Johan Rosén fångad på bild mitt under filminspelningarna kring Revelstole. Foto: Daniel Stewart

Artiklar

Sommarens vattenhål med skidfilmer

Nu finns nästan alla filmer som visades på Untracked Film Tour i höstas att se gratis på nätet. Återupplev dina favoritfilmer och få en svalkande dos av visuell abstinenskontroll.

Text: Gabriella Edebo • 2019-07-11 Uppdaterad 2021-03-30

Har det börjat klia i vinternerverna ännu? Om inte så lär längtan komma krypande när du plöjer igenom listan med filmer nedan. Och om sinnet ditt redan är på vift i snöklädda landskap kanske lite visuell abstinenskontroll levererad av YouTube och andra streamingtjänster kan hjälpa.

Powder Express
– Peter Nilsson, Emelie Eriksson & Olle Regnér

En roadtrip i Alperna är drömmen för många skidåkare. Frihet att åka precis var som helst, följa snöfallen och utforska nya berg. Men går det att göra samma sak med tåg? Trötta på såväl motorvägar som flygplatser bestämde sig Peter Nilsson, Emelie Eriksson och Olle Regnér för att testa något nytt. De skulle ta tåget till Alperna. De rullade sina skidväskor till Stockholms Central och tog tåget söderut genom Europa. I tio dagar kryssade de sedan mellan några olika skidorter i Schweiz. Stannade några dagar på varje ställe, testade åkningen och fortsatte sedan vidare till nästa berg. Som en klassisk roadtrip, fast utan bil. En railtrip. Med sig hade de filmare Erik Nylander och fotograf Martin Wichardt som dokumenterade resan som du kan läsa mer om i Åka Skidor nummer 5/6 2018.

Pris gratis
Längd 13 min

Color
– The Bunch

Oavsett om du är intresserad av park, jibb och street eller ej så är det här en film som du måste se. ”Color” är den senaste skapelsen från det mestadels svenska skidkollektivet the Bunch och det är garanterat en av vinterns mest sevärda filmer. Så på med hörlurarna, eller koppla in rediga högtalare, släck lamporna och försök ta in vad det är som sker på skärmen.

Pris gratis
Längd 21 min

Konståkning
– Freddie Grann & Lasse Åberg

Freddie Grann älskar skidåkning och att skapa konst, och han har lyckats hitta en unik nisch där han kombinerar de båda passionerna. Hemma i Bålsta klurade han ihop ett nytt projekt förra vintern där han tillsammans med legenden Lasse Åberg, även känd som Stig H Olsson i Sällskapsresan som även han är bosatt i trakten, där de använda sina talanger i symbios och skapa konst med en annorlunda twist.

Pris gratis
Längd 4 min

La Grave
– Sam Anthamatten & Johnny Collinson


Den mytomspunna lilla byn La Grave ligger undangömd djupt in i en dal i Frankrike. Orten har ett nästan heligt rykte och åkning så vild och brutal att till och med världens allra bästa åkare visar ödmjukhet och respekt för berget. Invånare i dalen har pushat gränserna för riktigt brant och extrem skidåkning i flera decennier och många levande legender är bosatta här. Sam Anthamatten och Johnny Collinson åker till La Grave för att träffa dalens pionjärer och upptäcka vad det egentligen är som gör skidorten så unik.

Pris gratis
Längd 17 min

Kebnekaise
– Evelina & syskonen Nilsson

Evelina Nilsson begav sig mot Kebnekaise och Tarfala för att tillsammans med sina syskon utforska områdets toppar, åkning och stillhet. Eftersom Kebnekaises fjällstation var stängd för säsongen så välkomnades de av stugvärden Lars till närliggande Tarfaladalen istället. Evelina, Julia, Jonathan och Markus Nilsson spenderade en magisk vecka tillsammans bland Sveriges högsta toppar och årstidens eviga ljus.

Pris gratis
Längd 11 min

En Samtida Skidfilm
– Lucas Stål Madison

Inför vintern hade Lucas Stål Madison, även känd som LSM, ett alldeles speciellt mål. Det var att skapa en skidfilm från Sveriges alla hörn utan att släppa ut koldioxid längs vägen. Tillsammans med Nissan och deras nya elbil Leaf lämnade Lucas tillsammans med sin filmare Pär ”Peyben” Hägglund Stockholm för att på ett klimatsmart sätt resa till Ramundberget, Kittelfjäll, Åre och tillbaka. Längs vägen ser de till att utnyttja frekventa laddpauser på bästa vis och upptäcker i de mörka kalla skogarna några mil utanför Ramundberget att bilens värme på högsta temperatur dränerar batterierna snabbare än beräknat…

Pris gratis
Längd 3 min

Cloud V0E
– Johan Rosén & vänner

Cloud V0E är en drömvärld och fantasiplats uppe i bergen där snön alltid ligger djup och fluffig. Cloud 9 beskriver känslan av total eufori och adrenalin som intar kroppen under ett riktigt bra åk och V0E är de första bokstäverna i postkoden runt Revelstoke i Kanada, där det alltid är mulet.
Förvänta dig en konstnärlig och puderfylld kortfilm med snowboardåkning filmad i British Columbia. Ösig åkning levererad av Johan Rosén, uppväxt i Malung där hans snowracer och lilla trickbräda utan bindningar väckte drömmar om ett liv med snowboard och skoter i Kanada. Den högsta barndomsdrömmen om att bli båtkapten på Stena Line fick kliva åt sidan för snowboardåkningen. I filmen syns även Ylfa Runarsdottis, Johan Nordhag och fler vänner från vintern och tavlor skapade av Jonas Wilhelmson utgör grunden till flera specialeffekter och övergångar i filmen.

Pris gratis
Längd 13 min

Follow Windstedt
– Henrik Windstedt & Alexander Rydén

Världens antagligen bästa skidåkande followcam-filmare Alexander Rydéns senaste projekt ihop med skidlegenden Henrik Windstedt. Tillsammans tar de konsten att få till helt vansinniga klipp med followcamtekniken till ny nivå bland Kanadas djupa puder.

Pris gratis
Längd 2 min

Perks
– Nikolai Schirmer & Flo Bastien

Perks är uppföljaren till Nikolai Schirmers film förra året kallad Shapes och handlar om ögonblicken och fördelarna som skidåkare. I vintras åkte han hela vintern på ett par techbindningar med DIN 12 och levde rednecklivet i Kanada med skoter och allt vad det innebär som nybörjare. Under tiden upplevde Flo Bastien den snörikaste vintern i Alperna på ett halvt decennium och Asbjørn Eggebø Næss fick äntligen möjligheten att åka Vengetind, kungen av Romsdalen. Säsongen avslutade de tillsammans i Lyngen med intressanta snöförhållanden. Introlåten kommer från det svenska bandet Slagsmålsklubben och resten av musiken från lokala band i Nikolais hemmastad Tromsø. Filmat av bland annat Joonas Mattila, som enligt uppgift ska vara bättre på att hoppa än åkarna själva, och klippt av Nikolai Schirmer.

Pris gratis
Längd 9 min

Zig Zag
– Level 1

Level 1 är ett av de mest etablerade produktionsbolagen inom skidfilmsbranschen med nästan två årtionden av årliga långfilmer. I årets projekt fick en ordentlig skara svenskar inbjudan att vara med och filma från urbana miljöer i norra Sverige. Pär ”Peyben” Hägglund, Kim Boberg och Oliver Karlberg visar hur man kan utnyttja parkeringen utanför Coop på bästa vis, allt fångat på film av ytterligare en svensk talang vid namn Björn Eklund. Till årets filmfestival har vi fått handskarna på en alldeles egen version för att kunna visa vad våra svenska talanger går för.

Pris 99kr på iTunes (hyra 49 kr)
Längd 49 minuter

Hedvig’s Way Ep 4
– Hedvig Wessel

Efter OS i PyeongChang bestämde sig puckelpiståkaren Hedvig Wessel från Norge att byta till bredare skidor under fötterna och satsa helhjärtat på freeride istället. Nu har hon fått ett wildcard till Freeride World Tour och webbserien Hedvig’s Way ger en inblick i hennes övergång till friåkning och ett liv bland de stora bergen. Med hjälp från vänner och andra proffsåkare får hon vägledning och inspiration till att lära sig allt om säkerhet och snöförhållanden på berget, hur rekning inför en friåkningstävling går till, teknik och kunskaper för topptur och trick utför klippor.  
I den tredje episoden som vi kommer visa innan den släpps online får vi följa med till Sunnmøre och Hedvigs första riktiga topptursresa.

Pris gratis
Längd 14 min

Workingvolks Freeride
– The Funemployed Crew

Neil Williman pratar flytande svenska men kommer från Nya Zeeland och är avloppsingenjör anställd i England. Bor gör han däremot i Innsbruck, för att ha bästa möjliga förutsättningar att klämma in maximalt med tid på skidor tillsammans med sina likasinnade vänner i dalen. Tillsammans med bland annat Tove Kockum från Sverige som jobbar som sjukgymnast i Innsbruck, Manuela Mandl som kör Freeride World Tour på snowboard har Neil skapat en film som många som kämpar med att balansera jobb och önskad mängd skidåkning kan relatera till.  

Pris gratis
Längd 10 min

Sist men inte minst måste vi såklart även nämna den enda film som än så länge inte går att se på internet ännu, nämligen en av publikfavoriterna Evolution of Dreams. Förhoppningsvis behöver vi inte vänta så länge till på denna godbit, men spana in trailern så länge.

Evolution of Dreams
– Jackie Paaso & Eva Walkner

Vad händer när passionen för dina drömmar börjar blekna? Lägger du bara av, eller söker du efter vad som saknas för att upptäcka nya drömmar och mål? Vägen till framgång är sällan spikrak. I filmen Evolution of Dreams får vi följa utvecklingen av nya drömmar för två av världens bästa friåkare.
Jackie Paaso och Eva Walkner tävlade som unga på hög nivå i puckelpist och alpint, men skador och motgångar satte stopp för drömmar om OS-medaljer. Istället hittade de friåkningen och tillslut  kom Freeride World Tour in i deras liv istället.
Idag är de två av världens bäst rankade friåkare, men det betyder inte att nya drömmar och mål hela tiden utvecklas. I filmen får vi följa deras resa, i både med- och motgång, från tävling med sikte på OS till där de är idag och nyfikenhet för klättring i kombination med skidåkning öppnar upp för utformningen av nya drömmar.

Film från premiären av Untracked Film Tour


Skidsnack – månadens skidnyheter i juni


Skidfotografen som aldrig vill bli stor


Text: Gabriella Edebo • 2019-07-11
ArtiklarUntracked Film TourVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen