Foto: Axel Mossling

Artiklar

Test av skidryggor: Black Diamond Cirque 30

Åka Skidor har testat 9 ryggsäckar för varierad skidåkning både i liftsystemet, på tur och i stadsmiljö. Testets med allsidiga ryggsäck kommer från Black Diamond.

Text: Gustav Corin • 2020-05-27 Uppdaterad 2020-05-27

I vårt stora ryggsäckstest har vi testat totalt nio modeller med en volym på cirka 20-30 liter.

Främsta användningsområde är friåkning och topptur, men även turer med tekniska inslag och vardagsbruk.

Hela testet finns att läsa i Åka Skidor #5 – 2019 som du också kan läsa onlineDu hittar även fler under taggen #Ryggsäckar.

Test av skidryggor: Black Diamond Cirque 30
Foto: Axel Mossling

Black Diamond Cirque 30 LT

Mest allround av alla testade ryggsäckar.

“På tur märks det vad ryggan är gjord för, den är 
lätt, sitter skönt och packas smidigt. Skidorna sitter 
bra oavsett vilket fäste man väljer.”

Black Diamond kallar sin Cirque-serie för “tekniska skidryggsäckar” och då är det ingen tvekan om vad de har för aktivitet i åtanke.

Funktion Cirque 30 är den minsta av tre modeller, där 35 och 45 liter är de andra varianterna. Det är helt klart en klätterrygga anpassad för skidåkning och inte tvärtom. Ryggsäcken har ett stort fack, som nås ovanifrån, och stängs med snörning som dras ihop. Det stora utrymmet har ett avdelat fack mot utsidan för lavinutrustning. 

På tur är ryggan är lätt, sitter skönt och packas smidigt. Skidorna sitter bra oavsett vilket fäste man väljer och ryggan går att ta av och på många gånger utan några svårigheter. På vägen ner är den lätta vikten en klar fördel, men den sitter även ganska bra vid åkning. 

Test av skidryggor: Black Diamond Cirque 30
Foto: Axel Mossling

Omdöme  Cirque 30 LT är för dig som går på tur mycket och länge i varierande terräng. Den fungerar som klätter- eller vandringssäck även på sommaren och rätt packad går den superbra att åka skidor med. 

Volym 30 liter
Vikt 760 gram
Hjälmnät Nej
Lavinfack Ja
Fästen för isyxa Ja
Skidfästen Diagonal och A-frame
Förberedd för vätskesystem Ja
Pris 1 400 kronor

Klättring ****
Topptur ****
Tunnelbana *
Röd *****
Multifunktionell *****

Test av skidryggor: Black Diamond Cirque 30
Foto: Axel Mossling

Köpråd

Valet av ryggsäck är ett viktigt sådant. Den håller oftast längre än ett par skidor eller pjäxor och du använder den nästan lika mycket.

När det ska inhandlas en ny ryggsäck så är frågan du ska ställa dig såklart; vad ska du använda den till? Bara åka liftsystem? Bara topptur? Ska den fungera till exakt allt? Hur stor roll spelar vikten? Vad ska du packa i den?

Ställ dig själv några kritiska frågor innan du kastar fram plastkortet och chansen att du hittar en kompis för en lång tid framöver ökar rejält.

Test av skidryggor: Mammut Nirvana 25


Topptur: 25 tips som hjälper dig till toppen


Se upp i backen! Skidnostalgi med Lasse Åberg


Text: Gustav Corin • 2020-05-27
ArtiklarPrylarBlack DiamondRyggsäckarTest

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top