5fd91816939d5

Artiklar

EVI Skis – den lilla skidfabriken i Norge

Historien bakom EVI Skis vars handgjorda skidor endast tillverkas på beställning och där gamla och trasiga skidor blir till nya i en 200 år gammal lada i Oppdal.

Text: Gabriella Edebo • 2019-09-26 Uppdaterad 2021-12-07

I dagens moderna tider där vi blir bombarderade av intryck från alla håll och kanter, inte minst sociala medier, så har det plötsligt blivit svårt att vara kreativ och nytänkande.

Endre Hals bor i Oppdal bland de norska bergen och lessnade på att det fullkomligt pumpas ut produkter på världsmarknaden som vi inte behöver och som inte ens är konstruerade för att hålla. Samtidigt som priset är så pass lågt att ingen riktigt känner att man kan klaga heller.

EVI Skis - den lilla skidfabriken i Norge

skidmärke som byggs för hand i en 200 år gammal lada och som enbart producerar skidor på beställning. Just för att så lite material och resurser som möjligt ska gå till spillo. På tio år har de totalt fyra par osålda skidor. 

När skidorna efter några år slitits ner och börjar gå sönder är tanken att de ska kunna ta tillbaka dem för att renovera och använda det gamla för att skapa ett par skidor som är som nya.

EVI Skis - den lilla skidfabriken i Norge

Under uppstartsprocessen för det nya skidmärket fick de höra att Norge inte ska syssla med tillverkning och produktion längre, utan fokusera på design i landet istället. 

– Det gjorde mig lite förbannad. För jag tror att en väldigt viktig del i att designa är att faktiskt kunna producera det också. Att ha kunskap om hur saker framställs och hur material fungerar. 

Se filmen nedan för en djupare inblick i den lilla skidfabriken i Oppdal.

Skidfotografen som aldrig vill bli stor


Tryckfel för Extrem skylls på fabrikshunden


Berättelsen om Åre Skidfabrik


Text: Gabriella Edebo • 2019-09-26
ArtiklarPrylarNorgeSkidorVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen