Foto: Lofsdalen

Artiklar

Från rekordprognos till coronakris – Säsongen 2019/2020 i siffror

Den ekonomiska situationen för svenska skidanläggningar efter den märkliga vintern 2019/2020 kan sammanfattas med snörekord, värmerekord och siffror som såg ut att bli all time high, innan coronapandemin satte stopp för allt helt plötsligt.

Text: Gabriella Edebo • 2020-06-25 Uppdaterad 2020-06-25

SLAO, Svenska Skidanläggningars Organisation, har nu färdigställa sin årliga branschrapport som speglar säsongen 2019/2020. 

Det är ett år där vi, liksom många andra branscher, har påverkats kraftigt av coronakrisen. Skidanläggningarna stod i fokus inför påsken och tvingades fatta svåra beslut att stänga för att begränsa smittspridning och ta ett tydligt samhällsansvar, säger Titti Rodling vd för SLAO, i ett pressmeddelande.

Säsongens mörka siffror

1,5 miljarder svenska kronor i skipassomsättning blev siffran för säsongen 2019/2020. En säsong som såg ut att slå nya rekord innan Coronaviruset slog till och det istället blev en minskning med 13%. 

Bara i förlorad skipassförsäljning gör branschen bedömningen att man tappat totalt 300 miljoner och mer än hälften av de planerade intäkterna för mars och april månad, efter det att liftarna fick stängas i förtid på Folkhälsomyndighetens inrådan.

Från rekordprognos till coronakris - Säsongen 2019/2020 i siffror
Skärmdump från SLAO Branschrapport 2019/2020

Bland de 15 största skidanläggningarna i Sverige blev den totala omsättningen för försäljning av skipass mindre denna säsong jämfört med fjolåret, med två undantag för Stöten och Ramundberget som ökade en aning.

Från rekordprognos till coronakris - Säsongen 2019/2020 i siffror
Skärmdump från SLAO Branschrapport 2019/2020

De starkaste regionerna är fortsatt Jämtland och Dalarna som tillsammans ökade med 6% till 82% av skipassomsättningen för hela Sverige.

Från rekordprognos till coronakris - Säsongen 2019/2020 i siffror
Skärmdump från SLAO Branschrapport 2019/2020

Färre skiddagar

Antalet skiddagar, alltså ett mått för antal sålda 1-dags skipass, blev totalt 8 miljoner den gångna säsongen, vilket är en minskning med 16 procent. 

Bäst siffror den här säsongen visar Stöten och Tänndalen upp som gick emot strömmen och hade ett fortsatt ökat antal skiddagar denna säsong. Även Orsa Grönklitt, Kittelfjäll och Dundret hade i år ökat antalet skiddagar, efter att ha tappat i antal förra säsongen.

Störst tapp i antal skiddagar har Skistar Åre med snudd på 170 000 färre dagar än förra säsongen, och Skistar Sälen som redovisar ett tapp på drygt 126 000 dagar. 

Procentuellt sett däremot jämfört med förra säsongens siffror (bland de 35 största skidanläggningarna i Sverige sett till skiddagar per säsong) är det Sunne och Säfsen som tappat mest med 44 % respektive 39 % färre skiddagar jämfört med i fjol. Även Romme (-26%), Kungsberget (-25%) och Idre Fjäll (-18%) redovisade ett stort tapp i antal skiddagar.

Från rekordprognos till coronakris - Säsongen 2019/2020 i siffror
Åka Skidors hemmasnickrade tolkningar av siffror från SLAOs Branschrapport 2019/2020.

Milt i söder och snörekord i norr

Säsongen såg ut att resultera i riktigt bra siffror för både omsättning och antal skiddagar. Innan coronaviruset slog till visade prognosen på en omsättningsökning på över 5 % för säsongen. I södra Sverige däremot pekade siffrorna nedåt på grund av den varma vintern. 

Förutom Coronapandemin som gjorde att majoriteten av svenska skidanläggningar stängde före påsk så kan även milda temperaturer för de södra anläggningarna ha påverkat siffrorna. Stockholm hade till exempel den varmaste vintern sedan mätningarna inleddes 1756 och flera anläggningar i den södra halvan av landet kunde inte öppna alls denna säsong.

I norr däremot sattes nya rekord vad gäller snömängd i Kirunafjällen.

Ekonomiska svårigheter

SLAOs bedömning är att kombinationen av både en mild vinter och en pandemi som orsakade ett plötsligt och tidigt avslut av säsongen tyvärr gjort att många svenska anläggningar nu brottas med ekonomiska bekymmer. Vad vi vet så här långt är att bolaget som driver Svanstein gått i konkurs och att Idre Fjäll sagt upp nästan all personal. 

Flera anläggningar hare även pausat planerade investeringar, bland annat Kläppens nya skidområde samt rivningen av Kabinbanan i Åre för att göra plats för bland annat nya bostäder. 

SLAOs branschrapport består av inrapporterade siffror från medlemsföretag/skidanläggningar under maj och juni 2020. Hela rapporten kan du läsa här.

Från rekordprognos till coronakris - Säsongen 2019/2020 i siffror

Stöten är årets skidanläggning 2019


Fler svenska skidorter stänger pga coronaviruset


Ta liften och cykla i sommar – 10 bike parks i Sverige


Text: Gabriella Edebo • 2020-06-25
ArtiklarNyheterSkidorterSLAO

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top