Foto: FWT / Dom Daher

Artiklar

Silver till Jackie Paaso och Cody Bramwell i Fieberbrunn

Det fjärde stoppet av Freeride World Tour i Fieberbrunn bjöd på spektakulära åk, inte minst från Cody Bramwell som hade press på sig att prestera för att kvala vidare till finalen.

Text: Gabriella Edebo • 2020-03-07 Uppdaterad 2020-03-07

Dagens skräll var helt klart när Cody Bramwell drämde till med att bli den första snowboardåkaren att köra det rent utsagt livsfarliga gappet över rännan mitt i åket. För sitt våghalsiga drag belönades han med en välflörtjänt andraplats i dagens andra åk som räknas till tävlingen i Andorra, där herrarnas snowboardklass fick ställas in på grund av vädret. Det gjorde att Cody som kör sin första säsong på världstouren kunde säkra sig en plats till nästa års FWT, och en biljett till finalen i Verbier. I det första åket för dagen slutade han fyra och fick med sig några välbehövliga poäng även där. 

Du hittar Cody’s silveråk 4:17:50 in i sändningen.

 Andra svensk (jo vi vet att hon egentligen kör för USA men vi räknar Årebon som svensk nu) att prestera på topp var Jackie Paaso som körde dubbelt så fort som alla andra ner för Wildseeloder. Så fort att det såg ut som att hon kanske missade ett av sina tänkta dropp, men det hela löste sig prima ändå och hon hann ändå med flera stora flyg. Under större delen av tävlingen fick hon tryggt sitta i ledarstolen men fick tillslut se sig besegrad av Arianna Tricomi som ställde ner ett stilfullt åk med både stora flyg och trick. Evelina Nilsson började sitt åk fantastiskt bra och såg ut att vara på väg mot ett resultat som eventuellt skulle kunna räcka till att ta henne upp ovanför kvalgränsen i totalen, men mot slutet av åket skickade hon en vågad backflip och kunde tyvärr inte kontrollera landningen och kraschade otäckt ut över stroa klippor. Som tur var verkade hon okej men ännu en krasch innebär tyvärr att hon inte kvalar vidare till finalen och nästa säsongs FWT. Hedvig Wessel som redan stått överst på pallen två gånger denna säsong hade en märklig krasch redan i början av åket där det ser ut som att en gömd sten under snön suger tag i skidan. Efter noll poäng går nu Tricomi om Wessel i totalen och har en knapp ledning inför finalen i Verbier. 

 

Silver till Jackie Paaso och Cody Bramwell i Fieberbrunn

På herrsidan var dagen inte på topp och det blev en 13, 15 och 17 plats efter en del missöden. Reine Barkered åkte snabbt och stort som vanligt men straffades hårt för en backslap och poängen räckte tyvärr inte så långt i den stenhårda konkurrensen från dagen. Kristofer Turdell fastnade på lite sten direkt i starten men räddade upp det bra och fortsatte dundra ner med ett bra åk fram till det sista klippbandet där han tappade kontrollen på farten lite och åkte rätt in i några snåriga buskar och trillade. Carl Regnér körde även han bra på den övre delen men sen såg det nästan ut som att han tappat bort sig lite och missade sin linje på slutet, och precis som Reine fick han poäng som inte stod sig så bra i konkurrensen.

Resultatlistor

Silver till Jackie Paaso och Cody Bramwell i Fieberbrunn
Skidor Dam
Silver till Jackie Paaso och Cody Bramwell i Fieberbrunn
Snowboard Dam
Silver till Jackie Paaso och Cody Bramwell i Fieberbrunn
Snowboard herr åk 1 (Fieberbrunn)
Silver till Jackie Paaso och Cody Bramwell i Fieberbrunn
Snowboard herr åk 2 (Re-stage av Andorra)
Silver till Jackie Paaso och Cody Bramwell i Fieberbrunn
Skidor herr
Silver till Jackie Paaso och Cody Bramwell i Fieberbrunn
Skidor herr (fortsättning)

Nästan alla skandinaver vidare

Efter dagens tävling i Fieberbrunn är det klart att nästan alla skandinaver kvalar vidare till finalen i Verbier och nästa säsong av Freeride World Tour. Cody Bramwell var den som hängde mest löst inför dagen men lyckades ställa ner ett galet åk på ersättningstävlingen för det inställda åket i Andorra och blev tvåa, vilket räckte för att säkra honom en plats till FWT 2021. Evelina Nilsson som kom tillbaka till touren via ett wildcard kraschade tyvärr även idag och hade inte lyckats samla på sig tillräckligt med poäng för att kvala tyvärr.

Skandinaver som kvalat vidare är:

Jackie Paaso
Hedvig Wessel
Reine Barkered
Carl Regnér
Kristofer Turdell
Cody Bramwell

Silver till Jackie Paaso och Cody Bramwell i Fieberbrunn

Inför tävlingen

Tävlingen i Österrike gästas av två välkända wildcards i form av den tvåfaldiga världsmästaren Nadine Wallner och förra årets totalvinnare Markus Eder.

Herrarnas snowboardklass kommer köra två åk för att kompensera för att just den klassen inte hann genomföras innan dimma och snöstorm drog in över arenan i Andorra.

Efter stoppet i Fieberbrunn är det dags för den årliga brutala reduceringen av startfältet där omkring 40 procent ska kapas bort inför finalen i Verbier och nästa säsongs FWT.

På herrsidan ligger samtliga skidåkare tryggt över kvalgränsen, och Kristofer Turdell har chans på totalen efter att ha gått upp i knapp ledning efter tävlingen i Andorra. Hedvig Wessel har också chansen att säkra segern redan efter detta stopp eftersom hon redan nu har två segrar med sig från säsongen. Evelina Nilsson ligger just nu under kvalgränsen och behöver ett riktigt bra resultat för att ta sig vidare och Jackie Paaso ligger just nu femma varav sex åkare på damsidan kommer att kvala. För herrarnas snowboard är det ännu oklart läge eftersom de inte fick åka i Andorra.

Wessel, Paaso och Turdell på pallen i Andorra


Skidsnack v9 – Bli granne med Zlatan i Åre för 15 mille


Hedvig Wessel vann & Reine Barkered 3a på FWT i Japan


Text: Gabriella Edebo • 2020-03-07
ArtiklarFieberbrunnFreeride World Tour

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen