Foto: Vallåsen

Artiklar

Vallåsens snöfabrik är redan igång

Idag är det 15 plusgrader vid Vallåsens skidanläggning, men trots det har snökanonerna redan satts igång och producerar snö för att backen ska kunna öppna redan innan jul.

Text: Gabriella Edebo • 2019-09-11 Uppdaterad 2019-09-11

Redan 2017 investerade Vallåsen i ett snöläggningssystem som inte är beroende av minusgrader för att kunna producera snö likt traditionella snökanoner. Tekniken kallas Snowfactory, där vatten omvandlas till iskristaller inuti en container för att sedan sprutas ut i en hög utanför. 

Vallåsens snöfabrik är redan igång
Så ser hela snöfabriken ut. Foto: Technoalpin

Snön får lite mer av en slush-liknande konsistens men fördelen är att fabriken gör det möjligt att framställa snö till backarna utan att anläggningen ska vara beroende av att det är minst två minusgrader under en längre period.

Investeringen i snöfabriken har beräknats till omkring 15 miljoner kronor, men de även dyra i drift. Enligt Vallåsens platschef Jesper Malmquist går det åt ungefär sju gånger så mycket energi att framställa snö på det här sättet, jämfört med en traditionell snökanon.

– Om vi ska ha en riktig vinter här nere så kan vi inte förlita oss på att det ska bli minusgrader utan vi måste använda oss av den nya tekniken, sa Jesper Malmquist i en intervju med SVT förra hösten.

Utöver snöfabrikerna är Vallåsen även en av flera svenska skidanläggningar som på senare år jobbat aktivt med snölagring. En metod där snön som finns kvar efter säsongen samlas i en stor hög och täcks med en särskild typ av duk som ska bromsa smältningen av snön under sommaren.

För att kunna starta säsongen krävs ungefär 46 000 kubikmeter snö i Vallåsen, och för att alla backar ska kunna öppna handlar det om snömängder på omkring 120 000 kubikmeter. Snöfabriken kan producera ungefär 200 kubikmeter snö per dag, vilket motsvarar omrking 20 lastbilar, och fungerar i temperaturer upp till 15 plusgrader.

Vallåsens snöfabrik är redan igång

Snöfabriken väger totalt 35 ton och för att producera snö går det åt mellan 2 och 6 liter vatten i minuten som Vallåsen tar från ett egen borrhål. Varje kubikmeter snö drar enligt tillverkaren av snöfabriken lite drygt 20 kilowattimmar.

Vallåsen sparar 30 000 kubik snö till jul


Danskarnas hemmabacke – Vallåsen


En hyllning till hemmabacken


Text: Gabriella Edebo • 2019-09-11
ArtiklarNyheterSnöVallåsen

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen