Skiss på den nya och gigantiska skidanläggningen. Foto: Garibaldi Resort

Artiklar

Ny skidort på gång i Kanada

En sprillans ny skidort med 130 nedfarter och 21 liftar är på gång i Squamish, beläget mitt emellan Whistler och Vancouver på Kanadas västkust.

Text: Gabriella Edebo • 2019-04-18 Uppdaterad 2019-04-18
Ny skidort på gång i Kanada

Att det är vansinnigt långa liftköer och mycket folk i Whistler har nog de flesta hört talas om, så kanske är en ny skidort i närheten inte alls en dum idé för att möta den växande efterfrågan på skidåkning i Nordamerika.

Squamish är i nuläget mest känt som ett klättermecka och sin nära tillgång till vattenaktiviteter, men den närmaste skidorten av ordentlig storlek är i nuläget Whistler som ligger cirka 45 minuters bilfärd bort, utan trafik.

Ny skidort på gång i Kanada
Skiss på byn. Källa: Garibaldi Resort

Den nya skidorten planeras på berget Mt Garibaldi strax norr om Squamish och kallas Garibaldi Resort. Den totala investeringen beräknas landa på över 30 miljarder kronor och projektet har pågått sedan slutet av nittiotalet, men nu börjar saker och ting hända på riktigt. 2020 är förhoppningen att det ska vara klart att kommunen är med på tåget för att all design och planering ska kunna slutföras och byggstart kunna ske 2023, och allt vara redo att ta emot skidåkare hösten 2025.

Intressant med detta projekt är att invånare i dalen har fått lämna feedback på hur de tycker att skidorten borde utformas via ett formulär på den framtida skidortens hemsida. Hittills ska en hel del ändringar i skisserna ha gjorts på grund av detta, bland annat efterfrågan på fler svarta pister och brant terräng för erfarna åkare.

Ny skidort på gång i Kanada

130 pister och 21 liftar med en total capacitet på drygt 17 000 gäster och 22 000 bäddar är det som den nuvarande planen föreslår. Den nya skidbyn i basen på orten kommer att ligga på  ungefär 650 meter över havet och anläggningen kommer att erbjuda 1 215 meters fallhöjd. Terrängen och nedfarterna är tänkt ska hålla en bra balans för att passa alla olika nivåer av åkare.

Ny skidort på gång i Kanada
Utsikt i British Columbia på sommaren. Foto: Garibaldi Resort

Sommartid är det tänkt att hiking och cykling ska ta över och hålla turismen igång året om. I planerna står det också att minst 80% av alla boenden ska ha ski-in/ski-out och att byn ska vara helt bilfri, för att undvika problem med trafik, parkering och göra destinationen så hållbar som möjligt från ett miljöperspektiv.

Ny svensk skidort på gång: Idre Himmelfjäll


Världens bästa skidåkning: Whistler


Skidsnack #15: Veckans nyheter i skidvärlden


Text: Gabriella Edebo • 2019-04-18
ArtiklarNyheterSkidorterKanada

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen