Foto: Scott

Köpguide: Vinterns bästa lavinryggsäckar

Patron eller batteridriven lavinrygga - vad ska man ha egentligen och vad är skillnaden på alla olika system? Åka Skidor reder ut vilka varianter som finns och guidar dig rätt.

Text: Gabriella Edebo • 2019-12-17 Uppdaterad 2019-12-17

Det här är de sex olika airbagsystem som finns på den svenska marknaden idag. ett och samma system kan användas av fler varumärken än vad som är listade här. kolla med en kunnig butik om du är osäker.

Halt! Kunskap först!

Glöm aldrig bort att en lavinairbag bara är den sista utvägen när allt annat gått åt helvete. Ingen teknik i världen kan ersätta god kunskap tillsammans med ett gott omdöme där ute i bergen. Gå en lavinkurs, läs böcker och skaffa dig erfarenhet den långa vägen. Målet är att aldrig någonsin behöva använda din airbag förutom när du testar den på plan mark.

Läs här vad som gäller för att flyga med en lavinairbag.
Köpguide: Vinterns bästa lavinryggsäckar

Black Diamond Jetforce Pro

Ny lavinrygga som baseras på Jetforce Pro, den andra generationen av det fläktdrivna systemet med ett uppladdningsbart batteri. Själva säckdelen fästs med en dragkedja och går att byta mellan 10 eller 35 liter samt en splitboard-specifik variant på 25 liter – de går att köpa separat. Vikten är kapad med ett halvt kilo från föregångaren och klockar nu in på 2 760 gram. Även Pieps använder samma system.

11 695 kronor

Köpguide: Vinterns bästa lavinryggsäckar

ABS Light 30L

ABS grundare Peter Aschauer tillverkade sin första lavinryggsäck 1985. Light-systemet är deras lättaste hittills och bygger på en basenhet, en ryggsäcksdel som sätts fast med dragkedja och en patron i kolfiber. Totalt väger systemet 2 612 gram.

9 200 kronor

Köpguide: Vinterns bästa lavinryggsäckar

BCA Float 32

Amerikanska Backcountry Access för en något undanskymd tillvaro i Sverige men är stora på andra sidan Atlanten. Deras Float-system är både lätt och patronerna går precis som hos Mammut att fylla på efter användning. 

7 549 kronor

Köpguide: Vinterns bästa lavinryggsäckar

Mammut Light Removable Airbag 3.0 30 L

Airbag 3.0 är som namnet antyder den tredje versionen av Mammuts system för lavinryggsäckar och är deras lättaste version hittills. En bra grej med Mammuts system är att patronerna går att fylla på med samma utrustning som används för dykartuber. Hela systemet, med rygga, väger 2 090 gram, vilket är att anse som lågt i sammanhanget. Flera märken som exempelvis Dakine använder sig av det här systemet.

6 999 kronor

Köpguide: Vinterns bästa lavinryggsäckar

Scott Patrol E1 22 

Med två modeller på 22 och 40 liter (30 finns sedan tidigare) utökar Scott sin linje med lavinryggsäckar baserade på Alprides E1-system. Systemet drivs av fyra suprakondensator, en lösning som är betydligt lättare och mer kompakt än andra elektroniska varianter. 22 liter passar perfekt för liftburen åkning och väger totalt 2 450 gram.

10 499 kronor

Köpguide: Vinterns bästa lavinryggsäckar

Black Diamond Jetforce UL

En av marknadens lättaste lavinairbags som använder sig av systemet Alpride 2.0. Två små patroner med komprimerad argon och koldioxid blåser upp den 150 liter stora ballongen på under fem sekunder. Patronerna är av samma sort som återfinns i flytvästar ombord på flygplan, och är därmed godkända att flyga med. Du får även ta med en extra uppsättning. Även Scott använder samma system.

7 999 kronor

 


Vilken modell ska jag välja?

Batteridriven fläkt

+ Går att lösa ut ett flertal gånger på samma laddning (bra för att träna med)
+ Bara att ladda upp efter användning
+ Enkel att resa med

– Något hög vikt på vissa tidiga modeller
– Högt pris
– Finns endast hos ett fåtal varumärken

Gaspatron

+ Lägre vikt
+ Något lägre pris
+ Finns i många olika varianter från olika varumärken

– Kräver att patronen antingen byts ut eller fylls på efter användning
– Endast en utlösning åt gången
– Kan vara problematiskt att resa med fylld patron (speciellt till Nordamerika)

Guide: flyga med lavinryggsäck


Text: Gabriella Edebo • 2019-12-17
BCABlack DiamondLavinryggsäckarLavinsäkerhetMammutPiepsRyggsäckarScott

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen