Även om det går kraftigt utför just här verkar det annars mest gå kraftigt uppför i Gasteindalen. I positiv bemärkelse alltså. Åkare: Sverre Liliequist. Foto: Christoffer Sjöström

Alperna

Resguide: Svenskfavoriten Gastein i Österrike

Österrikiska Gastein har kallats för Svenskarnas favoritort i Alperna. Åka Skidor tog rygg på ett lokalt skidproffs för att reda ut hur det är med den saken, och vad skidorten egentligen heter. Är det Bad Gastein eller bara Gastein?

Billy Söderin • 2020-01-15

Artikeln är ett utdrag från ett reportage som publicerades i Åka Skidor #8/9 i december 2019.

Text Billy Söderin Foto Christoffer Sjöström

Resguide: Svenskfavoriten Gastein i Österrike
Gastienerdalen i all sin prakt. Foto: Christoffer Sjöström

Österrikiska Bad Gastein har under drygt 30 år etablerats som ett slags svensk alpklassiker för charterresor med buss, mer ofta än sällan kopplat till hotellet Salzburger Hof. 

Fast gör man en slagning på orten dyker dock flertalet namn upp. Bad Gastein, Gastein, Gasteinertal samt Sportgastein och lite annat förekommer, ofta med referenser fram och åter. Hur ska ni ha det? Era rackarns schnitzelätare, kan en Ove-vän av ordning undra lite lagom buttert. 

Nå nå, inte hetsa upp sig nu. Vi ska reda ut begreppen tillsammans, och allt ska till slut gå under gemensamma samlingsnamnet Gastein. Hav tålamod bara. 

Resguide: Svenskfavoriten Gastein i Österrike
Skribenten testar vänstersväng medium från toppen av Mauskarspitze, dryga veckan efter senaste snöfall. Foto: Christoffer Sjöström

Först och främst zoomar vi ut och presenterar huvudarenan för allt, Gasteinertal, en i runda tal 40 kilometer lång dalgång i Pongau i Salzburg-regionen. Här, från norr till söder längs väg 167, är det strösslat med fyra skidområden spridda över en sträcka på drygt två mil. Dorfgastein-Grossarl, Schlossalm-Stubnerkogel, lilla Graukogel samt längst upp i dalen Sportgastein.

Resguide: Svenskfavoriten Gastein i Österrike
Skogsåkning i Sportgastein går inte av för hackor. Eller yxor heller. Behövs inte fällas några träd, Österrikarna har placerat ut dem helt perfekt. Foto: Christoffer Sjöström

“Visst, det är flitigt spårat i de få pister som finns. Men strax utanför, åt alla håll faktiskt, ser vi både skogsåkning och stora fält som av någon outgrundlig anledning lämnats orörda. Sandra sitter och studsar på sätet, flinar och pekar ut åt sidorna. Det var då som attan. Här vankas visst styggt brant skogsåkning.”

Resguide: Svenskfavoriten Gastein i Österrike
Vuxna män kan också flyga, det gäller bara att ta sats och missa marken. Foto: Christoffer Sjöström

Åker man runt i dalgångens centrala gigant, Schlossalm-Stubnerkogel, är det svårt att inte låta sig imponeras. Var och varannan lift verkar vara ny för året. Och i Hofgastein har de visst satsat 86 miljoner euro inför säsongen 2019. Ny gondol, nya nerfarter från topp till botten, nytt snösystem, plus en helt ny dalstation. 

Åhå ja! Här var det ju puder överallt, rännor och raviner.

Hör Sandra garva samtidigt som kanonkulan Sverre tar fart över en och annan kulle. Den större vegetationen står föredömligt glest, mestadels vinternakna lövträd men också en och annan gran. Det lutar på riktigt bra, och är dessutom kuperat med massa fina features att skutta på för den som så önskar. 

Resguide: Svenskfavoriten Gastein i Österrike
Sandra Lahnsteiner har inga planer på att flytta ifrån Gastienerdalen, och det kan man ju förstå dagar som denna. Foto: Christoffer Sjöström

Så varför heter det Bad Gastein hör jag dig undra?

Tackar som frågar. Det är lika logiskt som enkelt: bada. Vatten, och det med radon i ekvationen. Fast just “bad” betyder “spa” på lokalt lingo. 

Nåväl, fram med anteckningsblocket nu. Historien i korthet är som följer: Inhemska källor hävdar att termiska bad för stärkt hälsa har förespråkats sen 1200-1300-talet. Klart är i alla fall att fysikern Theophrastus Paracelsus under 1500-talet noterade och studerade de varma källorna i dalgången. 

Skutta nu lätt och vigt framåt över några hundra år till 1900-talets början: här möter vi fysikern Marie Curie (just så, hon som fick Nobelpris) som noterar förekomsten av radon i vattnet, samt propagerar för hälsoeffekterna av att ta långa bad i sådan väta, kombinerat med rejält inhalerande av radonångor. Tydligen ska slitna gruvarbetare ha vittnat om förbättrade andningsvägar och lindring av bronkit, även om de kanske blev glatt självlysande på kuppen. 

I modern tid finns dock noll empiri som stöttar eventuella positiva hälsoeffekter av att flåsa i sig radon. Istället får den samtida besökaren nöja sig med att det är skönt och avslappnande med varma bad, allra helst efter skidåkning.

Resguide: Svenskfavoriten Gastein i Österrike
Miljöerna i centrala Bad Gastein är maffiga och historietyngda. La Belle Époque är aldrig längre bort än närmsta hotellfoajé eller bar. Foto: Christoffer Sjöström
Resguide: Svenskfavoriten Gastein i Österrike
På Ginger n’ Gin är det fashionabelt värre. Vi fick ha mössa på under tak, enkom tack vare närvaron av fotograf. Foto: Christoffer Sjöström

Nu följer i runda slängar 20 minuters traskande upp till toppen, Mauskarspitze.

Här har du en hel dalgång som lämnats mer eller mindre orörd, mitt i systemet. För ögat är det ganska självförklarande alpin terräng i form av en gryta med diverse klippor utåt sidorna.

En jäkla fin lekplats, och trots att vi står här en dryg vecka efter senaste snöfall kan vi bara räkna ihop en handfull spår före oss. Mycket märkligt, igen. Vad gör de egentligen här, de andra skidåkarna? Svaret går med all sannolikhet spåra till välpreparerade pister, långa luncher och après ski-kulturen.

Även vi passar på att få några fina måltider och middagar, men precis som för Sandra återfinns pjuckdans och litervis med blaskig bärs väldigt långt ner på vår lista över prioriteringar.

Resguide: Svenskfavoriten Gastein i Österrike
Bootpack till Mauskarspitze. Foto: Christoffer Sjöström

– Jag åkte hit med låga förväntningar. Bad Gastein har ju mest handlat om afterski annars. Sen vet jag inte om vi har ett jävla flyt eller om jag missade något sist. Nu är det ju jäkligt nice! Kanske inte så dramatiskt överallt, men långa härliga åk och lätt att hitta. Gastein är väl helt perfekt för den som vill njuta och komma utanför pist på ett enkelt sätt. – Sverre Liliequist

Resguide: Svenskfavoriten Gastein i Österrike

Gastein | Österrike

Högsta åkhöjd 2 686 meter i Sportgastein.
Längsta nedfart 10,5 kilometer långa Hohe Scharte, 1 443 fallhöjdsmeter ner till Bad Hofgastein.
Totalt 207 kilometer pist över alla områden.

Guide Freeride Gastein har både guider och skidskola. freeride-gastein.com Alpine Guides Gastein har certifierade berrgsguider. alpineguides.at

Bo Klassiska Salzburger Hof. Andra bjässar som Impuls Hotel Tirol och Hotel Post är trevliga, men aningen kostsamma. Annars är hela dalgången fullkomligt pepprad med mindre hotell.

Ät Unna dig Valeriehaus, mycket värt. Restaurang Klapotetz är i samma stil, traditionellt. Restaurang Rossalm vid Stubnerkogel anses vara bäst i skidsystemen.

Bada Alpentherme med 36 000 kvadratmeter bassänger, pooler och spa. 

Afterski Aeroplanstadl i Schlossalm för Eurodisco. Silver Bullet Bar i Bad Gastein för ös och allsång. 

Bar Ginger ‘n Gin i Bad Gastein för dig som vill känna dig som en filmstjärna. Eden’s Pub i Hotel Eden Rock är motsatsen – hyfsat lugn irländsk barstämning.

Res hit med bil en timme från Salzburg och två timmar från Innsbruck eller München, eller med tåg direkt in i dalen.

Info skigastein.com 

Resguide: Svenskfavoriten Gastein i Österrike
Ta rygg på en sån här fleece om du vill veta var de andra svenskarna håller till… Foto: Christoffer Sjöström

– Framtiden är ljus för Gastein. Efter rätt många års stagnation kan man nu verkligen känna energin i luften. Nya hotell, en massa investeringar i skidsystemen och nya event. Det här gör folk uppspelta och positiva. Jag tror att framtidens åkare här kommer att vara mångsidig. De som vill ha kvalitet snarare än kvantitet och riktigt bra mat därtill. En person som uppskattar umgänget i en enkel bergshydda lika mycket som extremt bra puderåkning. Skidåkning som en modern livsstil. Det är livet. Och det blir ett bra liv, avslutar Sandra Lahnsteiner. 

Resguide: Svenskfavoriten Gastein i Österrike
Sverre var glatt överraskad i Gastein. Fattas bara, den snösökare som skulle gnälla över puder som här bör få utrustningen konfiskerad. Foto: Christoffer Sjöström

Bad Gasteins bästa åk – hemligheterna runt hörnet


Världens 17 bästa skidorter enligt Åka Skidor


Bad Gastein inviger ny gondol i december

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top