Kevin Landry vet vikten av rätt försäsongsträning. Foto: Mattias Fredriksson/Scott Sports

Sommar

8 sporter som får dig att överleva sommaren

Sommaren är här och med det en period av extremt dåligt skidföre. Det här är 8 sporter som får dig att överleva den gröna årstidens förtryck.

Text: Tobias Liljeroth • 2020-05-18 Uppdaterad 2022-05-22

Ok, även för den mest fanatiska skidåkaren är det snart dags att börja inse det årliga, oundvikliga faktumet att vintern de facto är slut även på våra breddgrader. Så med svart sorg är det bara att gömma sig på kammaren och överleva sommarens tyranni tills det vita börjar singla ner från skyarna igen, eller? Gör inte det. För hur tungt det än kan kännas finns det ett liv även utan snö på marken, ett liv fyllt med puls och signalsubstanser i blodomloppet. Det gäller bara att öppna ögonen och ta in alla de kul grejer som går att göra under sommaren. De flesta av de här sakerna går dessutom alldeles utmärkt att uppleva här hemma i Sverige.

8 sporter som får dig att överleva sommaren
Annie Söderberg i Åre. Foto: Emrik Jansson/Åre Bike Festival

1. Cykel

Kanske det närmaste skidåkning du kommer utan snö under fötterna. Det går fort, det är fysiskt och det finns snudd på oanade möjligheter att slå sig fördärvad och tömma plånboken på allt sitt surt förvärvade innehåll.

Det bästa är att cyklingen finns runt hörnet, nästan oavsett var du bor i landet. För där det finns en skog och en stig finns det garanterat också bra cykling. Eller så beger du dig till en bikepark och njuter av att kunna åka lift upp och kötta nerför så fort du kan eller törs.

8 sporter som får dig att överleva sommaren
Anna Stöhr buldrar i Colorado. Foto: Red Bull Content Pool

2. Klättring

Du behöver inte sakna alpina äventyr bara för att det är sommar. Det finns gott om fina sportklätterklippor över hela Sverige, inte minst i storstadsregionerna runt Stockholm och Göteborg. Förbered dig på blodiga knän, såriga händer, onda fötter och att ha det allmänt kul.

Och om du känner för mer luftiga, högalpina, eskapader är det bara att bege sig norrut till Kebnekaisemassivet där det finns. Eller Norge. Eller Alperna.

8 sporter som får dig att överleva sommaren
Joel Karlsson springer trail i Chamonix. Foto: Anette Andersson

3. Trailrunning

En gång i tiden joggade man i skogen. De dagarna är för länge sedan förbi, numera springer man trail. Springer på stig alltså. Men strunta i semantiken, löpning är bland det mest rogivande och samtidigt utmanande som du kan hålla på med på bar mark, dessutom får du välbehövlig träning på kuppen. Och stigar, elljusspår och motionsslingor finns som bekant i varenda håla i vårt avlånga land. Skaffa bara ett par vettiga skor och ge dig ut. 

Känner du att du behöver lite mer utmaningar kan du bege dig till fjällen för fantastiska löparupplevelser på klassiska vandringsleder, ett grymt sätt att uppleva fjällvärlden på. Eller så drar du till Alperna och utövar den ädla sporten skyrunning, alltså att springa i berg på hög höjd.

8 sporter som får dig att överleva sommaren
Jacob Wester fångar vågor på Bali. Foto: Daniel Rönnbäck

4. Surfing

Alla brädsporters moder. Den ultimata livsstilssporten. Flowets heliga Graal.

Men, du behöver inte leva ditt liv som Gary Busey i Endless Summer, eller för all del, som Bodhi i Point Break (och nog fasen dök ärkegalningen Busey upp även där). Det går faktiskt alldeles utmärkt att surfa vågor här hemma i Sverige också, även om vattnet är lite kallare och stränderna inte lika glamorösa som North Shore på Oahu. Torö utanför Nynäshamn, Varberg och längs Norrlandskusten kan alla ha riktigt bra förhållanden när stjärnorna linjerar rätt och vädersystemen har en bra dag. Eller så lägger du hela sparkassan på en resa till Bali, det funkar ju det med.

Eller så tar du hjälp av vinden och en kite, eller en gammal hederlig vindsurfrigg. Något som får gamla Åka Skidor-läsare att få något nostalgiskt i blicken. En gång i tiden, på 80-talet, kallade vi oss nämligen för ett ski & windsurf magazine. Det var då det… 

5. Paddling

Två saker finns det gott om på den svenska landsbygden: skog och vatten. Vad man kan hitta på i den förstnämnda har vi gått igenom i punkt 1 och 3. Men vattnet då? Skaffa en kajak och glid runt på vattnet i din egen takt och upptäck nya platser och perspektiv på tillvaron. Om du inte räds finlandsfärjor, ryska ubåtar och brytande vågor kan du dessutom piffa till anrättningen genom att ge dig ut i skärgården eller det öppna havet. Bål- och överkroppsträningen får du med som en välkommen bonus. 

Ett alternativ till paddling är SUP. Denna uråldriga, hawaiianska, mish-mash av surfing och paddling, ståendes på en större variant av surfbräda. Ryktas vara extra populärt bland svenska skidfotografer bosatta på jämtländska skidorter, bara en sådan sak.

8 sporter som får dig att överleva sommaren
Multisport betyder långa dagar och hårda utmaningar. Foto: Jakob Edholm/Åre Extreme Challenge

6. Multisport

Kan du inte bestämma dig för vad du vill hålla på med? Gör allt på samma gång. Multisport är actionsportvärldens svar på tiokamp, alternativt skeppsbrott eller blandade småhopp om du så vill. Egentligen är ingen utmaning i naturen för stor för att kastas in under detta begrepp: trailrunning, paddling, simning, klättring. Möjligheterna är oändliga.

8 sporter som får dig att överleva sommaren
Gör som Kaj & Sverre, se till att träna som en gnu under sommaren. Foto: Kaskofsweden.com

7. Försäsongsträning

Hur många gånger har du stått i botten av ditt första offpiståk för säsongen med värkande ben, andnöd och en puls som hotar att skjuta blodkärlen ur skallen? Mmmhhh, varje år alltså… Vad tror vi, är det inte kanske dags att göra något åt just den saken i sommar? Och nej, en marinerad flintastek på grillen och ett sexpack IPA räknas inte som försäsongsträning, även om nu afterski förvisso råkar vara en viktig del av skidlivet. 

Skidåkningen blir mångdubbelt roligare om du har fysiken att ägna dig åt annat än att fightas med din undertränade kropp. Dessutom minskar skaderisken exponentiellt med rätt träning, vilket bara det är själ att ta tag i skiten. Försäsongsträning är inte likställt med att stå inne på gymmet och göra benböj med E-Type eller (om möjligt ännu värre) Drake stånkandes ur högtalarna, ut i naturen med dig istället. Egentligen spelar det ingen större roll vad du sysselsätter dig med, bara du rör på dig mer än du gjorde förra sommaren.

8 sporter som får dig att överleva sommaren
Chris Davenport i Portillo, Chile. Foto: Christian Pondella

8. Skidåkning

Och om allt trots allt känns lika illa som förut, så går det ju faktiskt att åka skidor även under sommarhalvåret. Stryn och Folgefonna i Norge eller otaliga glaciärer i Alperna bjuder på perfekt slasksnö och skönt häng i solen. Eller så drar du till det södra halvklotet och njuter av full vinter igen. Las Leñas i Argentina, Portillo i Chile, club fields på Nya Zeeland – det finns riktigt bra skidåkning att uppleva även på sommaren. Är det inte dags i år?


Text: Tobias Liljeroth • 2020-05-18
ArtiklarCykelSommarSommarskidåkningSurfingTräning

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen