Hungriga svenskar. Foto: skärmdump

Artiklar

Nästa generations svultna skidåkare

Möt fem svenska friåkare med skyhöga ambitioner som är värda att hålla ett öga på framöver genom webbserien Hungry Swedes.

Text: Gabriella Edebo • 2019-03-28 Uppdaterad 2019-03-28

Träffa helt vanliga säsongare som genom webbserien Hungry Swedes fått chansen att kliva rätt in i exponeringens finrum och visa vad de går för.

Hungry Swedes är en videoserie där vi tagit några unga duktiga svenska skidåkare och satt dom i rampljuset i en riktig filmproduktion. Oftast är det bara stora välkända åkare som får vara del av en riktig filmproduktion och det var det vi ville ändra på.



Så beskriver geniet bakom kameran Marcus Ahlström projektet som han jobbat med i vinter tillsammans med Fabian Omne som dragit det tunga lasset för att få ihop all logistik och planering.

Nästa generations svultna skidåkare
Bakom kulisserna på inspelningarna. Foto: Fabian Omne

Jag tror folk gillar att se underdogs få chansen att visa upp sig, det finns liksom något opretentiöst i att visa upp okända åkare i ett proffsigt sammanhang, berättar Fabian.


I de fyra episoderna av Hungry Swedes får vi följa i huvudsak fem åkare på olika skidorter runt om i Alperna. För att göra varje avsnitt unikt och intressant på sitt eget vis har de lite olika vinkling och tema.



Vi ville porträttera åkarna så som deras personlighet är, samt låta dom själva fylla spelytan vi ger dom i avsnitten. Hugo är ju ganska kaxig, Edvin är blyg och ödmjuk, Moa & Sofie lägger mycket vikt i självmående och att åka för sin egen skull. Och David, han gillar att ladda bajset och att utmana sig själv tillsammans med sina polare, säger Fabian om upplägget.

Det var kul att se hur åkarnas personligheter växte fram ju mer vi filmade. Ingen av dom var speciellt vana att stå och prata framför en kamera men efter ett tag slappnade dom av mer och mer och släppte på garden. Jag tror att Fabians roll som programledare var en väldigt viktig nyckel för att få åkarna att känna sig bekväma framför kameran och få fram personerna bakom googlarna, fortsätter Marcus.

Nästa generations svultna skidåkare
Bakom kulisserna på inspelningarna. Foto: Fabian Omne

Som alltid när man sysslar med utomhusaktiviteter så var såklart det här filmprojektet utelämnat till Alpernas nyckfulla väder. Varje episod hade två dagars marginal att få till bra åkning och under de första två inspelningarna bjöd Verbier på sol och 40 centimeter nysnö. Till de senare två avsnitten var det desto tyngre på förhållandefronten däremot.

Åkarna i de två sista avsnitten fick verkligen kämpa. Det hade inte snöat på länge, allt var uppåkt och det hade även varit väldigt varmt följt av riktigt kalla temperaturer. Så där fick vi tillsammans göra det bästa av situationen och försöka hitta åk som funkade. Det vore ju synd om åkarna inte kunde visa sig på topp på grund av rådande förhållanden. Men vi lyckades jobba runt det, säger Fabian.


Förhoppningsvis får vi se mer av det här framöver, och tills dess finns det fyra episoder av Hungry Swedes att spana in.

Episod 1: Hugo Scharl – Verbiers oräddaste servitör

Fler medverkande åkare: Dante Prtic


Verbier-bon Hugo Scharls vardag består av skidåkning dagtid och jobb på en av byns burgarhak under kvällarna. Enligt Hugo själv speglar avsnittet en hyfsat vanlig dag i hans liv såhär under vinterhalvåret.

Episod 2: Edvin Olsson och hans pansarlår

Den yngsta åkaren i serien bor även han i Verbier denna vinter. Edvin Olsson gör sin första säsong efter gymnasiet och verkar ha både benmuskler och klipphopparsinne av stål. Häng med när han utforskar “resortskiing 2.0”, långt hemifrån Åre.

Episod 3: Sofie Gidlund & Moa Wärvik – Skiing is believing

I det tredje avsnittet får vi följa med Moa Wärvik och Sofie Gidlund bakom kulisserna på en friåkningstävling i Silvretta Montafon i Österrike med allt vad det innbär av känslor, nervositet och pepp.

Nästa generations svultna skidåkare

Vi vill främja pepp istället för hets, och lyfta tjejer inom sporten samt förändra synen på den allmänt hårda och hetsiga miljön som idag finns inom friåkning, berättar Moa och Sofie om sitt avsnitt.


Enligt Fabian och Marcus var det Moa och Sofie som hade de svåraste snöförhållandena, plus att de var på bortaplan i ett skidsystem som ingen i teamet kände till. Dessutom ställde guiden som skulle hjälpa dem hitta till den bra snön in dagen innan inspelning.

I sista sekund fick vi en annan guide, jag tror han var runt 70 år och hade guidat i systemet sedan 1973. Han visste vad varenda liten bergstopp hette och var jättehärlig. Problemet var bara att han var pistguide och inte hade någon vidare koll på off-piståken som vi var ute efter. Så kan det gå ibland berättar Marcus om dagarna i Montafon.

Episod 4: David Deliv och elitbummarna i St Anton

Fler medverkande åkare: Frida Lindgren, Cody Bramwell, Adam Björk, William Fjällström & Felix Lundin

St Anton i Österrike må vara känt för sin röjiga afterski, men det var fripkningsterrängen i världsklass som lockade hit ett gäng friåkare denna vinter. David Deliv och flera av hans rumskompisar har tidigare vintrar säsongat i Nendaz och Verbier, men nu var det dags för förändring. I St Anton fann de vad de hoppats på: klippor och nästan “för bra” snö.


–  Vårt avsnitt är ganska ösigt och i princip en vanlig dag i backen för oss, vi åker tillsammans och peppar varandra till att pusha gränser, säger David och erkänner att de kanske gick lite extra hårt ut i rådande snöförhållanden när kameran nu var framme.



Skulle jag gjort något annorlunda vore det nog att inte krascha och paja knät redan andra åket. Och sen såklart att inte babbla så nervöst inför kameran så kanske man lyckas säga något vettigt istället…


Världens bästa skidåkning: Montafon


Världens bästa skidåkning: Verbier


Världens bästa skidåkning: St Anton


Text: Gabriella Edebo • 2019-03-28
ArtiklarMontafonSt AntonVerbierVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top