Foto: Tim Marcour / Westendorf

Alperna

Okända pärlor: Westendorf, Österrike

Sveriges mest beresta skidortsexpert delar med sig av sina 10 bästa hemligheter. Först ut är den lilla pärlan Westendorf i Österrike.

Åka Skidor • 2019-12-13

#Okända Pärlor är en artikelserie baserad på ett reportage från Åka Skidors oktobernummer 2019.

#1 Westendorf, Österrike

Det var här allt började med skidskolebacken som slutar vid kyrkan med lökkupol. Enligt rykten har den fostrat flest nybörjare i hela Alperna. Den gulliga lilla byn där nästan alla hus erbjuder Bed & Breakfast består av 3  500 öppna och sympatiska men synnerligen bofasta invånare.

Okända pärlor: Westendorf, Österrike
Foto: Westendorf Pressbild

Husberget ser ut som ett berg ska. Och liftarna som ständigt uppdaterats sedan min pappa inte köpte in sig i liftbolaget 1958.

Westendorf är granne med Kitzbühel och ingår numera i Österrikes största skidområde Ski Welt.

Okända pärlor: Westendorf, Österrike
Peffes första alport kvalar in på hans topp-10 tack vare åkning som den här i Westendorf. Foto: Tim Marcour

Peffes tips De bästa backarna ligger kring Fleiding och missa inte den ekologiska restaurangen OSL som bara serverar kött från egna kor. Fortsätt förbi dalstationen på sittliften så är chansen stor att du hittar ospårat. Följ rodelvägen tillbaka till Schrandlhof. Ät lunch och ta rodelbussen tillbaka till liften.
Passar Sammanfattningsvis förvånansvärt bra skidåkning i en levande by som passar både barnfamiljer och nykära.
Hitta hit Westendorf ligger ca 15 minuters bilfärd rakt västerut från Kitzbühel. Omkring en timmes bil eller tågfärd från Innsbruck.
Höjd 800 till 2 444 meter över havet
Åkning 11 liftar varav 4 gondoler och 5 sittliftar, totalt 284 kilometer nedfarter i hela Ski Welt

skiwelt.at

Okända pärlor: Westendorf, Österrike

Experten Peffe Brzezinski
Ingen svensk har besökt lika många skidorter som den smått legendariske resarrangören Peffe Brzezinski. Så om det är någon som har koll på gömda skatter så är det han.

Åka Skidor bad Peffe sålla bland sina hundratals pärlor och stilla de mest törstande ortsgrisarnas sug efter gömda skatter. Resultatet hittar du i vårt oktober-nummer, och nu under vinterns tidiga stadium kommer hela topp 10-listan successivt komma upp här på hemsidan.

Många av mina pärlor är små och oansenliga orter. Jag tycker det finns en charm i det lilla småskaliga, långt ifrån de stora och ofta industriella orterna. De 20 största orterna i Alperna har en imponerande effektivitet men också en trängsel och ett stök som jag tycker rimmar illa med det jag söker. Jag är van att gilla läget och blir ofta förtjust i den senaste plats jag besökt även om jag varit där flera gånger innan. Jag besöker kanske mellan fem och tio nya orter varje år.

Läs mer om Peffe här och hela listan hittar du under taggen #Peffes Pärlor

Experten tipsar: Alpernas bästa hemligheter

Världens 17 bästa skidorter enligt Åka Skidor


Världens bästa skidåkning: St Anton


Skidtest: Vinterns bästa all mountain-skidor 2020

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top