Foto: Skistar Sälen

Artiklar

Svenska skidorter får fortsätta hålla öppet

Folkhälsomyndigheten gick precis ut med information som specifikt gäller skidorter och säger att de svenska anläggningarna kan fortsätta hålla öppet om vissa åtgärder vidtas.

Text: Gabriella Edebo • 2020-03-24 Uppdaterad 2020-03-24

I slutet av förra veckan gick ansvariga för hälsocentralen i Åre ut i media med oro över att inte klara av både den mängd skador som påskloven brukar innebära i kombination med ett eventuellt utbrott av Covid-19 i byn. Det gjorde att frågan togs hela vägen upp till Folkhälsomyndigheten som under dagen suttit i möte och diskuterat riktlinjer specifikt för de svenska skidorterna.

Även om det nu finns rekommendationer att inte resa inrikes och framförallt inte till fjällen från myndigheter så verkar inte det ha stoppat så många för att åka till sin stuga eller bokade skidsemester.

Fram tills nu har Sverige varit ett av få länder i hela världen vars skidorter fortfarande hållit öppet under pågående pandemi, och dagens besked menar att det ska kunna fortsätta.

Observera dock att Folkhälsomyndigheten rekommenderar nedan kring resor:

Alla behöver hjälpa till att dämpa spridningstakten av covid-19 i Sverige. Därför behöver alla också tänka igenom om planerade helgresor eller andra resor verkligen är nödvändiga att genomföra. Den som är sjuk ska inte resa alls.

Uppdaterad: Nu bommar Alperna igen för säsongen

Under helgen kom nyheter om att ett flertal människor i just Åre med största sannolikhet smittats i samband med en afterski, vilket gjorde att nästan all afterski-verksamhet på landets alla skidorter nu upphört eller flyttats utomhus. Det har även konstaterats att det nu pågår samhällsspridning i Åre by. 

Andra åtgärder som bör vidtas är att undvika folksamlingar i liftköer genom justerade fållor samt överväga att stänga kabinbana och gondoler.

I grannlandet Norge började det med att en del skidorter tvingades stänga efter kommunala beslut, men i till exempel Åre kommun finns inte den juridiska möjligheten i nuläget. Ingen svensk skidort har fram tills nu stängt på eget initiativ, vilket skedde på flera håll i Norge som inte berörts av kommunala beslut innan det kom beslut från den Norska Folkhälsomyndigheten att allt skulle stänga. 

Att stänga landets skidorter skulle självklart att ha enorma konsekvenser både för skidanläggningen i sig samt alla småföretagare som är beroende av turismen i regionerna.

Skidsnack v12 – blir påsk i fjällen inställt?


Lite humor mitt i coronakrisen: lackar ur på skidåkarna från Stockholm


Uppdaterad: Nu bommar Alperna igen för säsongen


Text: Gabriella Edebo • 2020-03-24
ArtiklarNyheterSkidorterskidsnack

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen