Sandra Näslund gillar skidåkning, all form av skidåkning. Foto: Petter Berggren

Skicross

Sandra Näslund – skicrosstjärnan som kan åka allt

Sandra Näslund är tveklöst bäst i världen i skicross. Många är övertygade om att hon även kan vinna i andra skiddiscipliner.

Text: Petter Berggren • 2019-12-11 Uppdaterad 2022-02-17

– Då skulle man kunna köra! 

Det är dagen efter Sveriges regering tillkännagivit att de stödjer en vinter-OS ansökan 2026. Jag träffar skicrossåkaren Sandra Näslund på klassisk svensk skidmark, i Tärnaby.

Trots att datumet har vänt till 10 april är det en smällkall morgon och kvicksilvret har letat sig ner till tvåsiffriga minusgrader. Förutom Sandra och jag gör ett gäng unga alpinåkare ur Fjällvindens IK sig redo för en skiddag vid Ingemarliften. 

Sandras kommentar syftar givetvis på ett eventuellt deltagande i ett OS på hemmaplan, hon skulle då vara 30 år. Kanske var det bra, som en del säger, att hon misslyckades att ta medalj på senaste OS:et i Pyeongchang. Vid hennes första OS slutade hon hedersamt på en femte plats, men vid nästa OS var förväntningar skyhögt ställda. Och för dem som såg finalåket, såg en smärtsamt besviken Sandra över fjärde platsen.

– Jag kände att jag var oslagbar, men banan var även byggd för snowboardåkare och inte tillräckligt utslagsgivande för alpinåkare.

Besvikelsen bottnade i den osannolika serie hon tidigare haft det året, med titlarna; Juniorvärldsmästare, världsmästare och sju världscupssegrar. Men som hon kallt reflekterar kring OS-fadäsen;

– Ska man vara bäst i världen ska man behärska allt och samtidigt vara bäst när det gäller. 

Vi släpper greppet om liftbygeln vid Ingemarliftens avstigning. Under fötterna har vi pistskidor för att på bästa sätt ta oss an manchestersnön. Men efter lunch ska vi ha växlat till friåkningsskidor och sedan avslutat kvällen på topptursskidor. En fullmatad skiddag med olika typer av skidåkning, men inget ovanligt för Sandra. 

De som åkt skidor med Sandra slås just av hennes allsidighet. En allsidighet som kanske krävs för de första platserna i en gren med hopp och snäva kurvor. Allsidigheten har hon även visat prov på i den plojliknande säsongsavslutningen Åre Ski Finals. En tävling som korar den bästa skidåkaren efter deltävlingarna; puckel, parallellslalom, skicross och längdåkning. Motståndet har bland annat utgjorts av landslagsåkare i alpint, puckel och friåkare på världstouren, men Sandra har alltid stått som totalsegrare då hon deltagit. 

Och när jag senare träffar två personer ur landslagets ledningsstab manifesterar de hennes allsidighet, när de inte är riktigt överens om vilken ytterligare gren som skulle passa henne bäst. Visst, kanske ligger Super-G nära till hands, men hon skulle nog även vara en av de bästa i slopestyle och friåkning.

Sandra Näslund – skicrosstjärnan som kan åka allt
Droppa hängdrivor med raceskidor? Inga problem. Foto: Petter Berggren

Hur började då allt? Jo, allt började i Kramfors, en ort i Ådalen som arkitektoniskt lika gärna skulle kunna vara hämtad från en före detta Sovjetstat. Här växte Sandra upp med sin far, då hennes mor dog i så pass unga år att Sandra inte har något minne av henne. Sandra kom länge att förknippas med sin far. Om man vid ett besök i staden gick in på Hotell Kramm och frågade om Sandra Näslund, kom de att säga;

– Men är int de Patriks dotra?

Precis så är det. Patrik Näslund är Sandras pappa, en tidigare fotbollshjälte i den lokala fotbollsklubben Kramfors Alliansen. 

För Sandra var fotbollen länge närvarande tills skicrossen tog över helt. Alpinkarriären började i den lokala skidbacken Latberget och ibland åkte man till Hallstabeget i Sollefteå för att träna. Ingen skidåkning eller dyra glaciärträningar skedde före höstlovet och om man åkte iväg under höstlovet var det till Vemdalen. 

Kärleken till all form av skidåkning fanns där tidigt, det var inte ovanligt att pappa Patrik fick ropa efter Sandra när det var hennes tur att starta i slalomtävlingarna då hon istället hittades jibbandes med killarna. En bild som jämngamla störtloppsåkaren Lisa Hörnblad bekräftar. 

– Sandra har alltid varit målmedveten i sitt idrottande, men på tävlingarna var det nog lika stort fokus på hoppen utanför banan.

Idrottstalangen Sandra var duktig i alpint, men när hon testade på skicross i tonåren kom framgångarna nästintill omgående. Kanske är det man-mot-man situationen som passar henne bra? De som sett tävlingarna från TV-soffan slås av det psyke hon besitter. Aldrig rädd och som bäst när förhållandena är extra jävliga i en tuff bana med stora hopp. 

Om den mentala urkraften kommer från en för tidigt avliden mor och uppväxten med far och farföräldrarna kan inte ens Sandra svara på. Men det är i alla fall inte svårt att dra paralleller med de mest framgångsrika svenskorna Anja Pärsson och Pernilla Wiberg när det handlar om att visa en vilja av stål. 

Och att ligga på gränsen är ett måste i elitidrott och i skicross kan marginalerna mellan framgång eller förlust vara smärtsamt små. Något Sandra fick uppleva på nära håll i Innichen den 19 december 2016. Det var då landslagskollegan Anna Holmlund slogs medvetslös och ådrog sig svåra irreversibla skallskador, där man initialt inte visste om hon skulle överleva. 

Sandra bevittnade det våldsamma förloppet där hon låg precis bakom Anna i träningsåket. Något som hon inte trodde skulle påverka henne, men bara dagar efter Annas krasch så var det Sandras tur. I samma bana ådrog sig Sandra en hjärnskakning och även en fraktur på näsbenet. 

Och Idrottssverige frågade sig oroligt; Vad är det som händer nere i Italien? 

Sandra Näslund – skicrosstjärnan som kan åka allt
Näslund lägger perfekta carvingsvängar i Tärnaby. Foto: Petter Berggren

Efter lunchen som bestod av en lättare gulaschsoppa har vi tagit oss till parkeringen för att byta skidor till friåkningsskidor. I sponsorbilens bagage ligger olika skidor för olika ändamål, trots att SUV:en är utrustad med en takbox. Sandra förklarar; egentligen var det bättre när jag hade en vanlig personbil, då räckte mina 168 centimeter upp till boxen.   

Vi leker i Tärnabys glesa björkskog, söker efter öppna gator att åka i. Växelvis åker vi in och ut i skogen för att senare svänga ut nära pisten vid något naturligt hopp som Sandra har koll på. I hennes högra ansiktshalva syns en smilgrop som ett tecken på att hon trivs med skidåkningen. 

På väg upp i Anjaliften får jag tillfälle att fantisera om en dubblering och samtalet kommer in på tjeckiskan Ester Ledecká som tog dubbla OS-guldmedaljer i alpint och snowboard. 

Sandra är mer ödmjuk inför mina vilda spekulationer och visst märker man att Sandra är stöpt i den ångermanländska ådran. Länet som även fostrat statsministrarna Stefan Löfven och Thorbjörn Fälldin, där anspråkslöshet är ett ledord och skryt eller divalater anses icke klädsamt. 

Ibland ringer pappa Patrik under skidåkningen och frågar efter några kvitton. Idag är Sandra Näslund ett aktiebolag, förra året körde hon in över en halv miljon kronor i bara prispengar. En vinst i skicross ger 10 000 schweizerfranc, ungefär lika mycket som en vinst i längdåkningens världscup. Svårt att tro om man ser till den svenska mediabevakningen mellan de två sporterna. 

Men Sandras framgångar samt att skicross är en utmärkt spännande TV-sport har börjat ge synergieffekter. Den högsta TV-siffran som uppmätts i Sverige på en skicross-sändning enligt Sveriges Television är på 700 000 tittare. Annars ligger normalsiffrorna runt 300 000 – 500 000 tittare, en bra siffra om än inte lika högt som alpint och längdåkning. Men framförallt har sändningarna blivit fler, så kringeffekter är att vänta.

Sandra Näslund – skicrosstjärnan som kan åka allt
Vårträning på klassisk skidmark. Foto: Petter Berggren

Kvällen ska avslutas med en topptur i bleknande västerbottnisk sol, en aktivitet där konditionsfrigörande må-bra-hormoner och upplevelseskidåkning gifter sig på bästa sätt. Precis innan vi hoppar in i bilen och Sandra valt en popvänlig spellista på telefonen frågar en skidåkarvän om hon kommer till kvällens Super-G träning. Svaret lämnas öppet och vi färdas istället sydostligt mot Ryfjället för att klistra på stighudarna. 

Utanför bilens fönster reser sig storväxta granar där vägen klyver skogen i ett närmaste folktomt landskap. Det är ett nomadliv Sandra lever. Självfallet ett måste i världscupscirkusen, men resorna fortsätter även resten av året. Skriven i Kramfors, anknytning till skidhemmet i Tärnaby, flickvän i Umeå och en sommarlägenhet i Duved. Och nästa gång vi ses har hon precis varit i franska Annecy och provat ut kommande vinters pjäxor.

Sandra Näslund – skicrosstjärnan som kan åka allt
Stighudar eller blankis? Varför välja när man kan göra både och? Foto: Petter Berggren

Det som har hänt sedan vi sist sågs i Tärnaby är att vinter-OS 2026 gått till ett kraftigt skuldtyngt Italien och att en splittrad svensk OS-ansökan fått stryk på foten. Ett OS på hemmaplan är alltid speciellt för en aktiv, men inget som Sandra tycks nedslås av när vi står på en ny bergstopp. Italien är ju trots allt ett högalpint land i jämförelse med många andra nationer, som Sandra sammanfattar det. 

Från toppen utgörs den väntande terrängen av välkänd karaktär. Det är hopp och perfekt doserade kurvor som följer naturens böljande terräng. Nästintill skicrossromantik är det, om det inte vore för att vi denna gång färdas på två hjul. 

Vi befinner oss i Åre Bike Park för downhillcykling. Förutom de byggda banorna finns liknelserna med snabba beslut och bristen på konsekvenstänkande, en perfekt aktivitet med andra ord. 

På ett sätt är downhillcykling en spegelbild av Sandra – det är hårt, lite skitigt och inget för dem med en halvmesig inställning. Rosaskimrande tillrättalagda motljusbilder hör inte hemma i denna värld, det här är på riktigt istället.  

Efter att både ha cyklat och åkt skidor med Sandra i olika former, så råder det inga tvivel om hennes allsidighet. En talang som fått mogna under skidglädje och idag står i blom. Samtidigt är hon även en klassisk idrottsstjärna, där det är vinsterna som räknas och allt annat är egentligen obetydligt. 

Nu återstår bara frågan, kommer vi se Sandra vinna i andra discipliner?


Sandra Näslund

Sandra Näslund

Ålder 25
Bor Umeå
Benböj 130 kilo
Världscupssegrar 24
Intresse Fiske i Rossön
Instagram @sandranaeslund


Text: Petter Berggren • 2019-12-11
ArtiklarSandra NäslundSkicross

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top