Att ha med solen på ett litet hörn är sällan fel, även vid skuggfotografering. Råkar den lysa på ett stort snömoln har man helt plötsligt en jäkligt snygg skidbild, förutsatt att man placerar en svängande Piers Solomon i vänstra hörnet det vill säga. Foto: Oskar Enander

Skidfoto

Skuggornas mästare: bildspecial med Oskar Enander

Skidfoto har ända sedan Felix & Felix tid handlat om sol och puder. Men tänk om det egentligen är i skuggan de bästa bilderna tas.

Text: Johan Jonsson • 2020-07-31 Uppdaterad 2021-01-05
Skuggornas mästare: bildspecial med Oskar Enander
Wendenlücke är en klassisk hike i Engelberg, men den skuggiga skiers right-sidan är ofta orörd. Delvis för att det är en vindtunnel som sällan håller bra snö, men även för att åket leder dig bort från den roliga skiers left-avslutningen. Är man skuggfotograf
kan man dock glädjas åt reflektionen som klippan utanför bildens vänstra kant kastar på snön. Solnedgång 2.0. Typ. Foto: Oskar Enander

Oskar Enander är den enda skidfotografen i världen som vunnit Powder Magazines prestigefyllda Photo of the Year tre gånger, och hans plats som en av de stora genom tiderna blir mer cementerad för varje år. Till stor det handlar det om ett öga få andra fotografer har. 

Jag kommer själv ihåg första gångerna jag blev bekant med ett öga. Det tillhörde Gösta Fries, och jag var precis i början av min karriär – eller vad det här laglösa skidproffslivet som jag lever kan kallas. Gösta, som nu för tiden tyvärr inte ägnar speciellt mycket tid åt skidfotograferande, smög alltid omkring i buskarna eller bakom någon sten när ett foto skulle tas. Ibland såg man honom inte ens, bara hörde ett ”Jag är klar! Du kan köra var du vill och när du vill!” från någonstans i närheten. Eller långt bort. Resultatet blev aldrig som man trott, men alltid bättre. Framförallt annorlunda. 

Skuggornas mästare: bildspecial med Oskar Enander
Linus Archibald ses allt oftare med lätta grejer under fötterna och isyxa på ryggsäcken. Men alla bör veta att när han vill, så shreddar han lika hårt som han alltid gjort. Den här gången ner i skuggan, men med en liten, liten solstråle i ryggen. Foto: Oskar Enander

Oskar Enander har med åren, mer och mer, lagt sig till med denna något magiska egenskap. Det är inte alltid vi åkare förstår vad han har kokande när vi hoppar en klippa eller lägger några svängar, men när man får det där meddelandet i telefonen på kvällen; ”Det blev inte så tokigt ändå” – medföljer alltid en bild som får hakan att närma sig bröstet.

Skuggornas mästare: bildspecial med Oskar Enander
Ibland vill man bara titta efter. Se. En tur, ett åk eller en resa måste inte alltid innebära bra skidåkning för att vara lyckad. Ibland vill man bara… titta efter. Stå och glo lite, på någonting fint. Det är precis vad Jonas Engelin och Mattias Hargin gör på denna bild. Foto: Oskar Enander

Öga är ett sätt att beskriva det. Kreativitet ett annat. Men en av de stora faktorerna är också en nyfikenhet på att testa nya saker. Som att strunta i solen till exempel. Idén har nog funnits i några år. Plötsligt började vi prata om att undvika solen, bara för att hitta någonting annat. Skuggan i skuggan. Reflektioner från ett berg en halvmil bort. En klippvägg som delar med sig av sin karaktäristiska färg till sin granne puderfältet. 

Efter ett tag kom vi på en annan väldigt trevlig fördel med att ägna tid i mörkret – snön blir aldrig solbakad, utan håller sig kall och bra längre.

Skuggornas mästare: bildspecial med Oskar Enander
Utah-sonen Marcus Caston är en före detta störtloppsåkare som man aldrig vet var man har. Ena sekunden dansar han fram genom pudret som en liten prinsessa, nästa spränger han isiga pucklar. Allt med samma lätthet. På den här bilden kombinerar han de båda sidorna av spektrat och exploderar ut ur pudret. Foto: Oskar Enander

Att plåta i skuggan handlar dock inte bara om att plåta i skuggan. Gör man det på en mulen dag är man plötsligt inte mitt i en dramatik skuggvärld, utan gör taskiga svängar i flatljus som varken gör fotoredaktörer, skidåkare eller fotografer speciellt glada. Nej, det handlar om att hitta den rätta mixen av en sol som står lagom högt och ett snöfält som får lagom mycket reflektioner från ett annat snöfält eller berg. Eller att hitta ett skuggigt åk som har sol i bakgrunden. Det är kontrasterna som gör det.

Skuggornas mästare: bildspecial med Oskar Enander
När Oskar sköt den här bilden på mig så var jag inte speciellt imponerad. Men ju fler gånger jag sett den, desto mer har den växt. Den gigantiska lavinkäglan i bakgrunden. Spåren i förgrunden. Och så den episka snön som ännu aldrig varken sett eller påverkats av solens strålar. Nu har den hamnat både i Åka Skidor och Powders Photo Annual, så något måste den ju ha… Foto: Oskar Enander

Jag kommer mycket väl ihåg när Oskar började prata mer och mer om detta. Han hade tagit några bilder under årets mörkaste dagar, men runt lunchtid. ”Det blir så coola skuggor i skuggan. Vi måste ta mer bilder runt jul!” 

Ingen av oss kunde riktigt avgöra vad det var som gjorde att det blev bra, men en stor del handlade nog om att det var någonting annat, en inriktning som Oskar väldigt ofta letar efter. Hellre lägga mer tid på en riktigt bra bild med omslagsvarning, än mjölka klassiska puderstänkare. Inget illa om dem, men ombyte förnöjer. 

Skuggornas mästare: bildspecial med Oskar Enander
Oskar, i färg.

Fakta: Oskar Enander

Göteborgaren Enanders karriär rivstartade när han som hobbyfotograf lyckades vinna Powder Magazines prestigefyllda Photo of the Year 2003. 

Hans foto har alltid karaktäriserats av starka kontraster mellan ljus och skugga. Något som dels på beror på att hans hemmaberg Titlis i Engelberg i Schweiz – en ort där han numera bor på heltid – nästan helt saknar skogsskidåkning. Men dels också det faktum att han är färgblind. Och med färg ute ur ekvationen tvingas han jobba med andra variabler och med ett annat öga, vilket han gör bättre än de allra flesta skidfotografer på planeten Jorden. I Åka Skidors ögon är Oskars skidfoto stor konst och något som vi aldrig kan få nog av. Inte du heller hoppas vi.

oskarenander.com
@oskar_enander

Den färgblinda mästerfotografen

Skidfotografen som aldrig vill bli stor

Skidsnack Juli: politik, backhoppning & fjällvett


Text: Johan Jonsson • 2020-07-31
ArtiklarFotoFotograferOskar Enanderskidfoto

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen