Foto: WePowder.com

Artiklar

Skidsnack v36: Veckans nyheter i skidvärlden

Säsongens första snöfall, Sveriges högsta punkt har flyttat, hjälmar flyger iväg och snart kan du åka skidor igen i Norge. Läs veckans #Skidsnack här.

Text: Gabriella Edebo • 2019-09-08 Uppdaterad 2019-09-08

Säsongens första snöfall

Nu har det börjat snöa både i de norra delarna av Sverige och nere i Alperna. Under helgen var flera decimeter snö prognostiserat för flera högt belägna skidområden i Alperna och frosten har börjat leta sig neråt i landet.

Juvass öppnar igen

Den 14 september siktar den norska glaciären Juvasshytta, eller Galdhøpiggen Sommerskisenter som anläggningen heter, på att starta liftarna igen. Det har börjat snöa och efter att ha fått hålla stängt under den senare halvan av sommaren börjar förhållandena bli bra nog för att öppna igen inom kort. Imorse låg det 40 centimeter nysnö på glaciären och beslutet fattades att öppna en vecka tidigare än den 20 september som var den ursprungliga planen.

 

Rekordmånga ansökningar till säsongsjobb

Skistar meddelar i ett pressutskick att de slagit rekord i antal ansökningar för säsongsjobb till vintern med hela 3000 sökande till de 750 tjänster som behöver fyllas på anläggningarna i vinter.

Hirscher går i pension

Österrikes alpina stjärna Marcel Hirscher meddelade i veckan att han avslutar sin karriär på den alpina världscupen. Sedan debuten 2007 har han hunnit med att vinna både OS och VM flera gånger, och kan skryta med 138 pallplatser i världscupen varav 68 är segrar. Ryktena om vad han tar sig för härnäst är många och mer eller mindre seriösa gissningar är satsningar på puder och skicross. Eller motorcyklar, om man ska tolka hans instagramflöde den senaste tiden.

En liten påminnelse

Kom ihåg att dubbelkolla inställningarna på dina bindningar och att dra åt hjälmen ordentligt innan vintern drar igång igen, annars kan det sluta som för den här FWQ-åkaren på en tävling nere på Nya Zeeland…

Tävlingar down under

Just nu pågår Winter Games NZ med alla möjliga vintersporter som samlas på Nya Zeeland. Där har bland annat Cody Bramwell plockat hem några extra FWQ-poäng med en andraplats på den fyrstjärniga friåkningstävlingen.

Datum för höstens skidtestarhelger 

Boka in din svenska snöpremiär i kalendern och kombinera det med skidtest, och valtriff mått av skidfest. Alla datum hittar du här.

Datum för alla höstens skidtester


Alla datum för Untracked Film Tour 2019

Sveriges högsta punkt har flyttat

Efter flera varma sommar på raken har det som forskare förutspått länge tillslut inträffat. Sydtoppen på Kebnekaise är inte längre Sveriges högsta punkt, utan nu visar färska mätningar att den med svåråtkomliga Nordtoppen är 1,2 meter högre. Sveriges nya högsta punkt är nu Kebnekaises Nordtopp med sina 2096.8 meter över havet.

Sherpas bygger vandringsled i Klövsjö

Sherpas från Nepal har flugits in till Klövsjö för att förbättra en populär vandringsled till Fettjeåfallet. Under tre veckor jobbar de med att lägga stenblock för att rusta upp leden som på så vis beräknas hålla i många hundra år. Att ta in Sherpas med denna specialkompetens är vanligt även i Norge och trots den långa resvägen beräknas resultatet både hålla bättre och få en lägre prislapp jämfört med om lokala entrepenörer gjort jobbet. 

Nytt nummer i butik

Du har väl inte missat att säsongens första utgåva av Åka Skidor har landat i en butik nära dig? Tjuvkika på innehållet i numret här.

Säsongens första nummer är här!

Biljettsläpp för Untracked Film Tour 

På lördag den 14 september släpps äntligen biljetterna för alla stopp i de städer som höstens filmturné besöker! Under två veckor (eller tills de sålt slut) kan du passa på att fixa din biljett till EarlyBird-pris. Biljetterna till skidtestarhelgerna kommer ut senare, och du hittar både info och biljetter på untrackedfilm.com

Alla datum för Untracked Film Tour 2019


Skidsnack #35: Veckans nyheter i skidvärlden


Norse Skis – nytt svenskt skidmärke med fokus på hållbarhet


Text: Gabriella Edebo • 2019-09-08
ArtiklarNyheterskidsnack

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen