Tom-Oliver Hedvall hittar orörda snöfält, högt ovanför Alpernas högsta stad. Foto: Axel Adolfsson

Artiklar

Davos – ospårat ovan Schweiz högsta stad

Skidliftens vagga, world economic forum och skådeplatsen för Thomas Manns roman Bergtagen. men Davos starkaste kort är avsaknaden av friåkare som spårar sluttningarna ovanför Schweiz högst belägna stad.

Text: Axel Adolfsson • 2019-10-03

Variationen i området runt Jakobshorn och Rinerhorn är så pass stor att vi kommande dagar endast kör varv med stighudar och kabinbanor just där. När spinesen är spårade rör vi oss till de mer steniga och tekniskt krävande facen. Från liften hajkar du allt som oftast längs bergsryggen som leder inåt och bortåt, det är aldrig särskilt långt för att nå platsen för att droppa in.

När sista svängen är lagd och vi rullar nedåt genom tunnlarna från Davos med bilen landar intrycken. Faktumet, att vi endast rört oss i två av de sex skidsystemen senaste dagarna och i dessa system endast utforskat några få liftar och åk, sjunker in. Hela det nordvästra systemet Parsenn, med den klassiska bergbanan Parsennbahn som leder upp från byn till berget, har vi inte ens sneglat åt. Skogen som från Gotschnagrat leder ned mot Klosters har inte heller kommit på tal att testa. Det tycks i stunden som att Davos är oändligt stort med en aldrig sinande mängd valmöjligheter.

Davos - ospårat ovan Schweiz högsta stad

Åkning 

En lokal bergsguide kan alltid området bäst och vet både var åkningen är bra och var snön är farlig. Boka en dag med guide innan du själv lär dig att hitta i området, detta rekommenderas starkt.

Ta dig till Rinerhorn och åk sedan med de mest sydligt belägna släpliftarna. Skråa ut skiers left innan du till fots går över första ryggen och äntrar ett område med en mängd valmöjligheter.

På toppen av Jakobshorn följer du bergsryggen sydost. Droppa sedan in antingen åt höger eller vänster efter behag.

Weissfluhgipfel erbjuder korta men intensiva åk. Passa dig för stenarna bara!

Dagar med dålig sikt söker du dig lämpligen mot skogen som löper ned från Schifer mot Klosters.

Davos - ospårat ovan Schweiz högsta stad
Christian Vogel, till vardags kock på några av Schweiz finaste restauranger, och en ädel skidåkare. Foto: Axel Adolfsson

Resa 

Att resa med tåg i Schweiz är förutom punktlighet gentemot tidtabellen också ett visuellt nöje i det storslagna landskapet. Davos har bra tågförbindelser vilket gör att du smidigt reser dit hela vägen från Sverige med nattåg genom Tyskland, eller med dagtåg från flygplatsen i Zürich.

Med bil från Sverige tar du sikte på Landquart där du sedan svänger av motorvägen och snirklar dig upp mot Davos.

Davos - ospårat ovan Schweiz högsta stad
I Davos finns förutom stora vida snöfält också en del brantare åkning. Foto: Axel Adolfsson

Boende 

Parsenn Resort Nybyggt ski-in resort som öppnar december 2018. Varje övernattning inkluderar liftkort.

Hilton Garden Inn Den perfekta mixen av bra boende och rimlig budget med modern design i hjärtat av Davos.

Hotel Montana Populärt tack vare sitt läge och sin bar. Beläget nära både Parsenngondolen och järnvägsstationen är det ett bra val för dig som söker aningen enklare boende, som också inkluderar liftkort. Montana erbjuder bara rum för större grupper. Hotel Strela är alternativet för dig som söker efter dubbelrum.

Hotel Grischa Det mest trendiga hotellet alldeles invid Jakobshorngondolen. Ett hotell med mycket charm.

Schatzalp Bo i det sanatorium Willem Jan Holsboers valde att uppföra i det smått magiska Schatzalp. Platsen har en hög Bovis-energi och sanatoriet är det samma som Thomas Mann beskriver i sin nobelprisbelönade roman Bergtagen.

Davos - ospårat ovan Schweiz högsta stad
På väg till liften för ytterligare ett varv i den stora lekstugan. Foto: Axel Adolfsson

Restauranger 

Stall Valär Relativt nyöppnade Stall Valär är en av de hetaste restaurangerna bland ortsbefolknignen. Det gamla stallet erbjuder förutom bra mat också en miljö där byggnadens ursprungliga användningsområde märks i inredningen.

LOKAL Köket som endast erbjuder mat från lokala råvaror. Till och med vinet och ölen är lokalproducerat. Trendigt med både god och autentisk mat. Även denna restaurang är nyöppnad.

Kaffee Klatsch Stället du måste befinna dig på minst en gång under din vistelse här. Eller, det räcker med att du besöker ett av de två caféerna. Öppet kvällstid med nordisk design som får oss nordbor att känna oss som hemma med hembakt kaka.

Orange Davos Snabbmatställe som effektivt återställer energibalansen i din kropp efter en stentuff dag på berget.

Barer

Stall Valär och LOKAL är förutom bra restauranger också trevliga barer. Ifall du inte är tillräckligt trött i benen efter en dag på berget erbjuder Pöstli Club dig möjligheten att dansa dig trött. Afterskiölen köper du lämpligast på Montana eller Bolgenplaza.

Info

davos.ch

Davos - ospårat ovan Schweiz högsta stad
Diana Deliv lämnade Åre den gångna vintern för att utforska Alperna. Ett av stoppen blev Davos där hon hittade fin och orörd kallsnö. Foto: Axel Adolfsson

Artikeln publicerades ursprungligen i Åka Skidor nummer 7 – 2018

Text och Foto Axel Adolfsson

När drömmen blir sann – Davos och Klosters


Världens bästa skidåkning: Engelberg


5 bakvägar till pudret i Alperna


Text: Axel Adolfsson • 2019-10-03
ArtiklarSkidorterÅkguideDavosSchweiz

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top