Rikard Westling på väg mot 100k höjdmeter. Foto: Henke Westling

Artiklar

Skidsnack #19: Veckans nyheter i skidvärlden

Kalendern visar söndag och veckans skidsnack ekar om brott mot fysikens lagar, Jämtlands gömda pärlor, debatten om Kabinbanan och svallvågorna från NM.

Text: Gabriella Edebo • 2019-05-12 Uppdaterad 2019-05-12

SVTs Tabbe

När den sista finaldagen blev inställd på grund av busigt väder på NM i Riksgränsen lyckades SVT Norrbotten tillsammans med ledningen av Scandinavian Big Mountain Championships snabbt som tusan rodda ihop en studio inne på hotellet. Där höll de sedan en livesändning med Julius Aspman, Caroline Strömberg och Kristofer Turdell som kommentatorer och spelade upp åk från dagen innan. Däremot var det endast åk från den alpina herr- och damklassen samt herrar snowboard som visades upp och talades om, och inget om de brädåkande damerna eller telemark. Tråkigt och rentav förjävligt tyckte deltagarna i de förbisedda klasserna som må vara ganska små i förhållande till övriga klasser, men att ignorera deras existens helt och hållet är ju knappast något som uppmuntrar till förändring av den saken. Vad som gått snett i valet av åk att visa på SVT är oklart, men de flesta är nog överens om att det inte är något som får hända igen.
Hela sändningen kan du se på SVT Play fram till den 15 maj.

Max Palm
16-åringen gick precis och vann NM, plus en friåkningstävling i Narvik, och seglade därmed upp på toppen av aktuella skidåkare i både Sverige och övriga världen just nu. Läs mer om hans vinst här och i den här artikeln från 2014 om familjen Palm.

Snöpalmerna


Max Palm och Hedvig Wessel vann NM 2019


Resultat från den första finaldagen på NM 2019

Kabinbanan i Åre ska rivas

Nu har Skistar fattat beslutet att Kabinbanan i Åre ska rivas eftersom den är gammal, ineffektiv och kräver dyrt underhåll. Som tidigast kommer den att demonteras i september, alternativt efter nästa vintersäsong och det finns inga planer på att ersätta den med en ny lift. Beskedet har väckt starka reaktioner hos både bosatta i Åre samt turister som många är överens om att det skulle vara en stor förlust för orten att förlora sin starkaste symbol och den enda kabinbanan i landet. Dessutom skulle tillgängligheten för icke skidburna turister och funktionshindrade att nå utsikten uppe på Åreskutan bli väldigt begränsad.

Skidsnack #19: Veckans nyheter i skidvärlden
Foto: Niclas Vestefjell / aresweden.com

Tragisk olycka i Abisko

En bergsguide föll utför ett stup och omkom i samband med att han guidade heliskiing i Kårsavagge i närheten av Abisko i fredags. Mer info om olyckan finns här.

Bergsguide omkom i samband med heliskiing i Abisko

SLAO Nomineringar

Nu är de nominerade för årets SLAO-priser klara och vinnarna annonseras ut på Svenska Liftanläggningars Organisations årsmöte den 21 maj i Järvsö. Läs mer om alla nominerade här.

Skidsnack #19: Veckans nyheter i skidvärlden

Nomineringar

Årets hemmabacke
Frykstabacken i Kil
Ragnhildsborgsbacken i Södertälje
Vedbobacken i Västerås

Årets Skidinspiratör
SK United – skidklubben som gör vintersporter tillgängligt för fler
Tage Landmark – instruktör för pistmaskinsutbildningar i över 30 år
Karolina Carlsdotter – skidinstruktör och examensordförande för svensk skidskoleutbildning

Årets Skidanläggning
Stöten
Järvsöbacken
Tänndalen


Gerremopriset
Instiftat i samband med SLAOs förre VDs avgång och ses en hyllning till en person som gjort betydande insatser för att utveckla skidbranschen som helhet. Pristagaren annonseras på årsmötet.

Kimbo Sessions
I veckan har Kläppens snowpark stått värd för en av parkscenens mest hajpade och omtalade event som styrs ihop av Kim Boberg från närliggande Älvdalen. Under veckan har i princip alla de största och mest kända åkarna från hela världen tänjt på fysikens lagar, och ”Tall T Dan” som rapporterade live på plats kom tillslut fram till nedan förklaring för hur det hela är möjligt. Kika in på @kimbosessions på instagram för att se bilder, film och recaps från veckan.

Skidsnack #19: Veckans nyheter i skidvärlden
Foto: @talltdan på instagram

Filmer

Stomp it på Ride the Cow
Jens Nyström är en svensk skidlärare med bas i Schweiziska Laax sen några år tillbaka. Sedan 2015 har han skapat instruktionsvideos med allt från hur du lär dig backflip på skidor till tips och tricks för carving, topptur och friåkning via YouTube-kanalen Stomp it Tutorials. I senaste avsnittet från vi följa med till Hemavan när Jens vloggar och berättat om hur det var att köra sin allra första friåkningstävling på Ride the Cow.

Trusehaugen
Tur Trusa kallar sig ett gäng norska jenter som tagit filmandet i egna händer. Under vintern har de filmat till fem avsnitt av sin webbserie som de kallar Trusehaugen och i den tredje episoden beger de sig till Sunnmøre som bjuder på busigt väder.

Wärstling
Rikard Westling gick 100 000 höjdmeter för tredje säsongen på raken och har nu pysslat ihop sin egen säsongsedit med ett antal fina åk runtom i Jämtland som många nog inte känner till.
Det är kul att få fram att det ju faktiskt går att hitta på jävligt festliga grejer och lite fräna åk ett gäng stenkast från Åreskutan. Snasahögarna har ju grymt smidig access. Västra Bunnerstöten är ju lite värre med nio kilometer och 750 höjdmeter att ta sig till foten av rännan, men det är värt det!

#Skidsnack går över på sommartempo och dyker upp med en sammanfattning månadsvis i den sista söndagen varje månad fram till september.

Skidsnack #18: Veckans nyheter i skidvärlden


Max Palm och Hedvig Wessel vann NM 2019


Vintergration med SK United


Text: Gabriella Edebo • 2019-05-12
ArtiklarÅreExtrem-NMScandinavian Big Mountain Championshipsskidsnack

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen