Jake Burton Carpenter Foto: Burton Snowboards

Artiklar

Snowboardens gudfader Jake Burton har gått ur tiden

Snowboardens främsta förespråkare – och en av skidvärldens mest inflytelserika personer – Jake Burton, avled i veckan vid 65 års ålder.

Text: Martin Willners • 2019-11-23 Uppdaterad 2019-11-23

Jake Burton Carpenter har kallats för snowboardens skapare. Det är både helt fel och ganska rätt. Den som uppfann snowboarden var Sherman Poppen, men den som gjorde snowboard till en stor vintersport, en livsstil och en OS-gren var Jake.

1977 startade han Burton Snowboards, men starten var långt ifrån en räkmacka. Jake har själv berättat att han vid en säljresa gav sig av med 38 brädor i bilen och kom tillbaka med 40. En av butikerna han hade sålt till tidigare hade lämnat tillbaka två brädor eftersom de inte gick att sälja. De flesta skidorter i USA tillät inte snowboard, och Jake insåg att det enda sättet att få snowboard att växa var att få skidorterna att ändra inställning.

Han fokuserade på att göra brädorna bättre så att de gick att åka på i pister. Han hittade en skidfabrik som kunde bygga hans brädor med stålkanter och belag, och han utvecklade bindningar med bakkappa och riktiga spännen. Med utrustning som funkade tillät allt fler skidorter snowboardåkare och i slutet av 80-talet exploderade sporten. Snowboardåkarnas glädje, enkelhet, mjuka skor, annorlunda kläder och rebelliska attityd, gjorde att skidåkning med hundradelsfokus framstod som stenåldern och urtrist.

Snowboardens gudfader Jake Burton har gått ur tiden
Jake Burton 1981. Foto: Burton Snowboards

Fem år senare var snowboard den hetaste sporten i världen. Alla skidmärken ville vara med, flera av dem (och även Nike) la bud på att köpa Burton Snowboards, men Jake vägrade att sälja. Han ville inte att de som inte var intresserade från början skulle få forma framtiden för sporten han älskade.

Han valde rätt. Snowboard har kvar sin integritet och själ. Burton snowboards har idag 950 anställda globalt och omsätter runt fyra miljarder kronor årligen. Alla anställda har gratis säsongskort i sin hemmabacke. Av bara farten gjorde han skidåkningen roligare, eftersom den kopierade allt det som gjorde snowboard så kul.

Jake Burton avled i sitt hem 20 november efter att den testikelcancer han behandlats för några år tidigare kom tillbaka. Om det finns en plats med ändlösa puderåk, så är Jake där nu och åker ihop med Tom Sims och Craig Kelly. 

#rideonjake

Martin Willners byggde sin första snowboard 1977 och importerade året efter en från USA, var en gång i tiden förbundskapten för det svenska snowboardlandslaget, han har importerat brädor åt Burton i Sverige och var även deras första svenska teamåkare, drivit snowboardbutiken Garage i Åre, arrangerat Sveriges första halfpipetävling i Huskvarna och till råga på allt varit redaktör för Åka Skidor – där han bland annat styrde ihop den mytomspunna snowboardbilagan POW i mitten på 90-talet. Att säga att han har snowboard i blodet är en underdrift.

Jake Burton – snowboardens urfader


Johan Olofsson – snowboardåkaren som förändrade världen


Kultur på snedden med Snowboardpodden


Klassikern: Johan Olofsson slaktar Alaska


Text: Martin Willners • 2019-11-23
Artiklar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top