Foto: Emrik Jansson

Artiklar

Åka Skidors bergskunskap – intro

Åka Skidors bergskunskap är en ny serie där du kommer att få lära dig hur du åker stora berg på ett bra och säkert sätt.

Text: Erik Ehrner • 2020-03-27 Uppdaterad 2021-12-07

Tillsammans med redaktionens eviga bollplank när det kommer till den här typen av diskussionsämnen Erik Ehrner har vi tagit fram en serie på ett flytande antal delar med temat ”i huvet på en lavininstruktör”.

I ett antal artiklar så kommer Erik, som är SVELAV-instruktör och kanadensisk skidguide att tömma huvet om vanliga misstag som man lätt gör och lätt kan undvika som skidåkare utanför pisten. 

Många fokuserar på utrusning och olika typer av laviner, men vi vill bredda bilden något i denna serie genom att belysa några vanliga misstag man som aktiv friåkare kan åka ut för, och ge tid till reflektion och eftertanke.

Det kommer att handla om allt från hur vind, lutning och väderstreck till hur gammalt hederligt gruppbeteende påverkar dina beslut. Och hur hjärnan vill ta genvägar vid beslut, genvägar som man bör ha koll på.

Åka Skidors bergskunskap - intro
Foto: Emrik Jansson

Erik Ehrner

Ålder 44 år
Familj fru och två barn
Bor i Stockholm
Sysselsättning
– Lavininstruktör för SVELAV
– Kanadensisk skidguide genom Canadian Ski Guide Association
– 15 års erfarenhet som guide och utbildare i Nordamerika och Europa
– Får lön som IT-chef på Friluftsfrämjandets Riksorganisation i Stockholm
Hemsida powdermountain.se

Skidbakgrund

Som många andra började det vid 3-4 års ålder. Vi hade hus i Bydalen utanför Östersund i 20 år så alla vinterloven spenderades där, Östersundsbygdens lilla pärla tycker jag. Pappa bodde i Schweiz i 4 år så jag tillbringade mycket tid i Berner Oberland efter gymnasiet, vilket blev ett lyxigt halvsäsongarliv.

Åka Skidors bergskunskap - intro
Foto: Emrik Jansson

Utbildning

Canadian Ski Guide Association (CSGA) som är den kanadensiska utbildningen för de som inte vill bli rena bergsguider. CSGA utbildar snönördar till guider inom den kanadensiska heli- och catskiindustrin.

Nyligen kompletterad med en instruktörsutbildning genom SVELAV, alltså Sveriges Lavinutbildningar som är den nationella utbildningsnormen för lavinutbildningar och lavinkurser.

Åka Skidors bergskunskap - intro

Åka Skidor Podcast #4: Säkerhet på berget med Erik Ehrner

Vad gör du med den kunskapen idag?

Guidandet tar mindre och mindre plats vilket kanske är en åldersfråga. Just nu utbildar jag hellre de som ska ut i lavinfarlig terräng och som känner att vill ha lite mer koll på läget, såväl på eget beteende som på produkterna man använder.
Jag brukar hålla rätt mycket workshops tillsammans med Mammut som är stora inom lavinsäkerhetsutrustning. Att vara Stockholmsbaserad och skidguide är ingen toppenkombo och därför har föredragen och workshoparna fått en mer naturlig plats när skidåkningen inte finns runt knuten just nu.

Varför gör vi den här serien kring säkerhet på berget?

Det är i princip omöjligt att i längden vistas på lavinsluttningar utan att utsätta sig får någon som helst fara. Däremot kan man påverka hur stora risker man tar och det vill jag lära ut. Säkerhet behöver absolut inte vara tråkigt, men hjärnan är ofta lat och tar genvägar som ibland påverkar våra beslutskedjor och dessa är bra att känna till.

Åka Skidors bergskunskap - intro
Foto: Emrik Jansson

I den första delen som kommer upp här på hemsidan nästa vecka är temat termen FACETS som beskriver fallgropar att vara uppmärksam på inom beslutsfattande när du vistas i lavinterräng.

Du kommer kunna hitta alla delar under #Bergskunskap.

Passa på att lyssna på Åka Skidor Podcast med tema bergssäkerhet / ”var inte en rövhatt på berget” med Erik Ehrner.

Åka Skidor Podcast #4: Säkerhet på berget med Erik Ehrner


Ett livslångt lärande


Ledare: lavinproblematik


Test: Vad kan du egentligen om laviner?


Text: Erik Ehrner • 2020-03-27
ArtiklarbergskunskapLavinsäkerhet

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen