Guldmedaljören på VM med kurbits på hjälmen Britta Backlund. Foto: Vars Speed Skiing

Artiklar

Skidsnack #12: Veckans nyheter i skidvärlden

Veckans nyhetssvep informerar om bland annat: VM-guld i 220 blås, ännu mer liftkaos i Chamonix, färgglatt i filmväg och Nordkoreas alpina landslag på träningsläger i Sverige.

Text: Gabriella Edebo • 2019-03-24 Uppdaterad 2019-03-24

Historisk dubbel på VM i speedski

Skidsnack #12: Veckans nyheter i skidvärlden
Totalt fyra VM-medaljer av alla valörer. Foto: Skidor.com

De svenska damerna briljerade under VM i speedski i franska Vars. Britta Backlund från Rättviks SLK som leder den totala världscupen satte ett personligt rekord med en maxhastighet på 221,266 km/h. Det räckte till guld och hon skriver nu in sig i historieböckerna som andra svensk någonsin att vinna ett guld på VM (först var Sanna Tidstrand på VM i Verbier 2007). Det faktum att det blev dubbelt svenskt i topp är även det historiskt. På silverplats kom Lisa Hovland Udén, tävlandes för Nolby Alpina, som även hon slog personligt rekord på 220, 318 km/h.
Även på junior-VM blev det pallplatser genom silver till Mathilda Persson och Eira Dougherty som tog brons.

Nominera till SLAO

Svenska Skidanläggningars Organisation, förkortat SLAO, delar varje vår ut prestigefulla utmärkelser till personer och/eller verksamheter som på olika sätt utmärkt sig i branschen under året. Alla är välkomna att nominera kandidater till de fyra priserna Årets Hemmabacke, Årets Skidinspiratör, Årets Skidanläggning och Gerremopriset. Nomineringen är öppen till den 7 april och en jury utser tre finalister i varje kategori, förutom Gerremopriset som tillkännages direkt vid årsmötet som hålls i Järvsö den 21 maj.
Läs mer om de olika kategorierna och nominera din kandidat till Skidsveriges finaste priser här.

Nordkoreas alpina landslag i Kittelfjäll

Tre av Nordkoreas framtida OS-hopp har i veckan varit på sitt första träningsläger utanför sitt hemlands gränser, och de hamnade i Kittelfjäll av alla ställen.
– De ligger lite bakom i den tekniska biten. Det finns en hel del att jobba på om man säger så, säger den svenska tränaren Anton Salminen som har hand om gruppen i veckan till Radiosporten.
Lyssna på radioinslaget för mer detaljer om det unika utbytet.

Skidsnack #12: Veckans nyheter i skidvärlden
Den nordkoreanska delegattionen på plats i Kittelfjäll. Foto: Kittelfjälls facebooksida

Och på tal om Kittelfjäll så verkar en aggressiv gnagare bosatt i skissystemet bestämt sig för att jaga bort alla besökare och stänga ner verksamheten.

Mattias Hargins nya filmkarriär

Precis efter att slalomstjärnan Mattias Hargin annonserat att han pensionerar sig från den alpina världscupen ser det ut som att han smugit iväg till Alperna för ett projekt tillsammans med skidfilmsbolaget Warren Miller och Helly Hansen. Är det så att vi kommer få se honom på vita duken inom kort med bredare skidor under fötterna? Resultatet lär vi få se till hösten i så fall.

Synkat på Interski i Bulgarien

Interski är den internationella kongressen för skidlärare som i år arrangerades i Pamporovo, Bulgarien. En vecka med kunskapsutbyte, workshops och demos med vältajmad synkroniserad åkning och fläckfri teknik.

Äntligen feminint från finalen av FWT

För första gången sände Red Bull finalen av Freeride World Tour i sin helhet via sina kanaler istället för att enbart visa herrklasserna. Och det var fasen på tiden måste vi säga efter att ha ifrågasatt detta direkt till FWTs ledning under flera års tid.
Nivån på säsongens sista FWT-tävling i Verbier var skyhög, så om du missat att se reprisen så kan du läsa mer om resultaten och se det här.

Turdell avslutade på pallen i Verbier

Ännu mer liftproblem i Chamonix

Liftarna i franska Chamonix har haft en motig vinter där först toppliften på Aiguille du Midi inte fungerade, liftstationen i Grands Montets brann ner och förstörde två kabinbanor på köpet och gondolen upp till Brevent stått still för repartion under en längre tid. Nu har liftbolaget fått stänga även Bochard-gondolen i Grands Montets eftersom permafrosten börjar släppa sitt grepp om berget vilket resulterat i att vajrar och liftpelarna vid toppstationen hamnat ur balans. Förhoppningen är att det ska gå att stötta upp pelarna och få bort överbelastningen på vajrarna och kunna öppna liften igen redan nästa helg. Tills dess att liften är igång igen ger Chamonix rabatt på liftkortet i GM.

Fonna öppnar till påsk

Som vanligt har det snöat sjuka mängder i norska Folgefonna och just nu jobbar skidanläggningen med att gräva fram sina liftar så de kan öppna lagom till påsk den 14 april. Oftast finns det tillräckligt mycket snö för att Fonna ska kunna hålla öppet för åkning under större delen av sommaren.

Därför ska du oroa dig för slasklaviner

Organisationen Avalanche Canada laddade upp denna video i veckan där de visar hur en liten yta av blöt snö som sätts i rörelse snabbt får upp fart och volym som en destruktiv slasklavin.

Veckans film: Färgglatt från the Bunch

Oavsett om du är intresserad av park, jibb och street eller ej så har vi en nysläppt film som du måste se. ”Color” är den senaste skapelsen från det mestadels svenska skidkollektivet the Bunch och det är garanterat en av vinterns mest sevärda filmer. Den finns nu att beskåda helt gratis på nätet så på med hörlurarna (eller koppla in rediga högtalare), släck lamporna och försök ta in vad det är som sker på skärmen.
Filmen visades på Untracked Film Tour i höstas så jag (Webbredaktör och filmturnénisse Gabriella) har sett denna minst tio gånger och ser något nytt varje gång, då har långt ifrån tröttnat.

Skidsnack #11: Veckans nyheter i skidvärlden


Världens 17 bästa skidorter enligt Åka Skidor


Svenskarnas 10 favoritlåtar på afterskin


Text: Gabriella Edebo • 2019-03-24
ArtiklarNyheterChamonixFreeride World TourKittelfjällMattias HarginskidsnackSpeedski

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen