Foto: The North Face

Artiklar

Skidsnack v40 – framtidens skaljacka

Kina har problem inför OS, framtidens klädmaterial, Everest-expeditionen avbruten, 50 project är tillbaka på tuben och mycket mer i veckans nyheter i skidvärlden.

Text: Gabriella Edebo • 2019-10-06 Uppdaterad 2019-10-06

Expeditionen på Everest avbruten 

Polacken Andrzej Bargiel blev känd när han som första person åkte skidor från toppen av världens näst högsta berg K2. Nu har han varit vid Everest för ett nytt extremt rekordförsök där, men nu har de fått avbryta expeditionen för denna gång. Anledningen är framförallt en enorm serac (hängande isblock) som hotar att falla när som helst och skulle ha allvarliga konsekvenser för expeditionen.  

Ruka först att öppna 

Finska Ruka öppnade i fredags och blev därmed den första skidorten på det norra halvklotet (som inte är en glaciär) som kunde öppna för säsongen. Läs mer. 

2 nya GoPros

GoPro slår på stort och lanserar inte mindre än två nya kameror i höst, en uppdaterad Hero 8 och en sprillans ny 360-kamera. Läs mer om de nya kamerorna här.

 

Första skidorten på norra halvklotet öppen för säsongen


GoPro lanserar helt ny 360-kamera och nya Hero 8

Framtidens jacka

Ingen kan väl ha missat att klädmärket The North Face i veckan lanserade sin nya kollektion med sitt egna upphajpade material Futurelight? Enligt TNF själva är det ”världens mest avancerade vattentäta och ventilerande teknologi för uytterkläder”. Det ska ha både bättre andningsförmåga än till exempel den tidigare marknadsledaren Gore-tex, stå emot väta utifrån bättre, vara mjukare och smidigare att röra sig i och är tillverkat av 90% återvunna material. Exakt hur bra det funkar i jämförelse med konkurrenterna får vi återkomma om när vi hunnit testa plaggen ordentligt.

Skidsnack v40 - framtidens skaljacka
Foto: The North Face

Skicross i Kina inställt 

Kina ska arrangera Vinter-OS 2022, men mycket erfarenhet och kunskap för att rodda evenemang i den skalan för ett stort antal av vintersporterna saknas, något som underskriven upplevt på plats i Kina (läs mer här). Skicross har nu visat sig vara en av grenarna som hänger lite löst. 2021 ska VM i freestyle-grenarna (där skicross räknas in) arrangeras i Kina som en uppvärmning inför OS, och redan nu i vinter skulle en världscuptävling anordnas som uppvärmning för uppvärmningen, men den har nu fåtts ställas in. Enligt uppgifter till SVT Sport handlar det om både ekonomiska problem och rent organisatoriska. Läs mer i artikeln på svt.se.

Elias Lundh i semifinal 

Red Bull Illume Image Quest är en fototävling inom äventyr och actionsportfoto. I kategorin ”Emerging” för unga up and coming fotografer under 25 för en av Åka Skidors fotografer Elias Lundh letat sig in. Åkaren på bilden som tagit honom till semifinalen med 20 andra i kategorin är William Larsson, fotad i Engelberg. Vinnarna meddelas den 20 november. Läs mer här

Skidsnack v40 - framtidens skaljacka
Foto: Elias Lundh / Red Bull Illume

Copenhill har öppnat

Plastbacken ovanpå ett värmeverk i Köpenhamn invigdes i fredags. 

Tävling med Black Diamond

Just nu har du chansen att komplettera prylboden med ett par nya teleskopstavar och ett par handskar med en särskild twist från syskonen Collinsons egna promodels. Läs mer och tävla här.

Tävling: vinn stavar och handskar från Black Diamond

Rekordvinter 

Säsongen 2018/2019 blev ännu en rekordvinter för våra svenska skidanläggningar med en total liftkortsförsäljning på 1,7 miljarder kronor och där det gick bättre för samtliga av Sveriges 15 största skidanläggningar. Läs mer.

Freeride World Tour 2020 

Markera datum i kalendern och var redo för uppesittarkvällar när Freeride World Tour kommer tillbaka i vinter. Alla datum för vinterns världstour hittar du i artikeln här

50 project är tillbaka

Efter lite sommaruppehåll är nu Cody Townsend och Bjarne Salén tillbaka på tuben med ett nytt avsnitt från ett av Nordamerikas 50 mäktigaste skidåk. Denna episod kommer från åket Middle Teton i närheten av Jackson Hole, USA.

Fler nyheter från veckan:

24 svenska skidorter du kan ta tåget till


Det japanska pudermeckat Kiroro


Alla datum för Freeride World Tour 2020


Rekordvinter för svenska skidanläggningar

Skidsnack v39 – ny lift i La Grave


Skidsnack v38 – Utförsäljning av sittliftar


Skidsnack v37: Skandinaviens bästa skidort


Text: Gabriella Edebo • 2019-10-06
ArtiklarNyheterBlack DiamondCody TownsendGoproKinaskidsnackThe North Face

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen