Traditionsenligt dasshopp i Hemavan på Ride the Cow. Foto: Maja Matslofva

Artiklar

Skidsnack #15: Veckans nyheter i skidvärlden

Dasshopp, koridning, batterihets, goda dundernyheter och en mycket mer i veckans nyhetsleverans.

Text: Gabriella Edebo • 2019-04-14 Uppdaterad 2019-04-14

Alla på snö

Skidförbundets satsning Alla på snö har sedan starten 2008 gett fjärdeklassare möjlighet att kostnadsfritt få testa på att glida på snö med skidor, snowboard eller längdskidor under en dag. Allt för att sprida skidglädje och ge fler chansen att upptäcka glädjen med vinteraktiviteter. Bollnäs är en av alla kommuner som deltagit i år.

Enkät om lavinprognoser

Nu ber Naturvårdsverket om din hjälp för att kunna bilda sig en uppfattning och förståelse för hur användare förstår och tar till sig informationen i lavinprognoserna. Webbenkäten finns tillgänglig till och med den 15 maj och är helt anonym. Undersökningen genomförs tillsammans med Luleå Tekniska Universitet och resultaten kommer att användas till att förbättra svenska lavinprognoser och lavininformation. 44 påståenden lång är enkäten och tar cirka 5-10 minuter att genomföra.
Du hittar enkäten här.

Byt batterier

Våren är här och vintern har varit lång. Så om du inte redan har gjort det så är det hög tid att kika på batteriprocenten i din transceiver, och antagligen byta till fräscha batterier.

Rookies till touren

Nu är det (nästan) klart vilka åkare som avancerar från kvalserien till Freeride World Tour nästa säsong. Bland de 11 nykomlingarna hittar vi Cody Bramwell, svensk snowboardåkare från Åre, och en schweizare med svenska föräldrar vid namn Carl Renvall på skidsidan. Läs mer om Cody och hur det gick till när hans biljett till FWT blev ett faktum.

Dundret blir uppköpt

Gällivare Kommun har beslutat att de avser att köpa Dundrets skidanläggning för 90 miljoner kronor för att säkra backens framtid efter att det varit turbulent med tidigare ägare.
Dundret är den perfekta och självklara platsen för den fortsatta utvecklingen av alla alpina sporter. Det måste vi jobba för så att skidgymnasium och övriga aktörer har tillgång till perfekta träningsmöjligheter, säger Birgitta Larsson, Kommunstyrelsens vice ordförande.
Imorgon måndag ska ärendet avhandlas av kommunfullmäktige och om allt går igenom är planen att övertagandet ska ske redan den 3 juni.

Skidsnack #15: Veckans nyheter i skidvärlden
Foto: Gällivare Kommun / Daniel Olausson

Ride the Cow

Världens härligaste friåkningstävling ägde rum denna vecka inne i Kobåset i Hemavan. Läs mer om vad det är, varför det är en himla go tillställning, dasshoppet och vilka koryttare som korades till vinnare här.

Resultat från koridningen i Hemavan

SMISMS

SM i Small Mountain Skiing är ett påhitt som för första gången hände i ravinen i Duved för ett år sedan. Succén var ett rörigt faktum och såklart var det värt att införa som tradition. Eventet är aningen svårt att beskriva i text, så se filmen istället.

Turdells tid i Japan

Kristofer Turdell och filmaren Alexander Rydén som med största sannolikhet är bäst i världen på followcam på skidor. I samband med att Turdell begav sig till Japan för säsongens första stopp på Freeride World Tour hakade Rydén på för att filma ett annorlunda perspektiv på djupt japanskt puder. Fruktansvärt bra jobbat och vansinnigt många bra klipp.

På skidor i rodelbana

Norrmannen Anders Backe har alltid något nytt påhitt på gång och hans senaste upptåg innebar att åka skidor ner för den olympiska bob-banan i Lillehammer. Upp mot 130 kilometer i timmen på blankis genom den 1710 meter långa banan med 16 kurvor.

Mer follow med twist

En snowboardåkare från samma grannland som Backe ovan har också jobbat på ett projekt med tema followcam de senaste åren. Tillsammans med sin kompis ”Gimbal God” har Ståle Sandbech hamstrat material i flera års tid för att få till sin unika edit.

Skidsnack #14: Veckans nyheter i skidvärlden


Resultat från koridningen i Hemavan


Cody Bramwell har kvalat till Freeride World Tour


Text: Gabriella Edebo • 2019-04-14
ArtiklarNyheterskidsnack

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen