Gabriella Edebo hittar brant åkning med mjuk snö på den bortglömda sidan av Engadin-dalen. Foto: Kevin T McHugh

Schweiz

Corvatsch – i skuggan av glamouren

På skuggsidan av dalen, mitt emot flådiga St Moritz, hittade vi ett mini-Chamonix med ospårat puder tre veckor efter snöfall.

Text: Gabriella Edebo • 2019-11-22 Uppdaterad 2022-03-24

Åkning

Åkningen i Corvatsch känns som att den har allt och lite till. Ett mini-Chamonix med riktigt branta och exponerade, men ändå lättillgängliga, rännor direkt under kabinen. I kombination med lekfull och ösig terräng utanför markeringarna och de perfekt preparerade och breda pisterna. Möjligheterna för imponerande toppturer i närområdet verkar oändliga, och dessutom stoltserar liftsystemet med en park i världsklass. Varje år står de värd för världscupen i slopestyle, och på senare år har de sett till att ha sju anställda som är helt dedikerade till att hålla parken i absoluta toppskick.

En folktom pärla som verkar ha glömts bort när solsidan Corvigila med sina glassiga pister och byn St Moritz krävt åt sig alla strålkastare och skapat sig sin exklusiva profil. 

Corvatsch - i skuggan av glamouren
Nat Segal på väg ner för den branta nordsidan. Uppe i högra hörnet skymtar mittstationen. Foto: Kevin T McHugh

Toppliften

En stor och modern kabin tar besökare upp till 3 303 meter över havet på sju minuter från mittstationen. Här uppe finns en panoramarestaurang med utsikt över flera 4 000-meters toppar och östra Alpernas högsta berg Piz Bernina. Själva Piz Corvatsch ligger precis bortanför toppstationen, och nere i svackan mellan toppen och liften skymtar ingången till en av Alpernas kanske mest lättillgängliga rännor. Efter lite sidestep ner för det branta och i år ovanligt steniga insteget förbi is och kal klippa öppnar rännan upp sig och presenterar otaliga alternativ för en riktigt rolig nedfärd. I alla fall för den som vet hur man hittar rätt mellan klipporna, eller tagit sig tid att kika från pisten nedanför innan. För det är där åket slutar. Mitt i pisten. Bara att glida bort längs en transportsträcka till liften och bege sig upp igen.

Direkt under kabinen finns det dessutom en nordsida som är relativt lätt att ta sig till och erbjuder brant åkning med extra krydda. Det påminner lite om åkningen i Chamonix, fast utan folkmassorna.

Corvatsch - i skuggan av glamouren
Nat Segal på väg ner till den exponerade nordsidan med publik från kabinen i bakgrunden. Foto: Kevin T McHugh

Guldtipset

Tajma den sista liften upp, dra på stighudarna och knata upp en liten bit med fantastisk utsikt både upp och neråt i dalgången. Välj en fikaplats med utsikt över dalgången och invänta solens sista strålar för dagen. Avsluta sedan med att njuta av mjuka svängar ner för ett rosa fält av orörd snö i solnedgången.

Corvatsch - i skuggan av glamouren
På tur i solnedgången med spektakulär utsikt både uppåt och neråt i Engadin-dalen. Foto: Kevin T McHugh

Corvatsch

Hotell

Lyx Klum Hotel St. Moritz
Mellan Hotel Laudinella
Budget All in One Hotel Inn Lodge eller Airbnb.

Äta 

Hotel Laudinella har flera restauranger inne på hotellet med riktigt bra och förhållandevis prisvärd pizza på Pizzeria Caruso. Finns även thai, japanskt och motsvarigheten till husmanskost i Schweiz.

Dricka

Pavarotti Wine Bar – vin och kallskuret på italienska med rustik och mysig stämning och chans för spontan operasång från ägaren.

La Gondla – gammal kabinlift som numera agerar bar och mötesplats för säsongare och är ett av få ställen med rimlig prislapp på öl.

Resa

Tåg är smidigast, tar 3 timmar från Zurich via Chur med Rhätische Bahn som är utsett till ett världsarv av FN.

Liftkort

Ett liftkort för hela dalen där skidorterna Corvatsch, Diavolezza, Lagalb och Corvigila (St Moritz) ingår.

Säsong

Slutet av november till maj

Den mörka nordsidan är lite som ett mini-Chamonix, fast med perfekta pister och folktomt. Foto: Kevin T McHugh

Text: Gabriella Edebo • 2019-11-22
ArtiklarCorvatschSchweiz

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen