Foto: Snø

Artiklar

Nu öppnar Skandinaviens första inomhusbacke

På onsdag öppnar den nya inomhusbacken Snø i Oslo. Invigningen bjuder på ett fullspäckat program med kändisgäster och gofika.

Text: Gabriella Edebo • 2020-01-13 Uppdaterad 2020-01-13

Efter åtta års planering följt av två år med komplicerat bygge står nu den sprillans nya inomhusanläggningen redo för öppning.

Flera gånger tidigare har inomhusbackar i Skandinavien varit på gång, bland annat i Täby utanför Stockholm, Bålsta och Fränsta, men alla projekt har fått läggas ner innan bygget kunde påbörjas. Men nu blir det tillslut verklighet.

Nu öppnar Skandinaviens första inomhusbacke
Foto: Snø

Snø i Lørenskog strax utanför Oslo var under planeringsfasen förutspått att bli världens största vintersportanläggning under tak, men under det två år långa bygget hann två backar i Kina öppna som klår måtten på Snø. 

Däremot har bygget nått målet med att öppna i januari 2020 och på onsdag klockan 10 är det dags för invigning. Dock ser det inte ut att bli någon spektakulär sådan. Du får köpa liftkort till fullpris för att få testa på snön inne i hallen och lyssna på tal från kommunens ordförande. Men det bjuds på varm choklad och våfflor i alla fall och det finns möjlighet att ta en selfie med Petter Northug. 

Nu öppnar Skandinaviens första inomhusbacke
Foto: Snø

Även om anläggningen officiellt öppnar denna vecka så har såklart flera kändisar varit på plats och testat backen redan. En av dem är Kaj Zackrisson som dokumenterat det hela på film nedan.

Priserna för liftkort är relativt humana om man jämför med vad ett dagkort kostar på valfri norsk större skidanläggning, men samtidigt kan man tycka att 350 NOK för ett dagskort för en vuxen (över 17 år) är rätt mycket för 80 fallhöjdsmeter. Dock räcker det att du tänkt åka mer än två gånger i månaden så lönar det sig att köpa ett medlemsskap som ger dig fri tillgång till så många dagar du vill i månaden för 600 norska kronor i månaden (om du signar upp dig för ett år).

Fakta

Längd 500 meter
Max bredd 90 meter
Fallhöjd 80 meter
Max lutning 22 grader
Liftar 4-stolslift, knapplift & rullband
Temperatur -2 till -4
Park 300 meter backe med hopp, rails och big jump
Längdspår 1 kilometer via en 5 meter bred ramp hängandes ovanför backen
Mer info snooslo.no

Nu öppnar Skandinaviens första inomhusbacke

Priser

Nu öppnar Skandinaviens första inomhusbacke

Öppettider

Nu öppnar Skandinaviens första inomhusbacke

Världens största inomhusbacke byggs i Oslo


Se den nya inomhusbacken i Oslo ta form


Skidsnack v2 – Världens bästa snö & egen lift på tomten


Text: Gabriella Edebo • 2020-01-13
ArtiklarNyheterSkidorterOsloskidsnack

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top