Foto: Bjarne Salén

Internets råaste webbserie: the 50 Project

Cody Townsend har tagit sig an ett mastigt projekt: att åka 50 av Nordamerikas mäktigaste åk. Det hela dokumenteras dessutom av skidvärldens mest kompetenta brantåksfilmare Bjarne Salén.

Text: Gabriella Edebo • 2020-02-06 Uppdaterad 2021-03-30
Internets råaste webbserie: the 50 Project
Foto: Bjarne Salén

Cody Townsend har fått för sig att åka 50 av Nordamerikas mäktigaste åk som listas i boken “50 Classic Ski Descents of North America”.

Traverser, vansinnigt avlägsna toppar som normalt sett enbart nås med hjälp av en helikopter, lite vulkaner, en och annan smal jävel till ränna och några riktigt stora och branta åk. Boken “50 Classic Ski Descents of North America” har allt och lite till från skidåkens spektrum. Hittills är det ingen som har åkt alla linjerna som är utspridda över elva amerikanska delstater och tre provinser i Kanada. Men nu vill Cody Townsend göra just det*, och dessutom göra det till fots utan hjälp av motordrivna fordon.

Internets råaste webbserie: the 50 Project
Cody.

Vid sin sida under hela projektets gång har han ingen mindre än filmaren Bjarne Salén, bror till bergsguiden Morgan Salén och nära vän och åkpartner till Andreas Fransson som var en av världens mest respekterade brantåkare innan han omkom i en olycka i Chile 2014.

Webbserien har blivit en total succé och engagerat en bred publik från hela världen som inte nödvändigtvis intresserat sig för den här typen av åkning innan. Linjerna och de olika episoderna görs på ett ärligt, rått och avskalat sätt utan mycket till puts och krusiduller runt omkring. Beslutsfattande och diskussioner mitt i åken är med och det är förhållandevis lite skidåkning i varje avsnitt, men det är ändå så fruktansvärt bra.

Internets råaste webbserie: the 50 Project
Foto: Bjarne Salén
Internets råaste webbserie: the 50 Project
Bjarne.

Även om den egentliga huvudrollen och stjärnan i showen är Cody, så har det nästan blivit Bjarne som fått mest credd. Vid flera tillfällen lyser det igenom skärmen vilken otrolig respekt åkarna som medverkar på de olika åken har för Bjarne och det han säger, plus att det såklart är en bedrift att klättra och åka dessa håriga linjer, framförallt om man släpar på en tung kamerarygga. Det finns utan tvekan ingen annan filmare i världen som hade passat bättre för ett sådant här projekt.

Även om det är ett enormt seriöst projekt med potential för allvarliga konsekvenser så bryts det hela av med jämna mellanrum med lite lättsam humor. När det skulle åkas en smal jävel till ränna kallad Terminal Cancer, belägen i Nevada, åkte blades och monoskin på för att kunna claima en egen variation av ett “first descent”.

Det i sin tur varvas med bonusavsnitt av olika slag, bland annat från när de blev vittnen till ett obehagligt fall där en okänd skidåkare tumlade ner för en brant ränna över sten och is. I avsnittet förklarar de steg för steg hur de hanterade situationen och lyckades tillkalla hjälp och rädda livet på den skadade.

Varannan vecka kommer ett nytt avsnitt upp på youtube-kanalen, och trots att de nästan är halvvägs till 50 redan är varje avsnitt intressant och sevärt.

*Om han blir först att lyckas säger han själv spelar mindre roll, speciellt efter att det blivit känt att en annan men mindre känd nordamerikansk åkare påbörjat ett liknande projekt.

Nordamerikas 50 mäktigaste åk


Apogée – en hyllningsfilm till Fransson och Auclair


Nu kan du se publikfavoriten Finding the Line online


Text: Gabriella Edebo • 2020-02-06
Cody TownsendVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top