Ronja efter seger-åket på FWQ 2* i Nendaz 2018.

Artiklar

Vad betyder skidåkning för dig?

Krav, kärlek och frihet. Ronja Stenhöös beskriver vad skidåkning betyder för en 27-årig skånings liv ihop med en jämngammal husbil.

Text: Åka Skidor • 2019-08-14 Uppdaterad 2019-08-14

Det här är Ronja Stenhöös egna ord om vad skidåkning betyder för henne, en skåning på 27 år som på senare år hittat tillbaka till barndomskärleken skidåkning. Tillsammans med sin lilla trogna och jämngamla husbil Holger har hon spenderat de senaste vintrarna i Verbier, Åre och Riksgränsen, samt runt omkring på diverse friåkningstävlingar.

Vad betyder skidåkning för mig?

Det betyder glädje, frihet och kreativitet. Det är lek och gemenskap. En frizon i ett liv fyllt av krav. Krav från samhället och krav från oss själva. För mig mest från mig själv. Negativa krav. Krav som inte tillför nåt gott, snarare skapar stress, oro och osäkerhet. Skidåkning ger mig styrka att hantera dessa orimliga krav, och förstå att dom egentligen inte behöver finnas. Och om dom ändå finns, lär mig skidåkningen att inte de inte ska komma åt mig. Att min ro och trygghet är större än dem.

Jag pratar till exempel om prestationskrav, utseendekrav och skeva kroppsideal. Om betydelsen av att ”vara någon”. Om samhällets normer och strukturer. Om påhittat rätt och fel. Om sociala mediers ständiga närvaro och påminnelser. Påminnelser om alla de perfekta liv du inte lever, den träning du inte gör och hälsosamma mat du inte äter. All gemenskap du inte känner, solnedgångar du inte ser och kärlek du inte upplever.

Vad betyder skidåkning för dig?
Ronja iförd retro-brallor utför retro-trick på Pelikanflyget under valborg i Riksgränsen i våras. Foto: Wilhelm Leijonhufvud / StiL Alpina

För någon annan är skidåkningen just ett sådant negativt krav som skapar oro, stress och osäkerhet. För att känslan av att inte vara bra nog äter upp en. Oron vad andra ska tycka och tänka. För rädslan att prova nåt nytt och ”misslyckas”. För osäkerheten i att ha ”fel” utrustning. Fel färg och fel material. Fel skidor. Ocoola gogglar och gamla pjäxor. Eller var det nu är. Det är synd. Alldeles förfärligt. Alldeles för vanligt. Att känna sig hindrad att göra något så fantastiskt som att åka skidor, eller vara kreativ på just sitt sätt. Men jag förstår, för jag har också varit där. Och jag brottas fortfarande med den typen av krav, som äter upp en och skapar en skev bild av verkligheten.

Skidåkning för mig handlar om att ha kul, att bjuda på mig själv utan att känna mig instängd av ramar och regler. För mig är skidåkning trygghet och hemma. Det vill jag att det ska få vara för fler. Att fler ska känna att skidåkningens själ inte har med prestation att göra. Att fler ska våga prova nya saker. Våga att inte bry sig om vad andra tänker och tycker. Och förstå att ditt värde som människa aldrig har med din prestation att göra.

Vad betyder skidåkning för dig?

– Ronja Stenhöös

Om du känner dig i behov av lite verkligt och ärligt skidpepp i ditt flöde på sociala medier föreslår vi att du klickar på följ-knappen hos @ronjastenhoos.

Vill du dela med dig av vad skidåkning betyder för dig? Skicka ett meddelande till @akaskidormag på instagram eller facebook, eller skicka ett mail till gabriella(at)akaskidor.se.

Skidsnack – månadens skidnyheter i juli


Forntidens pistmaskin – the Bradley Packer-Grader


Resultat från koridningen i Hemavan


Text: Åka Skidor • 2019-08-14
ArtiklarInspirationKrönika

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen