Foto: SJ

Artiklar

SJ fortsätter med nattåg från Göteborg och Stockholm till Åre

Från december går det inte längre att ta nattåget med SJ till Riksgränsen och Narvik, men däremot kommer nattåg från både Göteborg och Stockholm till Duved och Umeå fortsätta gå alla dagar i veckan året om.

Text: Gabriella Edebo • 2020-05-14 Uppdaterad 2020-05-14

I februari blev det turbulent kring nattågen från Göteborg till den svenska fjällvärlden i samband med att SJ förlorade en upphandling om nattåg till norra Sverige till aktören Vy, som är ett dotterbolag till ett norskt transportföretag. 

Från och med Lucia 2020 kommer Vy att ta över nattågstrafiken på sträckan Stockholm-Luleå/Narvik, och i samband med det sa SJ först att de då behöver lägga ner alla nattåg norrut till Jämtland och Norrbotten/Narvik från Göteborg. Då blev det dock livat på sociala medier och en namninsamling drogs igång för att stoppa nedläggningen. 

Det fick snabbt effekt för bara en vecka senare meddelade SJ att de skulle ta tillbaka nattåget på sträckan Göteborg-Åre, i alla fall under högsäsong, och Vy skulle utreda om deras nattåg från Narvik kan fortsätta till Göteborg efter ankomst till Stockholm. 

Nu är det klart från SJs håll att det fortsatt blir nattåg från både Göteborg och Stockholm till Duved och Umeå alla dagar i veckan året om, och inte bara under högsäsong. 

Nattåget med avgång från Göteborg kommer att följa samma sträckning som idag, via Västra stambanan och Örebro. Exakta avgångs- och ankomsttider fastställs senare i höst av Trafikverket, men SJ planerar för 75 minuter tidigare ankomst för nattågen till Göteborg jämfört med idag.

Från den 13 december kommer däremot den som vill längre norrut än Umeå behöva söka sig till Vy (som bland annat driver Norrtåg som sköter lokaltrafik i stora delar av Norrland redan). Hur detta kommer påverka tidtabell och prislista är ännu osäkert.

24 svenska skidorter du kan ta tåget till


Sista minuten med tåg till Alperna


Transsibiriska järnvägen till Japan


Text: Gabriella Edebo • 2020-05-14
ArtiklarNyheterSkidorterResenyheterTåg

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen