Rikard Westling Foto: Emrik Jansson

Artiklar

Till minne av Rikard Westling

En skidåkare, familjefar, vän och medarbetare har lämnat oss. Åka Skidor minns Rikard Westling.

Text: Tobias Liljeroth • 2019-06-10 Uppdaterad 2019-06-10

Det är med sorg i hjärtat och tårar i ögonen som vi tvingas inse att vår vän, medarbetare och kollega Rikard Westling slitits ifrån oss i en skidrelaterad olycka på Åreskutan i fredags den 7 juni, 2019. Han åkte hemifrån på förmiddagen ihop med sin hund och ständiga turkompis Trubbel för att ta en tur på det fjäll som han bestigigt så många gånger förut innan de sista snöfläckarna försvann i sommarvärmen. Tyvärr skulle de svängarna bli de sista han gjorde och när han efter en lång sökinstas hittades mer än ett dygn senare så stod hans liv inte att rädda. Trubbel återfanns några dagar senare vid liv. Detaljerna kring olyckan lämnar vi därhän för nu.

Rikard lämnar efter sig en by i djupaste sorg och kollektiv saknad, en by som han i mångt och mycket gestaltade genom sin person och sina livsval. Han var en av de personer som är Åre, en av de personer som utgör byns allra innersta själ och sanna väsen. Han var en man som skapat sig ett liv i fjällvärlden där familjeliv, arbete och passion flätats ihop på ett beundransvärt sätt. Vi var många som både ifrågasatte och rynkade på pannan åt hans smått maniska uppdrag att de senaste fyra vintrarna gå över 100 000 fallhöjdsmeter på stighudar och åka utför. Men för Rikard var det en lika integrerad del av livet som att spendera tid med familjen, sköta sitt mångfacetterade arbete eller andas – det blev till en del av honom.

Men mest av allt kommer vi att minnas personen Rikard Westling. Den levnadsglada lilla mannen med den östgötska dialekten som alltid hade några minuter över för att slänga käft, diskutera allt som går att diskuteras eller att peppa personen mittemot att ge sig ut på fjället. Jag tror aldrig jag mött Rikard på byn utan att det slutat med minst en fem minuters diskussion på stället. Ständigt engagerad, frispråkig, smått irriterande och med ett leende över hela ansiktet.

Till minne av Rikard Westling
Trubbel och Rikard på tur på Åreskutan. Foto: Emrik Jansson

Rikards väsen och gärningar var en inspiration för alla oss som kunde skatta oss lyckliga över att få kalla oss hans vän. Jag vet inte hur många gånger Rikard tjatade på mig att jag skulle följa med honom på en tur någon dag men jag duckade varje gång, väl medveten om att han skulle springa ifrån mig uppför och lämna mig i snöröken med flåsande lungor och mjölksyra i låren. Jag vet inte om det gör så mycket så här i efterhand att vi inte delade fler ögonblick i fjällen tillsammans för när det kom till kritan så var vi samma andas barn och personer med en brinnande passion, starka åsikter och en vilja att göra vår egen grej, och det är saker som jag kommer ta med mig för all framtid. 

Rikard, du har lämnat ett gigantiskt hål i den gemenskap som är Åre. Ett hål som vi kommer att fylla med kärlek och passion genom att ge oss ut på fjället, genom att ge oss hän och leva varje dag på samma sätt som du gjorde. För varje sväng, varje steg och varje tramptag vi gör härifrån kommer att vara för dig. Räkna med att det finns en gemenskap som kommer att ta hand om Emma, Hugo och Hedda och finnas där i alla lägen. Och Trubbel, såklart.

Vi saknar dig mer än du någonsin kan ana. Men det här är inget farväl, bara ett sätt att säga att vi ses snart igen.

Tobias

 

Vill du också hylla Rikard Westlings minne? Ge dig då ut på fjället eller i skogen och ge dig hän åt det du älskar, det vet vi att Rikard själv hade velat.

Mannen som går 100 000 fallhöjdsmeter varje vinter


Text: Tobias Liljeroth • 2019-06-10
ArtiklarÅre

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen