. Foto: Dominique Daher/Freeride World Tour

Utfallet av dagens tävling i damernas skidklass kändes riktigt öppet och dagsformen skulle visa sig avgörande. Våra skandinaviska hopp Jackie Paaso och Hedvig Wessel hade båda problem i sina åk och nådde tyvärr inte hela vägen till toppen idag.

Bättre gick det däremot för hemmaåkaren Elisabeth Gerritzen som visade att klippor ska hoppas rakt i fallinjen och att hastigheten ska vara hög. Imponerande åk av Elisabeth som kört bra hela säsongen och som nu äntligen efter tre år på touren får kliva högst upp på pallen.

På andra plats i dagens tävling kom Arianna Tricomi som därmed säkrade den totala vinsten och världsmästartiteln. Trea i damklassen slutade amerikanska Hazel Birnbaum med ett stabilt åk och om man ska tro snacket också en stabil avslutning på hennes tävlingskarriär på Freeride World Tour.

I herrarnas snowboardklass var dagens stora snackis såklart Steve Klassen, en legendar från svunna tider, 54 år gammal mysfarbror och har tävlat 18 av de 24 gånger som tävlingen Verbier Xtreme har gått av stapeln. Enda åkare under dagens tävling att köra från start 1, högst upp på toppen. Såklart levererade Klassen ett imponerande åk rakt igenom även om han inte hade något med topplaceringarna att göra.

Vinnare i dagens tävling blev första åkare ut i klassen, Jonathan Penfield. Tyvärr var inte Penfileds säsong i övrigt tillräcklig för att ge honom titeln utan denna gick i stället mycket välförtjänt till den enda icke-amerikanen i startfältet, Victor de le Rue från Chamonix.

Herrarnas skidklass bjöd som alltid på hisnande åkning och våra tummar hölls krampaktigt för de tre svenskarna i startfältet vilka alla rekat liknande linjer. Kristofer Turdell och Reine Barkered stompade sina linjer fläckfritt medan Carl Regnér tyvärr fick problem med den lite mer påverkade snön på tittarens vänstra sida av Hollywood-klippan och föll. Proffs som han är tumlade han dock bara på snö och lät bli att skrämma mamma och oss andra tittare mer än nödvändigt och kunde efter att ha fått utrustningen levererad av en funktionär enkelt åka ner mot målet själv.

Bäst poäng för dagen plockade Wadeck Gorak hem med ett åk liknande svenskarnas i center couloir med stort flyg på Hollywood och en ordentligt stor backflip längre ner i åket. Andraplatsen gick till Leo Slemett som levererade ett åk från start tre där han fick in exponerad åkning på toppen och sedan fortsatte med en lekfull linje innehållande både en trea och en backflip. Till vår stora belåtenhet fick vi se Kristofers åk räcka till en tredjeplats och Reine belönades med fjärdeplatsen, imponerande pojkar, stort grattis till fina prestationer!

Den totala vinsten i året FWT säkrade italienaren Markus Eder med ett snyggt, snabbt och lekfullt åk.

Turdell avslutade på pallen i Verbier
Turdell avslutade på pallen i Verbier
Turdell avslutade på pallen i Verbier
Turdell avslutade på pallen i Verbier

Åka Skidors FWT-reporter Caroline Strömberg tackar ödmjukast för visat intresse och hoppas att ni inom en snar framtid får följa mig som deltagare på Freeride World Tour i stället för reporter.

Läget inför finalen av Freeride World Tour


Text: Caroline Strömberg • 2019-03-23
ArtiklarCarl RegnérFreeride World TourHedvig WesselJackie PaasoKristofer TurdellReine BarkeredVerbierXtreme Verbier

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen