5fd915d5cf7af

Artiklar

Test av skidryggor: Bergans Slingsby 24

Åka Skidor har testat 9 ryggsäckar för varierad skidåkning både i liftsystemet, på tur och i stadsmiljö. Bäst i test för liftburen åkning blev Slingsby 24 från Bergans.

Text: Gustav Corin • 2020-04-16 Uppdaterad 2020-04-16

I vårt stora ryggsäckstest har vi testat totalt nio modeller med en volym på cirka 20-30 liter.

Främsta användningsområde är friåkning och topptur, men även turer med tekniska inslag och vardagsbruk.

Hela testet finns att läsa i Åka Skidor #5 – 2019 som du också kan läsa onlineDu hittar även fler under taggen #Ryggsäckar.

Test av skidryggor: Bergans Slingsby 24
Foto: Axel Mossling

Bergans Slingsby 24

”Bäst i test för liftburet”

Bergans började göra skidsäckar för 110 år sedan så de borde alltså ha lite koll på hur man gör. Slingsby 24 är deras svar på en lätt, enkel men användbar friåkningsrygga. 

Funktion Slingsby 24 har tre fack; ett stort, ett lavinfack och ett mindre för goggles och liknande. Lavinfacket är fullt tillräckligt för spade och sond av accepterad storlek. 24 liter är också en ganska perfekt volym för skidåkning i liftsystem med plats för förstärkningsjacka, första hjälpen, lunch, vatten och stighudar. 

På utsidan hittar vi alla fästen som skidåkare är vana vid. Fästen för isyxa finns på båda sidor. Remmarna för A-framefäste är förstärkta för att inte slitas. De övre fästs med g-krokar, och går att dra över hela säcken för att funka som snowboardfäste. För diagonalt bärsystem finns en ögla längst ned och en gömd rem längst upp. Hjälmnätet fästs på toppen av ryggsäcken.

På höftbältet finns snacksfickor även om det annars är ganska tunt. Axelbanden går att justera från båda hållen och är precis lagom tjocka. 

För topptur är Slingsby 24 möjligen något liten, i alla fall för en heldagstur där det krävs mer än redan uppräknad utrustning.

Test av skidryggor: Bergans Slingsby 24
Foto: Axel Mossling

Omdöme Bergans Slinsgby 24 är för skidåkaren som vill åka mycket, länge och effektivt. Perfekt som åkrygga för säsongare, eller som enda ryggsäck för de som kan packa lätt. 

Volym 24 liter
Vikt 1 065 gram
Hjälmnät Ja
Lavinfack Ja
Fästen för isyxa 2 st
Skidfästen Diagonal och A-frame
Förberedd för vätskesystem Ja
Pris 1 495 kronor

Flashighet *
Liftåkning *****
Smidighet ****
Topptur ***
Passform *****

Test av skidryggor: Bergans Slingsby 24

Köpråd

Valet av ryggsäck är ett viktigt sådant. Den håller oftast längre än ett par skidor eller pjäxor och du använder den nästan lika mycket.

När det ska inhandlas en ny ryggsäck så är frågan du ska ställa dig såklart; vad ska du använda den till? Bara åka liftsystem? Bara topptur? Ska den fungera till exakt allt? Hur stor roll spelar vikten? Vad ska du packa i den?

Ställ dig själv några kritiska frågor innan du kastar fram plastkortet och chansen att du hittar en kompis för en lång tid framöver ökar rejält.

Test av skidryggor: Osprey Kamber 32 / Kresta 30


Skidtest 2020: Vinterns bästa all mountain-skidor


Test av skidryggor: Douchebags The Explorer


Text: Gustav Corin • 2020-04-16
ArtiklarPrylarBergansRyggsäckarTest

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen