Foto: Ramundberget

Artiklar

Skidsnack v20: från 11 till 0 döda i norska laviner

Vinnarna av digitala NM, positiv lavinstatistik, "Tos" Henry i svensk TV och mycket uppmärksamhet till snögöhar bland denna veckans nyheter.

Text: Gabriella Edebo • 2020-05-17 Uppdaterad 2021-08-19

Inga döda i norska laviner 

Förra säsongen rapporterades 11 dödsfall i samband med laviner i Norge, men hittills i år är den siffran noll. Goda nyheter såklart men de strikta restriktionerna som gällt under Coronakrisen är antagligen en starkt bidragande faktor. Hela rapporten finns länkat i inlägget nedan.

Hur länge håller Ramundbergets snöhög?

I Ramundberget har det varit förarkurs för pistmaskiner och i samband med det har lärjungarna skrapat ihop en stor snöhög i en av nedfarterna. Hur länge tror du att det tar innan den smält bort?

Andra sparar snö i hög

Samtidigt har flera skidorter i världen skrapat ihop snö för att täcka över och hoppas på att så lite snö som möjligt smälter. Läs mer om tekniken och forskning bakom här.

Dags för snön att bäddas in för sommaren

Internationellt uppmärksammad snöhög

Finlands största skidort Levi är en av alla orter som försöker spara snö till nästa vinter, och just deras snöhög har uppmärksammats av BBC.

Vilken månad är det egentligen?

Det här är Kabinbanans toppstation i Åre. Nu. I maj. Inte februari som det ser ut som.

STF om sommaren och fjällstugor

Sommaren är på ingång och STF hoppas kunna välkomna gäster till sina Fjällstationer och stugor, om än med vissa förändringar för att hantera smittspridning.

”Tos” Henry på svensk TV

I TV4s sena nyhetssändning från den 12 maj besöker en reporter Chamonix som i två månader varit i total lockdown med utegångsförbud. Nu har restriktionerna släppt och liftarna ska starta igen och i inslaget intervjuas bland annat extremskidåkaren Tof Henry, men som reportern verkar tro heter ”Tos”. Inslaget börjar vid 18:15.

Skidsnack v20: från 11 till 0 döda i norska laviner
Skärmdump från TV4.

Gott om snö i Luossabacken

I Kirunabornas hemmabacke är det extremt gott om snö trots att det nu är maj, och backschefen säger att de kommer ha öppet så länge det går, kanske hela vägen fram till midsommar.

 

Nattågen från Göteborg fortsätter

Från december går det inte längre att ta nattåget med SJ till Riksgränsen och Narvik, men däremot kommer nattåg från både Göteborg och Stockholm till Duved och Umeå fortsätta gå alla dagar i veckan året om. Läs mer om hur tågtrafiken för skidåkare ser ut framöver här.

SJ fortsätter med nattåg från Göteborg och Stockholm till Åre

Idre Fjäll har sagt upp nästan all personal

SVT Nyheter i Dalarna rapporterar att Idre Fjäll nyligen sagt upp hela 85 av anläggningens 99 helårsanställda för att säkra anläggningens överlevnad om Coronakrisen skulle bli långvarig. 

Tryggare fjällbokning

Flera orter inom Sverige har redan öppnat sin bokning inför nästa vinter och i samband med det infört mer generösa avbokningsregler för att gäster ska kunna känna sig trygga med att boka in en fjällsemester trots det osäkra världsläget. Läs mer om vilka orter som har gjort vad här.

Flera svenska skidorter inför gratis avbokning inför nästa säsong

Det håriga åket Mallroy i Lyngen

Den smala och branta rampen döpt till Mallroy (efter det ökända åket Mallory i Chamonix) döpt av de första som åkte den Andreas Fransson och Morgan Salén är oklart om den någonsin upprepats sedan dess. Men nu har några vilda norrmän varit där och passat på när Lyngen är betydligt mer folktomt i spåren av virus-lockdowns. 

Mallroy First Descent filmat av Bjarne Salén

Om vi nu ändå ska prata Lyngen och Mallroy så vore det nästan skamligt att inte lägga in originalet med Andreas och Morgan, dokumenterat av Bjarne Salén.

Hedvig’s way Ep 12 – Bromance

Hedvig Wessel åker catski i Kanada med sin nyvunna vän och komiker Katie Burrell.

Prispallen från NM i video

Scandinavian Big Mountain Video Championships har nu utsett vinnarna:

GULD: Lars Storli
SILVER: Cody Bramwell
BRONS: Einar Frønum

Du hittar de vinnande filmerna nedan och alla andra bidrag här.

Se finalisterna i videotävlingen som ersätter NM

Skidsnack v19: Mästarnas skidåkare & inställt NM


Test av skidryggor: Mammut Nirvana 25


Foret X – den magiska och hemliga skogen


Text: Gabriella Edebo • 2020-05-17
ArtiklarNyheterExtrem-NMskidsnack

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen