Foto: WNDR Alpine / Carson Meyer

Artiklar

WNDR Alpine – En skida gjord av alger?

WNDR Alpine är ännu ett nystartat skidmärke från USA men med en väldigt unik syn på skidtillverkning och material.

Text: Gabriella Edebo • 2019-11-15 Uppdaterad 2021-12-07

Skiddesignern Matt Sterbenz har varit en centralfigur i skidbranschen i USA länge och grundade 2002 skidmärket 4FRNT. Men nu har han gått vidare och startat ännu ett nytt skidföretag. 

Nystartade WNDR Alpine, uttalas wonder, är dedikerat till att designa skidor tillverkade av helt nya, innovativa och miljövänligare material. Tack vare moderbolaget Checkerspot, ett biotech företag som specialiserar sig på att ta fram nya material med ursprung i naturen, har WNDR en helt unik utgångspunkt.

Vi ville ha en bättre backcountryskida, så vi uppfann ett nytt material från molekylnivå och upp. Och för första gången i min karriär gör jag skidor av nya material, säger Matt om starten av sitt nya skidmärke.

WNDR Alpine - En skida gjord av alger?
Foto: WNDR Alpine / Carson Meyer

Kärnan i skidan som de använder är tillverkad av en alg-baserad komposit som har stora fördelar rent resursmässigt i jämförelse med motsvarigheten i traditionella skidor som framställs av olja och andra icke förnybara material. Enligt företaget själva är även deras core-skum både lättare och har bättre styrka och hållfasthet i förhållande till vikten än liknande material på marknaden.

Utöver själva kompositkärnan i skidan jobbar de även med att ta fram nya biobaserade material som ska kunna ersätta de traditionella motsvarigheterna.  

WNDR Alpine - En skida gjord av alger?

 

Foto: WNDR Alpine / Carson Meyer

Nu har dessutom skidmärket fått förstärkning från profilen Pep Fujas som lämnat sitt välbetalda skidkontrakt med K2 efter 17 år för att istället bli en del av WNDR Alpine genom en kombiroll som åkare, marknadschef och ansvarig för produktutveckling.

Företaget är baserat i Salt Lake City, Utah och har just nu en modell på marknaden kallad Intention 110. Den går att beställa i två olika utföranden, med camber eller reverse camber, beroende på personlig preferens. Skidan finns i fyra längder mellan 171 och 192 centimeter och rislappen ligger på 799 amerikanska dollar.

wndr-alpine.com

 
 
 
 
[

Norse Skis – nytt svenskt skidmärke med fokus på hållbarhet

[/enterprise_read_more]

Denna vecka kommer Prylguiden 2019/2020

Skidsnack v45 – när 100 lavinryggor rycks på en och samma gång


Text: Gabriella Edebo • 2019-11-15
ArtiklarPrylarPep FujasSkidor

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen