5fd91811867a2

Artiklar

Skidsnack v39 – ny lift i La Grave

Veckans nyheter i skidvärlden: Efter 44 år har den ikoniska liften i La Grave tillslut fått en ersättare, Kåbdalis trimmar offpisten, FIS ska bli miljövänligt och mycket mer i veckans Skidsnack.

Text: Gabriella Edebo • 2019-09-29 Uppdaterad 2019-09-29

La Grave får ny lift

Efter åratal med de sammanhängande och färgglada minibubblorna har nu La Grave i Frankrike tillslut börjat byta ut sin uråldriga men ikoniska gondol. De 44 år gamla gondolerna har nu ersatts av nya och moderna varianter på den nedre halvan av berget, men de sitter fortfarande i klungor om fem och följer samma färgskala. För bara ett par år sedan var det ovisst om den legendariska skidorten ens skulle finnas kvar idag, men tack vare att liftbolaget i Alpe d’Huez fick ta över arrendet är nu framtiden säkrad för stunden. Uppdateringen av liften kan ses som det största som hänt på skidorten sedan starten 1976.

Wildcards till världstouren

I veckan blev det officiellt vilka åkare som får så kallade ”injury wildcards” till Freeride World Tour 2020. Det är åkare som skadats innan eller under den förra tävlingssäsongen och därför inte haft någon chans att kvalificera sig till kommande vinterns tour, men som FWT ändå tycket förtjänar en ny chans. Bland de utvalda är fem från herrarnas skidklass, två från damernas skidklass och inga från snowboardklassen.

Skidsnack v39 - ny lift i La Grave

Kåbdalis trimmar offpisten

Kåbdalis är känt för att vara en riktig köldhåla som ofta är först i landet med att spruta tillräckligt med snö för att kunna öppna. Därför är det populärt bland alpina landslag och slalomklubbar på försäsongen, men under vintern kan det komma bra med snö och berget har sedan tidigare områden med gles skog för offpist. Nu har anläggningen röjt och glesat ut ännu mer på berget. 

”De rödmarkerade områdena känner ni till sedan tidigare, skogen är gles och lutningen medelbrant. Det gröna området är helt nytt, lutningen är lätt och skogen är tätare. Detta område är ämnat mer för barn och unga åkare. Även vi lekfulla gamlingar som gillar att åka slalom bland större träd är välkomna”, skriver Kåbdalis på sin Facebooksida.

 

Datum för vinterns slopestyletävlingar

Swedish Slopestyle Tour och Swedish Snowboard Series har precis släppt alla datum för vinterns tävlingar. Så se till att skriva upp det i kalendern för att antingen vara med, peppa en kompis eller någon annan i din närhet, eller för att komma och titta på och se showen live.

Öppning för inomhusbacken i Olso

Nu är det klart att den nya inomhusbacken strax utanför Oslo kommer att öppna den 15 januari. Bygget pågår fortfarande och de nya 4-stolsliftarna har precis hängts upp. Läs mer om inomhusbacken här.

Skidsnack v39 - ny lift i La Grave

Se den nya inomhusbacken i Oslo ta form

Enklare att ta tåget till Kittelfjäll 

Vänta lite, jag har aldrig sett en tågstation i Kittelfjäll kanske du tänker nu. Och det stämmer, men till vintern blir det ändå lättare att ta sig dit med tåg i huvudsak. Du kan ta inlandsbanan från Malmö, Göteborg och Stockholm och hoppa av i Vilhelmina, därifrån ordnar anläggningen transfer. 

FIS ska satsa hållbart 

Det internationella skidförbundet FIS har skrivit på FNs Climate Change Initiative vilket innebär att de tagit ett steg mot att jobba mer hållbart. Ett stort steg med tanke på att högsta FIS-chefen Gian Franco Kasper i februari officiellt sagt att han inte tror på klimatförändringar och forskningen bakom det. Nu har han bett om ursäkt för uttalandet som fick stark kritik från många håll och om den nya satsningen säger han nu ”This is an important and clear step for FIS to play its role in combating climate change.”

Det som FIS nu skrivit på heter mer axakt United Nations Sports for Climate Action Framework och innebär bland annat att förbundet ska verka för att minska den totala klimatpåverkan från idrotten och förespråka klimatåtgärder genom kommunikation.

 

Säsongarkväll på Alpingaraget 

Ska du eller funderar du på att göra en vintersäsong och råkar bo eller befinna dig i Stockholm lördag den 12 oktober? Det finns många frågor som snurrar i huvudet inför en sin grej, så därför arrangerar Alpingaraget för andra året i rad en kväll med säsongartema. Läs mer om kvällen här.  

Fler nyheter från veckan:

Kaj och Sverre tar farväl av Kask


Nyheter på svenska skidanläggningar


Nästa vecka öppnar plastbacken i Köpenhamn

Skidsnack v38 – Utförsäljning av sittliftar


Världens bästa skidåkning: Chamonix


Text: Gabriella Edebo • 2019-09-29
ArtiklarNyheterLa Graveskidsnack

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen