5fd91706222c0

Artiklar

Nu är de svenska lavinprognoserna igång för vintern

Nu har äntligen vinterns allra första nationella lavinprognoser publicerats och nu väntar dagliga rapporter fram till maj. Nytt för i år är utökade prognosområden, tidigarelagd säsong och komplement från satellitdata.

Text: Gabriella Edebo • 2019-12-19 Uppdaterad 2019-12-19

Äntligen är Naturvårdsverkets tjänst för nationella lavinprognoser igång för säsongen. Varje kväll klockan 17 kommer morgondagens prognos för sex välbesökta fjällområden i landet att publiceras.

– Lavinprognoserna är en viktig pusselbit i Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsarbete. Allt fler som rör sig i lavinterräng använder lavinprognoser.se som ett verktyg för säkrare fjällvistelser, säger Per-Olov Wikberg, lavinexpert vid Naturvårdsverkets lavinprognosprogram.

Nyheter för i år är attprognosområdet för Södra Lapplandsfjällen, tidigare omfattande bland annat Kittelfjäll och Saxnäs/Marsfjället, nu utökas söderut för att även inkludera Borgafjäll.

I varje prognosområde jobbar flera observatörer med att samla information om snötäcket och dokumentera upptäckter som svaga lager i snön, temperatur och väderskiftningar samt tecken på lavinaktivitet. Den informationen tas in av Naturvårdsverket som sammanställer och tolkar all information och översätter det till en rapport på lavinprognoser.se som är enkel att förstå för alla som vistas i fjällmiljö under vintern.

Nu är de svenska lavinprognoserna igång för vintern
Skärmdump från den allra första prognosen för säsongen i Södra Jämtlandsfjällen från Lavinprognoser.se

Totalt under förra vintern kom det in rapporter om 985 observerade laviner inom de områden som ingår i prognossystemet. Under denna vinter ska dessa observationer kompletteras genom att testa analys av satellitdata som ska bidra till att kartlägga lavinaktivitet i hela fjällkedjan.  

Genom att analysera data från satelliter kan vi förbättra kunskapsläget kring hur omfattande lavinaktiviteten är i olika områden och hur den påverkas av väder och snöförhållanden. Den nya tekniken kan användas även under perioder med begränsad sikt, exempelvis vid mörker eller snöstorm, där vi tidigare har haft svårt att dokumentera lavinaktivitet genom traditionella observationer, säger Per-Olov Wikberg. 

Nu är de svenska lavinprognoserna igång för vintern
Skärmdump från den allra första prognosen för säsongen i Södra Jämtlandsfjällen från Lavinprognoser.se

I en veckas tid har Lavinprognosers observatörer jobbat i fält för att förbereda premiären av prognostjänsten och bilda sig en uppfattning av snöläget. Det handlar främst om att analysera hur vädret sett ut under hösten och vad det kan ha orsakat i form av snölager som kan skapa lavinproblematik, samt gräva snöprofiler på många olika platser och samla nödvändig information. Under förra säsongen grävdes det totalt hela 588 snöprofiler som analyserats noga inom prognosområdena.

En enormt viktig del av prognosarbetet är att samla information om laviner som redan inträffat, och därför är det otroligt viktigt och till stor hjälp om du rapporterar in om du ser eller själv utlöser en lavin. Skicka in en rapport via hemsidan lavinprognoser.se/incidentrapportering eller maila bilder och info till lavinprognoser@naturvardsverket.se.

Prognosområden vintern 2019/2020

Från 19 december till 3 maj:

Västra Härjedalsfjällen – Funäsfjällen, Ljungdalen och Helags

Södra Jämtlandsfjällen – Åre, Storulvån, Bydalen och Sylarna

Västra Vindelfjällen – norr och söder om Hemavan/Tärnaby

Södra Lapplandsfjällen – Kittelfjäll, Saxnäs/Marsfjället, Gitsfjället och Borgafjällsområdet 

Från 16 januari till 10 maj:

Riksgränsfjällen – Abisko, Björkliden och Riksgränsen 

Från 28 februari till 3 maj:

Kebnekaisefjällen

Nu är de svenska lavinprognoserna igång för vintern
Foto: Lavinprognoser.se

Fakta Sveriges nationella lavinprognoser introducerades vintern 2015/2016. Det är lavinexperter vid Naturvårdsverkets kontor i Östersund som publicerar prognoserna, baserat på information från lokala observatörer och detaljerade lokala väderprognoser från SMHI. Bedömningarna av lavinfaran, som gäller för två dagar framåt, kombineras med råd om hur man kan färdas i lavinterräng utan att utsätta sig för onödiga risker. Lavinprognoserna publiceras på www.lavinprognoser.se 

Tips! Följ @lavinprognoser på Facebook och Instagram för kontinuerliga uppdateringar och nyttig information.

Nytt: lavinprognoser med lutningskartor


Test: Batteridrivna lavinryggsäckar


Skidsnack v50 – Nytt rekordhögt pris på liftkort i Vail


Text: Gabriella Edebo • 2019-12-19
ArtiklarSkidorterLavinsäkerhet

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top