Bergsguide omkom i samband med heliskiing i Abisko
Foto: Jonatan Pie / Unsplash

Bergsguide omkom i samband med heliskiing i Abisko

En bergsguide föll utför ett stup och omkom i samband med att han guidade heliskiing i Kårsavagge i närheten av Abisko i fredags.

Guiden kom från ett annat EU-land men jobbade på uppdrag åt en av de svenska heliski-operatörerna med bas i Riksgränsen när olyckan inträffade. Igår lördag var anhöriga till den omkomna ännu inte underrättade och en förundersökning gällande arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död är inledd.

I nuläget finns väldigt lite information kring händelsen och Polisen lämnar inte några ytterligare uppgifter för tillfället mer än att guiden ska ha fallit ut för ett stup/klippa och avlidit innan ankomst till sjukhus.

Av respekt för den avlidna guidens närstående och pågående utredning kommer vi inte att publicera namn på guiden och heliski-företaget innan informationen finns tillgänglig för allmänheten.

Polisen om händelsen:

11 maj 14:41, Arbetsplatsolycka, Kiruna
Guide omkom under skidtur i Abiskofjällen. Förundersökning gällande arbetsmiljöbrott pågår.

På fredagen omkom en guide under en guidad skidtur i Abiskofjällen. Anhöriga är ännu inte underrättade, men arbetet pågår. Guiden var inte svensk medborgare.

I samband med olyckan fattade polisens vakthavande befäl beslut om LSO, lag om skydd mot olyckor. Ambulanshelikopter, polishelikopter och fjällräddare skickades till platsen.

En förundersökning är inledd angående arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Ärendet leds av åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott.

Förundersökning pågår med bland annat förhör. Några ytterligare uppgifter kan inte lämnas i nuläget.

Artikeln kommer att uppdateras med mer information när den finns tillgänglig.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!