Snow Mountain, pressbild från Peak Resorts

Artiklar

Vail Resorts köper ytterligare 17 skidorter

Giganten Vail Resorts som äger en mängd av Nordamerikas största skidorter och säljer multi-liftkortet Epic Pass har köpt upp ytterligare 17 skidanläggningar.

Text: Gabriella Edebo • 2019-07-23 Uppdaterad 2019-07-23

Vail Resorts är ett av världens absolut största liftbolag som äger och driver skidanläggningar främst i Nordamerika, där några av flaggskeppen är Whistler, Vail och Beaver Creek. Fram tills nu har de allra flesta av skidorterna som ingår i företagets multi-resort liftkort legat på västkusten, men det blir det ändring på nu.

Det strategiska köpet av Peak Resorts som driver 17 skidorter i centrala och östra USA gör att det ingår hela 79 skidorter i kommande säsongs Epic Pass.

Vi är oerhört exalterade att ha möjligheten att lägga till ett så starkt nätverk av skidorter till vårt företag. Peak Resorts skidorter i nordöst är ett perfekt komplement till vårta existerande orter och tillsammans erbjuder de ett väldigt starkt erbjudande till våra gäster i New York och Boston, säger Vin för Vail Resorts Rob Katz om uppköpet.

Vail Resorts köper ytterligare 17 skidorter

Prislappen för Peak Resorts som Vail Resorts beräknas betala när köpet går igenom till fullo i höst hamnar på 264 miljoner dollar, alltså snudd på 2,5 miljarder kronor. I ett pressmeddelande skriver Vail Resorts att de planerar att investera omkring 15 miljoner dollar de kommande två åren för att höja kvaliteten på kundupplevelserna på de respektive skidorterna från Peak Resorts.

De 17 skidorterna från Peak Resorts som tillkommer på vinterns Epic Pass:

Mount Snow i Vermont
Hunter Mountain i New York
Attitash Mountain Resort, Wildcat Mountain och Crotched Mountain i New Hampshire
Liberty Mountain Resort, Roundtop Mountain Resort, Whitetail Resort, Jack Frost och Big Boulder i Pennsylvania
Alpine Valley, Boston Mills, Brandywine och Mad River Mountain i Ohio
Hidden Valley och Snow Creek i Missouri
Paoli Peaks i Indiana

Vail Resorts köper ytterligare 17 skidorter

Utöver ovanstående tillkommer ytterligare några skidorter genom Sun Valley i Idaho, Snowbasin i Utah, och Rusutsu i Japan, samt Falls Creek och Hotham för sommarsäsongen i Australien. Sedan tidigare ingår även fler orter i Alperna, Japan och på det södra halvklotet.

Priset för det liftkort med mest access till Vails 79 skidorter ligger för tillfället på 939 amerikanska dollar.

Frågan är vilka skidorter som står näst på tur att förtäras av jätten Vail Resorts, som sedan starten av sitt uppköpande som pågått sedan 1980-talet fått hård kritik av framförallt självutnämnda skibums. De har menat att företaget agerat med prioritet för investerares intressen snarare än skidåkningen i sig, och att de genom giriga prishöjningar och omorganisationer dödat skidåkningens själ på orterna de tagit över och ersatt det med lyxhotell och svindyra liftkort. Motsidan av myntet hävdar däremot att Vail och Epic Pass räddat många skidorter i ekonomisk knipa och har de finansiella muskler som krävs för välbehövliga investeringar. Samt att du med ett Epic Pass har möjligheten att få mer skidåkning på olika platser för pengarna och att Vail Resorts pushar skidbranchen i en klimatvänligare riktning genom sitt så kallade Epic Promise om att ha noll netto-utsläpp till 2030.

Världens bästa skidåkning: Vail


Alpernas 15 bästa deals på liftkort


Skidsnack – månadens skidnyheter i juni


Text: Gabriella Edebo • 2019-07-23
ArtiklarSkidorterLiftkortUSAVail

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen