Foto: Galdhøpiggen Sommerskisenter

Artiklar

Här kan du åka skidor just nu

Åka Skidor listar alla skidorter i Skandinavien och övriga världen där du kan svalka skidpeppet och lindra abstinensen i sommar.

Text: Gabriella Edebo • 2019-05-30 Uppdaterad 2019-05-30

Sverige

Riksgränsen
Efter en kämpig säsong med den nedre stolliften som tillslut kom igång lagom till NM har Gränsen nu stängt för säsongen, men öppnar igen för skidsugna midsommarfirare den 20-23 juni. Och snö finns det gott om så det ser lovande ut inför midsommaråkningen.
Hemsida 
Facebooksida 

Här kan du åka skidor just nu
Foto: Riksgränsen / Agnes Maltesdotter

Norge

Här finns det tre sommarskidorter som håller till på glaciärer runt om i landet och i regel inte har något officiellt öppning- och stängningsdatum utan anpassar säsongen efter snöläget. Enklaste sättet att hålla sig uppdaterad om förhållanden och öppettider är via sociala medier och kom ihåg att vinterdäck kan behövas för att ta sig upp till anläggningarna även mitt i sommaren.

Folgefonna
Klassiskt tillhåll för filmcrews från hela världen med ambitionen att fota och filma med en evig solnedgång och Hardangerfjorden som bakgrund. Snöade 20 centimeter senast i torsdags.
Hemsida
Facebooksida 

Stryn
Öppnade igår, håller öppet så länge det finns snö. Byggt en liten park. ”vintern är bäst på sommaren”. Arrangerar Strynefestivalen 6-9 juni.
Hemsida 
Facebooksida 

Galdhøpiggen
Glaciären Juvasshytta är populär bland racingklubbar men brukar även ha en hyfsad park och har haft öppet sedan den 9 maj. Ligger vid foten av Norges högsta berg Galdhøpiggen och håller öppet varje dag 9-15 så länge snöförhållanden tillåter.
Hemsida 
Facebooksida 

Alperna

Här finns en mängd glaciärer som håller öppet under hela eller delar av sommaren. De flesta som stänger när det blir för varmt öppnar igen tidig höst. Ett utval av orterna finns i listan nedan.

Italien
Cervinia (Zermatt)
Stelvio

Schweiz
Zermatt
Saas-Fee

Österrike
Hintertux
Pitztal
Sölden
Kaprun
Dachstein

Frankrike
Tignes
Les Deux Alpes

Inomhusbackar
Kan fundera som botemedel vid grav abstinens men i övrigt avråder vi från skidåkning inomhus i denna form, eftersom det suger. Snökvalitet och naturupplevelse ligger på den negativa sidan av skalan. Inomhusanläggningar hittar du i bland annat Tyskland, Litauen, Nederländerna, Frankrike, Storbritannien, Belgien, Spanien, Ryssland, Dubai, Kina och snart även i Norge.

Plastbacken i Köpenhamn
Copenhill som vi skrivit om tidigare har ännu inget officiellt öppningsdatum men det är på gång enligt ansvariga för anläggningen, förhoppningsvis i början av sommaren. Kan även det vara en intressant upplevelse.

Köpenhamns nya plastbacke

Nordamerika

I USA och Kanada är det flera orter som brukar erbjuda åkning på sommaren och arrangera camps för både alpint, park och friåkning, men det är även ett antal orter som fått så mycket snö under vintern att de förlängt säsongen.

Mammoth, Kalifornien har förlängt säsongen hela vägen till augusti.
Squaw Valley, Kalifornien har öppet till 7 juli
Mt Hood Timberline Lodge, Oregon – öppet året om ibland, men i alla fall hela sommaren.
Arapahoe Basin, Colorado öppet helger under sommaren
Snowbird, Utah öppet helger så långt snötäcket tillåter
Whistler Blackcomb, BC Kanada öppet 8 juni till 14 juli varje dag som vädret tillåter.

Södra hemisfären

På den södra delen av halvklotet har vintern precis börjat så här har du chans att hitta den allra mesta och antagligen bästa åkningen i sommar. Välj och vraka bland en mängd skidorter i Sydamerika, Australien och Nya Zeeland.

Stryn – sommarskidåkning med maximal slaskfaktor


Preppa utrustningen för sommarförvaring


Sjövägen till snön i Nordnorge


Text: Gabriella Edebo • 2019-05-30
ArtiklarSkidorterFolgefonnaRiksgränsenSommarSommarskidåkningStryn

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen