Åker din brorsa lagg? Olle Regnér framför kameran. Foto: Anton Enerlöv / DYBS

Artiklar

Skidsnack #16: Veckans nyheter i skidvärlden

Denna vecka har rapporterat om bland annat ett nytt rekord på Syltraversen, japanska nudlar i Sveriges "Lilla Japan", fler speedskiutmärkelser och fullt ös i vårslask.

Text: Gabriella Edebo • 2019-04-20 Uppdaterad 2019-04-20

Britta Backlund vann totalen

Skidsnack #16: Veckans nyheter i skidvärlden
Foto: FIS Speed Ski

Fartdemonen Britta Backlund från Rättviks SLK vann tidigare i vinter VM-guld i speedski, och nu när tävlingssäsongen är avslutad står det klart att hon med god marginal även den plockade hem den totala världscupen. Stort grattis till en grym säsong!

Rekord på Syltraversen

Henrik Westling och Magnus Jensen satte i veckan ett nytt ”FTK”, Fastest Known Time, för Syltraversen, med utgångspunkt och målgång vid Sylarnas Fjällstation. Iklädda tunna och tajta ställ och minimalistiska skidor och utrustning i övrigt startade de på taket av den halvt begravda fjällstationen. Det nya rekordet på Sveriges mest ikoniska alpina travers är nu 2 timmar och 45 minuter.

Skidsnack #16: Veckans nyheter i skidvärlden
Tajt klädda och nyblivna rekordhållare. Foto: @henkewestling på instagram

Status på liften i Riksgränsen

”Prognosen är att Nedre stolliften kan börja rulla under första halvan av maj månad”. Så skriver Riksgränsen nu på sin hemsida om den trasiga sittliften som krånglat till åkmöjligheterna i skidanläggningen sedan starten på säsongen. Initialt var det sagt att reparationerna förhoppningsvis skulle vara avklarade nu till påsk, men så är alltså tyvärr inte fallet. Vi håller tummarna för att växellådan ska bli som ny igen och vara på plats inom kort.

Nedre sittliften i Riksgränsen är trasig

Rösta på säsongens snyggaste omslag

Skidsnack #16: Veckans nyheter i skidvärlden

Vilket är ditt favoritomslag från säsongen 2018/2019? Var med och gör din röst hörd och rösta fram vinterns bästa omslag, som tack för att du tar dig tid att svara är du med i utlottningen av en årsprenumeration på Åka Skidor. Omröstningen pågår till och med söndag den 5 maj klockan 23:59 och du hittar den här.

Rösta på säsongens bästa omslag

Tragisk vecka

Det har varit en mörk vecka i skidvärlden både lokalt och i stort. I måndags omkom en svensk flicka i de yngre tonåren i Kittelfjälls offpistområde efter en förmodad kollision med ett träd. Därefter kom beskedet att den kanadensiske proffsskidåkaren Dave Treadway omkommit efter ett fall ner i en glaciärspricka, och förra veckan avled en av författarna till guideboken för toppturer i norska Lyngen Eivind Smeland efter att en hängdriva lossnat under honom. Även tre av världens mest kända klättrare David Lama, Hansjörg Auer och Jess Roskelley befaras ha omkommit i en lavin i Kanada tidigare i veckan.

Ramenberget

Ramundberget verkar satsa på att claima epitetet ”Sveriges Lilla Japan” och har börjat servera japansk nudelsoppa i backen och kallar det hela för smått genialiska ”Ramenberget”.

Skidsnack #16: Veckans nyheter i skidvärlden
Foto: Ramundberget

Säsongsavslutning på ingång

Den blomstertid nu kommer, då slask övergår i lera, liftarna stänger och cykelleder börjar smälta fram. Men först ska såklart vintersäsongens avfärd firas ordentligt. Nästa helg markerar för många skidorter den sista för säsongen, och det uppmärksammas på diverse olika vis. I Åre exempelvis blir det både lagtävlingen Ski Finals och den stora musikfestivalen Åre Sessions som får avsluta vintern på högsta volym.

Vett och etikett

Reine Barkered och Per Jonsson vägleder till en lyckad symbios med Jerrys och påsksemesterfirare.

Full send i Åre

När solen skiner i Åre vet hela världen om det. Speciellt när perfekt slask och gängshred hetsar fram större och läskigare påhitt för varje varv.

Engelberg Express

En nysläppt men egentligen tre år gammal film med Johan Jonsson i huvudrollen och filmad av Jason Mannings, som bland annat filmat för Matchstick Productions och flera andra stora skidfilmsproduktioner. Johan får ta tåget bort och hem igen till Engelberg, vad gör man inte för att få till en hashtagvänlig och kontemporärt gångbar titel.

”No one wanted to sponsor this video, but we made it anyways, mostly to create the illusion of success.”

Kraschfest i Verbier

Bröderna Regnér har varit i farten igen och släppt ett nytt avsnitt av DYBS – Does your brother ski? Denna gång är temat tomahawks och andra varianter av mindre lyckade landningar och bland annat får du se Carls riktigt läskiga krasch på Ben des Rosses under finalen av FWT i Verbier från tre olika vinklar på en gång.

Bonusavsnitt från när det går snett

Cody Townsend fortsätter jaga ikoniska åk i sitt 50 project tillsammans med Bjarne Salén som filmare. Efter ett de gjorde ett försök på ett åk från Joffre Peak i närheten av Pemberton i Kanada blev de vittnen till ett obehagligt fall där en okänd skidåkare tumlade ner för en brant ränna över sten och is. I avsnittet förklarar de steg för steg hur de hanterade situationen och lyckades tillkalla hjälp och rädda livet på den skadade. Riktigt obehagligt att kolla på, men otroligt lärorikt.

Junior-VM i Kläppen

Förra veckan stod Kläppen värd för världsmästerskapen i freeski för juniorer. Vädret var på topp och likaså nivån på åkning. Se en recap från Big Air-tävlingen här.

Film från Åka Skidor Freeride Days

Nu finns filmen som sammanfattar våra dagar under Haglöfs Åka Skidor Freeride Days i Åre i början av april. Nästa år kör vi igen, missa inte det.

Skidsnack #15: Veckans nyheter i skidvärlden


Rösta på säsongens bästa omslag


Guide: Så väljer du rätt prylar för topptur


Text: Gabriella Edebo • 2019-04-20
Artiklarskidsnack

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen