Henrik Windstedt i ”The Greatest Snow On Earth”. Foto: Tobias Liljeroth

Artiklar

Skidsnack v2 – Världens bästa snö & egen lift på tomten

Snart säsongspremiär på Freeride World Tour, medaljer och pjäxstrul, en rapport från Alta i USA, racejibb och berättelsen om Kajklippan i denna veckans Skidsnack.

Text: Gabriella Edebo • 2020-01-12 Uppdaterad 2020-01-12

Premiär för Freeride World Tour 

Nästa helg drar Freeride World Tour igång i Hakuba, Japan. Håll tummarna för våra svenska åkare med debutanten Cody Branwell på bräda, revanchsugna Carl Regner (se nedan), återvändaren Evelina Nilsson, rutinerade Kristofer Turdell och Reine Barkered och såklart Jackie Paaso (även om tävlar för USA) och grannländaren Hedvig Wessel.  

Svenskt OS-guld på Ungdoms-OS

Adam Hofstedt från Karlstad SLK plockade hem en guldmedalj i Super-G denna vecka under Ungdoms-OS i Lausanne. Han följde även upp det med ett brons i kombination. 

 

Comeback för Jennie-Lee

I veckan var Jennie-Lee Burmansson äntligen tillbaka på startlinjen i världscupen i slopestyle efter en segdragen knäskada och nästan två år borta från världscupen. Hon lyckades ta sig vidare till final och slutade sexa i premiären. Härnäst åker hon vidare till Ungdoms-OS Lausanne. 

 

Pjäxstrul och silver för Tjäder

I samma tävling som ovan lyckades hela fem av sex svenska åkare ta sig till final, trots mängder av strul kring pjäxor. Först gick Henrik Harlauts pjäxa sönder strax innan kvalåket, men han lyckades ändå ta sig vidare åkandes i ett par för stora pjäxor lånade från den svenska tränaren. Sen var det Jesper Tjäders tur att inse att hans pjäxor blivit stulna dagen innan finalerna, så han fick panikköpa ett par nya och lyckades trots detta komma tvåa, sin andra pallplats den här säsongen. 

 

Anmälan till Ride the Cow har öppnat

Att det är januari innebär att anmälan till Sveriges (kanske världens) trevligaste friåkningstävling med tillhörande uppvärmningscamp har öppnat. Boka in Ride the Cow (namnet kommer från att tävlingen körs i det så kallade Kobåset) i Hemavan den 20-26 april. ridethecow.se 

Kortare vintrar ska analyseras

Vintrarna kommer bli kortare, varmare och med mindre snö, det har konstaterats i flera rapporter och analyser de senaste åren, bland annat är en prognos som SMHI tagit fram att Jämtlands län kan komma att ha 45-75 dagar mindre med snö på marken vid seklets slut. För att reda ut saken ytterligare så har länsstyrelserna i Jämtland, Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten nu beställt en fördjupad analys kring ämnet som kommer att presenteras i vår. Mer info i inslaget från P4 Jämtland nedan.

 

Racejibb 

När man kikat på instagramkontot Slaom Tokyo Drift är det oftast extravaganta krascher som involverar käppar och is, så avslutningen av nedan film kommer lite oväntat.

Världens bästa snö?

Chefredaktör Tobias Liljeroth är i Alta, USA just nu tillsammans med Henrik Windstedt och Oskar Enander och passar på att kvalitetstesta det som är varumärkesskyddats som ”The Greatest Snow On Earth”. Se filmen och avgör själv. 

Windstedts egen lift

Henrik Windstedt är antagligen en av få svenskar som har en egen lift hemma på tomten. Inför denna vinter uppdraperades hemmabacken först med en egen pistmaskin och nu var nästa steg att installera solpaneler som (förhoppningsvis när solen är tillbaka i dalgången någon gång i vår i alla fall) ska kunna driva liften. Se det nya avsnittet av Windstedt Stories nedan.

Berättelsen bakom Kajklippan

Scandinavian Big Mountain Championships har gjort en djupdykning i arkiven och satt ihop en film om hur det gick till när Kaj Zackrisson fick en klippa uppkallad efter sig på NM 2007.

En säsongsedit värd namnet

Se norrmannen Ståle Sandbechs recap från 2019 full av pow, stora trick i parken och framförallt sanslöst bra filmat av en av världens bästa followcam-filmare på bräda Spencer ”Gimbal God” Whiting, plus klippning och effekter på topp från redigeringsbordet. 

Puder i Saalbach

Förhållandena i Österrikiska Saalbach med omnejd har varit minst sagt bra på sistone, i alla fall om man ska tro på Emil Stegfeldts vlogg från det han kallar den bästa puderdagen någonsin förra veckan. 

Skidsnack v1 – nyårslöften för skidåkare


Världens bästa skidåkning: Alta


Lista: Vinterns event för skidåkare


Dra västerut! USA:s 10 bästa skidorter


Text: Gabriella Edebo • 2020-01-12
ArtiklarNyheterAltaFreeride World Tourskidsnack

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen