5fd92e0b27af6

Jackie Paaso avslutar tävlingskarriären

Efter 11 (!) säsonger på Freeride World Tour har Jackie Paaso nu bestämt sig för att det är dags att lägga tävlandet bakom sig och fokusera på nya mål inom skidåkningen.

Text: Gabriella Edebo • 2020-03-30 Uppdaterad 2020-03-30

Efter två pallplatser under vinterns förkortade FWT-säsong var planen att finalen i Verbier skulle få sätta punkt för totalt elva säsonger på världstouren. Men det satte ett visst virus stopp för, och det är inte mycket som går att göra åt det. 

Men till skillnad från förra året när beslutet om att pensionera sig från FWT var på gång men sedan ändrades hastigt, så är det denna gång mer definitivt. 

– Det var ett svårt beslut, framförallt att inse att två av mina största mål inte kommer att uppnås.

Jackie Paaso avslutar tävlingskarriären
Jackie högst upp på pallen i Andorra förra säsongen. Foto: FWT/Mia Knoll

Att vinna totalen och därmed titeln som världsmästare i friåkning var den ena drömmen, även om hon varit förbannat nära några gånger. Den andra var att på samma dag stå högst upp på pallen sida vid sida av maken Reine Barkered.

Men även om just dessa två mål inte kommer att bli av så har Jackie levererat gott om goda resultat genom åren. Bland annat har hon vunnit Verbier Xtreme, den kanske mest prestigefulla friåkningstävlingen genom tiderna.

– Det ögonblick jag är mest stolt över under alla dessa år är min allra första seger 2010 i Squaw Valley. Jag ville vinna och känna att jag var riktigt stolt över åket, och precis så var det i Squaw den gången.

Och när vi ändå snackar om tid och årtal, spana in stilen i denna fantastika bild från 2010 i Squaw bara för att få lite perspektiv på hur länge Jackie varit med i toppen.

Jackie Paaso avslutar tävlingskarriären
En nöjd vinnare, se åket nedan. Foto: Sasha Coben

– Jag ville vinna totalen och sen sluta. Det var målet och en del av anledningen till att jag kom tillbaka igen till FWT 2020. För första gången på ett tag skulle jag komma till finalen i Verbier med en chans på totalen. När Verbier blev inställt och jag blev trea totalt jag visste att det som var bäst för mig inte var att fortsätta nästa år. Det var ett svårt beslut eftersom turnén har betytt så mycket för mig genom åren. Jag har fått så många fantastiska vänner och jag lärde känna många nya det senaste året. Det är definitivt ett generationsskifte. Det var kul att träffa nästa generation, men nu är det dags för mig att gå vidare. Jag har också andra planer nu som skulle göra det svårt att samtidigt fokusera FWT.

Jackie Paaso avslutar tävlingskarriären
Foto: FWT/Dom Daher

Jackie är utan tvekan en av de åkarna på touren som pushat gränserna mest och som i regel alltid gått för de största klipporna som finns att hitta. 

Förutom framgång har karriären dock kantats av både skador och psykisk ohälsa, något som hon varit väldigt öppen med på senare i år, bland annat i den här artikeln från förra året.

Jackie Paaso – om mörker och medaljer

På senare år har hon också börjat satsa mer på filmprojekt vid sidan av tävlandet, och under hösten 2018 visades filmen Evolution of Dreams som hon gjort tillsammans med FWT-veteranen Eva Walkner på filmfestivaler världen över. Förhoppningsvis kommer vi få ser mer sånt framöver. Och antagligen en hel del cykel.

– Nu jobbar jag med att planera ett nytt projekt. Det är mer expeditionsstil som kommer att kräva en förändring i hur jag tränar. Jag kommer också behöva lära mig en del nytt och damma av lite gamla men sällan använda kunskaper. Det kommer inte att bli lättare eller mer avkopplande än Freeride World Tour i alla fall. Jag tror att det kommer att vara det svåraste jag har och möjligen någonsin kommer att göra i mitt liv. Förhoppningsvis kommer det att vara början på ett nytt kapitel. Jag vill inte säga för mycket just nu, men när saker och ting börjar falla på plats kommer jag att berätta mer. Jag är både nervös och väldigt exalterad!

Jackie Paaso's hyllade film Evolution of Dreams

Tack för showen Jackie, det finns i nuläget ingen som kan fylla dina pjäxor i startfältet på FWT.

Wessel, Paaso och Turdell på pallen i Andorra


Jackie Paaso's hyllade film Evolution of Dreams


Skidsnack v13 – ljusglimtar i en inställd vinter


Text: Gabriella Edebo • 2020-03-30
Freeride World TourJackie Paaso

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen