Den professionella skidåkaren och valforskaren Adam Ü gör sig redo för sommar. Foto: Kevin T McHugh

Artiklar

Preppa utrustningen för sommarförvaring

Skidsäsongen börjar lida mot sitt slut för den här gången i denna hemisfär, så det är hög tid att fundera på och ta tag i att fixa i ordning utrustningen inför sommardvalan.

Text: Gabriella Edebo • 2019-05-01

Även om det känns tungt, sorgligt och jobbigt att ta tag i så är det värt att göra allt detta nu så är allt redo att ge sig ut på berget när den första snön kommer.

– Ta ur batterierna från din transceiver

Anledningen är att minska risken för korrosion vid batteripolerna vilket kan leda till att transceivern inte fungerar som den ska. Sätt en liten postit-lapp på sändaren med en påminnelse om att komma ihåg att sätta i nya batterier när nästa säsong drar igång. Kolla även igenom övrig lavinutrustning så allt är helt, rent och fungerar som det ska.

– Smörj in dina handskar

Låt inte dina stackars handvärmande trotjänare skrumpna bort över sommaren utan smör in med lite hanskfett innan de hamnar längst in i garderoben. Utförliga instruktioner hittar du nedan.

Verksta'n: smörja in handskar

– Knäpp pjäxorna

Se till att dina pjäxor är rena, torra och har vädrade innerskor, kanske är det även läge att slänga ner en odördödare aka luktborttagare. Knäpp därefter spännena lagom hårt för att plasten ska hålla sin form över sommaren.

– Tvätta skidkläderna

Skalkläder förlorar sin förmåga att både hålla ute och släppa igenom fukt i takt med att tiden går och membranet sätts igen av smuts, svett och annat mys. Se därför till att tvätta både skalkläder, mellanlager, underställ och så vidare enligt plaggets instruktioner. Hur du hanterar just skalkläder hittar du här nedan. Tänk på att undvika att förvara dunplagg komprimerade eftersom det tappar sitt “puff” och isolerande förmåga då, samt att ullplagg är favoritmat för larver och andra insekter som äter hål i plaggen. Förvara i en tät ziplockpåse exempelvis om du är orolig.

Verksta'n: tvätta dina skidkläder

– Rengör skidorna

Spola av och tvätta laggen rena från lera, salt, damm och övrig smuts. Låt torka ordentligt innan du fortsätter med att ta bort eventuell rost och skador på kanten med ett bryne.

– Slipa kanterna

Slipa kanterna vassa nog att hantera försäsongsis och konstsnö. På riktigt, det är värt att göra det nu i vår för chansen att det blir av dagen innan premiären nästa säsong är minimal.

Verksta'n: Slipa stålkanterna

– Valla skidorna

Efter ordentlig renöring kan du ta det vidare på olika ambitionsnivåer. Om du är ambitiös kan du köra några cykler med valla-sickla-borsta för att få bort ännu lite mer smuts om gömmer sig i belaget. Känns det övermäktigt så dra på ett ordentligt lager valla direkt bara. Ett tjockt lager av en ganska mjuk valla är att rekommendera, exempelvis röd blockvalla som är rätt standard.

Verksta'n: Valla Skidor

– Förvara skidorna

Laggen förvaras med fördel på samma vis som diverse skafferivaror, alltså torrt och svalt. Om du sätter ihop skidorna med straps, undvik att placera och spänna så det påverkar skidans camber och/eller rocker, alltså att skidan får stå hyfsat neutralt.

– Alternativ för den lata jäveln

Less och trött på vintern vid det här laget och redan fast i sommartankar? Lämna in till närmaste skidbutik istället så fixar de allt åt dig.

– Avslutningsvis

Bearbeta sommarångesten och börja sakta men säkert fundera på och planera nästa vinter. Klicka  runt på hemsidan och spana in 17 av världens bästa skidorter om du behöver lite inspiration.

Skidsnack #17: Veckans nyheter i skidvärlden


Världens 17 bästa skidorter enligt Åka Skidor


Ny skidort på gång i Kanada


Text: Gabriella Edebo • 2019-05-01
ArtiklarPrylguideVerkstanSommar

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top