Foto: Emrik Jansson

Artiklar

Skidtest 2020: Vinterns bästa friåkningslagg

Här är testvinnarna från kategorin Freeride - friåkningsskidor med en midja kring 100 millimeter för hård åkning på stora berg som fungerar bra både i varierad snö och puder.

Text: Gabriella Edebo • 2019-12-31 Uppdaterad 2019-12-31

Här listar vi de tre testvinnarna från årets skidtest inför säsongen 2019/2020 i kategorin Freeride  Friåkningsskidor med en midja strax under och över 100 millimeter. Skidor för hård åkning på stora berg som fungerar bra både i varierad snö och puder. Mer allround än sina kusiner i big mountain-kategorin.

Hela testet hittar du i Åka Skidors Prylguide som finns i butik fram till mitten på januari, men också går att läsa online.

Skidtest 2020: Vinterns bästa friåkningslagg
»Den inbjuder till allt och råkar du själv fladdra iväg i för hög fart tar skidan hand om dig och ger dig kontrollen tillbaka.«  Black Diamond Boundary Pro 107

Black Diamond Boundary Pro 107

+ Stabil på alla underlag
Pris 6 500 kronor
Längder 168, 176, 184 cm
Mått 138-107-123 mm
Radie 20 m @ 184 cm
Vikt 2 050 g

Skidan har en träkärna av poppel som är förstärkt med triaxial glasfiber. Den har rocker i topparna och kortare, lägre rocker i bakändarna. Under bindningen ligger en titanalförstärkning, dessutom är sidoväggarna dämpande. 

Trodde du att Black Diamond bara levererade lätta turredskap trodde du helt fel – här är stabiliteten genomgående. Men det hårda, tåliga som hanterarar allt stök och fart som den utsätts för är liksom inslaget i sammet när den går följsamt och mjukt genom puder och skog. Den inbjuder till allt och råkar du själv fladdra iväg i för hög fart tar skidan hand om dig och ger dig kontrollen tillbaka. Och med samma självklarhet som den hanterar massa puder greppar den hårda underlag och isig pist. Skidan kan allt du vill och kommer aldrig att begränsa dig. Boundary pro 107 bjuder också på en smidighet som överraskar oss, med tanke på dess stabilitet. Du kan kötta på eller smyga fram i alla former av snö och i all sorts terräng.

”Första åket tänkte jag att det var ovanligt bra underlag innan jag insåg att det var ovanligt bra skidor.” Sara Sandberg

”Vilken skida! Den är kvick, kul, stabil, lekfull, härlig, medgörlig och alldeles, alldeles underbar.” Christian Widén-Björk

Skidtest 2020: Vinterns bästa friåkningslagg
Chrille Björk slaktar blomkål. Foto: Emrik Jansson
Skidtest 2020: Vinterns bästa friåkningslagg
»Skidan ligger på det chargigare spektrat och den är helt oberörd av höga farter – oavsett om det är skare, vindpackat, puder eller i en hård pist.« Nordica Enforcer Free 104

Nordica Enforcer Free 104

+ Laddet och förtroendet är fantastiskt
Pris 7 500 kronor
Längder 172, 179, 186, 191 cm
Mått 135-104-124 mm
Radie 18,5 m
Vikt 2 125 g

Sandwichskida med en blandträkärna förstärkt med kolfibersträngar mellan två titanallager. Trubbiga, lättade nosar med taper och rocker, traditionellt spann under foten och lite mindre rocker i bakänden. 

Skidan ligger på det chargigare spektrat och den är helt oberörd av höga farter – oavsett om det är skare, vindpackat, puder eller i en hård pist. Alltsammans är hela tiden hanterbart. Denna förmåga kompletteras med ett härligt popp och en smidighet som tar dig runt i snabba svängar med schwung. De sväljer ojämnheter på ett fint sätt vilket bidrar till kontroll i åkningen. Allt blir enkelt, tryggt och kul att hantera. Enforcer är verkligen ingen mes och det kan inte du heller vara för att få den perfekta matchningen. Med den här skidan kan du lägga stora skär i pisten med stabilitet och vida bågar, samt droppa i offpisten med trygghet. 

”Den är stabil och trygg, när det blir stökigt sväljer den allt och jag behåller kontrollen.” Petter Berggrund

”De är verkligen bra på allt men chargigheten och pålitligheten är fantastisk. Jag blir stormförtjust.” Sara Sandberg

Skidtest 2020: Vinterns bästa friåkningslagg
Sparven från Åmål, AKA Sara Sandberg, tar luft på Lillskutan. Foto: Emrik Jansson
Skidtest 2020: Vinterns bästa friåkningslagg
»Fartstabiliteten är omänsklig. I uppkörd snö matar de sig igenom allt helt oberörda.« Völkl Mantra 102

Völkl Mantra 102

+ Fartstabiliteten tål allt
Pris 8 000 kronor
Längder 170, 177, 184, 191 cm
Mått 140-102-123 mm
Radie 21,4 m
Vikt 2 200 g

Tip- och tailrockerskida med träkärna, dubbla lager metall varav det övre som en ram. Brätten och ändar är i kolfiber, medan radien består av tre olika med den vidaste fram, den snävaste under foten och en mellanradie bak.

Första åket med ett par testskidor sker av naturliga skäl oftast i en pist. Där skapade Mantra 102 viss oro, då vi misstänkte att vår skidtestare Petter hade kört rätt ut i skogen. Han syntes inte till någonstans och han brukar inte vara långsam. Oron släppte när vi fann honom, han var lååångt före men han hade inte åkt så fort sa han. Nästa oro uppstod när han tyckte att vi kunde fortsätta åka pist, Petter bryr ju sig inte ens om carving. Det den här skidan erbjuder i prestanda vänder därför upp och ner på begreppen. Skulle den få ett betyg som pistracer skulle det bli 10! Fartstabiliteten är omänsklig. I uppkörd snö matar de sig igenom allt helt oberörda och de är inte tunga från kant till kant. Det är magiskt.

”Först fnittrar jag. Sedan går det så fort att jag tystnar. Sedan skrattar jag högt på överfartsskidan.” Petter Berggrund

”Jag blir en bättre och snabbare åkare. Skidorna är farligt fartstabila. Helt underbart.” Sara Sandberg 

Skidtest 2020: Vinterns bästa friåkningslagg
Hajk #52 till toppen av Åreskutan. Foto: Emrik Jansson

Denna vecka kommer Prylguiden 2019/2020


Skidtest: Vinterns bästa all mountain-skidor 2020


Skidtest: Vinterns bästa pistskidor med lång radie


Text: Gabriella Edebo • 2019-12-31
ArtiklarPrylarSkidtestBlack DiamondFriåkningNordicaVölkl

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen