Stora, folktomma berg i Italien. Foto Mike Guest

Alperna

Distanserat: 10 folktomma pärlor i Europa

När det blir möjligt att åka utomlands på skidresor igen så se till att välja en ort där du slipper trängas och får ha all orörd snö för dig själv.

Åka Skidor • 2020-08-28
Distanserat: 10 folktomma pärlor i Europa
Peffe Brzezinski delar med sig av sina 10 bästa hemligheter. Foto: Henrik Hultberg

#Okända Pärlor är en artikelserie baserad på ett reportage från Åka Skidors oktobernummer 2019.

Expertens bästa hemligheter

Ingen svensk har besökt lika många skidorter som den smått legendariske resarrangören Peffe Brzezinski. Så om det är någon som har koll på gömda skatter så är det han. 

Åka Skidor bad Peffe sålla bland sina hundratals pärlor och stilla de mest törstande ortsgrisarnas sug efter gömda skatter. Resultatet listar vi här nedan.

Klicka på länkarna för att läsa mer om varje ort.

Experten tipsar: Alpernas bästa hemligheter

#1 Westendorf, Österrike

Granne med Kitzbühel och en av de mindre välkända områdena som ingår i det gigantiska skidsystemet Ski Welt i Österrike.

Peffes tips De bästa backarna ligger kring Fleiding och missa inte den ekologiska restaurangen OSL som bara serverar kött från egna kor. Fortsätt förbi dalstationen på sittliften så är chansen stor att du hittar ospårat. Följ rodelvägen tillbaka till Schrandlhof. Ät lunch och ta rodelbussen tillbaka till liften.
Passar Sammanfattningsvis förvånansvärt bra skidåkning i en levande by som passar både barnfamiljer och nykära.
Hitta hit Westendorf ligger ca 15 minuters bilfärd rakt västerut från Kitzbühel. Omkring en timmes bil eller tågfärd från Innsbruck.
Höjd 800 till 2 444 meter över havet
Åkning 11 liftar varav 4 gondoler och 5 sittliftar, totalt 284 kilometer nedfarter i hela Ski Welt

Okända pärlor: Westendorf, Österrike

#2 Morzine, Frankrike

Morzine har det bästa läget i ett av planetens största skidområden, Portes du Soleil som består av totalt 12 skidorter. Här finns mer piståkning än du hinner med på en vecka. I alla väderstreck. Kryddat med mängder av besöksvärda krogar. 

Peffes tips Vill du spåra lössnö kan jag diskret tipsa om L-dalen med L-skogen som har mer skogsåkning än de flesta skidorter av rang. Dalen heter egentligen Chésery men det är ingen som vet. Starta var du vill mellan toppen på sittliften Foilleuse och Pointe de L’Au och kör mot nordväst. Hur du än åker kommer du ner på en blå pist som tar dig tillbaka till Morgins på schweiziska sidan av Portes du Soleils enorma liftsystem.
Passar Skidåkare som vill åka mycket skidor och äta gott.
Hitta hit Transfer från närmaste tågstation Cluses eller Thonon-les-Bains 30 kilometer bort. Geneve är närmaste flygplats.
Höjd 1 000 – 2 466 meter över havet
Åkning 46 liftar, 66 pister varav 9 svarta, 28 röda, 24 blå och 5 gröna

Okända pärlor: Morzine, Frankrike

Distanserat: 10 folktomma pärlor i Europa
Turkiets i särklass bästa skidområde. Foto: Daniel Rönnbäck.

#3 Erciyes, Turkiet

Turkiets i särklass bästa skidområde med 18 helt nya liftar ligger på östra sidan av en utdöd vulkan (3  864 meter över havet), 45 minuter från flygplatsen i Kayseri.

Peffes tips Åk dit när det politiska läget tillåter. Hajka upp på den sydöstra åsen så får du ett magiskt åk ner i kratern. 
Passar De som varit överallt och söker mer äventyr än bara skidåkning.
Hitta hit Närmsta flygplats Kayseri (en timmes flygresa från Istanbul) är 25 minuter från skidorten.
Höjd Slocknad stratovulkan på 2 088 till 3 346 meter över havet.
Åkning 14 liftar varav 2 gondoler och 11 sittliftar, 34 nedfarter varav 6 svarta, 15 röda och 13 blå

Okända pärlor: Erciyes, Turkiet

#4 Borovets, Bulgarien

Bulgariens äldsta skidort började som kungliga jaktmarker vid foten av bergsmassivet Rila. Precis som i Åre finns en lågzon i skogen och en högzon med skidåkning på stora öppna ytor. Allt är annorlunda och lite exotiskt och betydligt billigare. Vi befinner oss mitt på Balkan där maten och musiken är mustig. Bergen är vackra och skidåkningen går i blårött.

Peffes tips Huda upp mot den mytiska toppen av Rila med en bergsguide.
Passar För den prismedvetne och vidsynte som inte räds spår av gamla Östeuropa.
Hitta hit Med bil eller transdfer från Sofia tar det omkring 1,5 timme. 
Höjd Byn ligger på 1 300 meters höjd över havet och toppstationen på 2 486.
Åkning 12 liftar varav 1 gondol och 4 sittliftar, 25 nedfarter varav 4 svarta, 9 röda och 6 blå.

Okända pärlor: Borovets, Bulgarien

#5 Megève, Frankrike

Franska Alpernas kanske charmigaste by ingår i ett skidområde som är betydligt större än du anar med 263 kilometer pistade nerfarter uppdelade på tre områden. Gillar du cruising och kvalitetscarving så finns det oräkneliga backar att beta av. 

Peffes tips Åk upp på Jaillet och vidare upp på Christomet omgivet av tre idealiska backar. Sen åker du vidare till Jouty som brukar vara folktomt. Alla backar på Rochebrune-sidan har alltid bättre snö än de på Mont d’Arbois. Ett av de största åken går från toppen av Mont Joly ner mot granndalen Les Contamines. Ta med bergsguide.
Missa inte Jazzclubben 5 Rues som dagligen har artister av hög klass.
Passar  Skidåkande frankofiler och livsnjutare.
Hitta hit Lite drygt en timme från närmsta flygplats Geneve och busstransfer på 20 minuter från tågstationen Sallanches.
Höjd 1 113 till 2 353 meter över havet.
Åkning 84 liftar varav 13 gondoler och 26 sittliftar, 445 kilometer pist fördelat på 185 nedfarter.

Okända pärlor: Megève, Frankrike

#6 Obersaxen Schweiz

En liten spännande skidort som är nära omöjlig att hitta och består av fyra små anspråkslösa byar. I den bortre delen av systemet finns fina möjligheter till att hitta orörd snö med snäll lutning. Totalt finns det 110 kilometer pistade nedfarter och chansen att stöta på den lokala hjälten och alpinstjärnan Carlo Janka.

Peffes tips Åket från Piz Sezner ner till postbusshållplatsen Tobel skulle nog kunna klassas som legendariskt.
Passar För den som vill upptäcka nya orter i Schweiz.
Hitta hit snudd på omöjligt. Men ligger ungefär mellan Disentis och Laax. Ta tåg från Chur till Ilanz och postbus därifrån.
Höjd  1 202 till 2 310 meter över havet.
Åkning 16 liftar varav 9 sittliftar, 48 nedfarter varav 6 svarta, 23 röda och resten blå.

Okända pärlor: Obersaxen, Schweiz

#7 Espace Diamant, Frankrike

Ett av dessa unika skidområden som lever i skuggan av sina mer kända grannar Chamonix, La Clusaz och Megève. Några små oansenliga byar som byggt ihop sina skidområden och skapat ett perfekt område om 192 km pist, för skidåkaren som gillar att åka på en spännande och annorlunda utflykt drygt en och en halv timme från Genève. 

Peffes tips Åk dit när det dumpat, då är du garanterat ensam om snön. Sist åkte vi 20 åk innan vi träffade en (1) friåkande kollega.
Passar De som gillar att testa något nytt, udda och annorlunda över en weekend.
Hitta hit Lite drygt en och en halv timmes bilfärd från flygplatsen i Genevé och 3 mil från Albertville dit du kan ta dig med tåg.
Höjd  1 000 till 2 069 meter över havet.
Åkning 81 liftar varav 26 sittliftar och resten släpliftar, 192 kilometer nedfarter fördelat på 157 pister med majoriteten blå och röd märkning.

Okända pärlor: Espace Diamant, Frankrike

#8 Oga, Italien 

En litet bortglömt skidsystem strax ovanför Bormio med stora och folktomma berg. Den lilla byn Oga och liftområdet La Motte är ett av de minsta i Alta Valtellina, och hela området har obegripligt många namn, däribland Cima Piazzi, Happy Mountain, San Colombano, Oga och Isolaccia. De två sista är byar i varsin ända av skidområdet som numera ingår i Bormios och Alta Valtellinas gemensamma liftkort. 

Peffes tips Husmanskosten på Albergo al Forte är den perfekta skidåkarlunchen. Åken från toppen av Dosso le Pone är alla värda en omväg. Både väster och öster om berget finns långa, fina och spännande åk.
Passar Den som gillar det lilla, orörda Italien
Hitta hit 3 timmar till närmsta flygplats i Milano/Zürich/Innsbruck
Höjd  1 340 till 2 547 meter över havet. (Byn Oga ligger på 1 500 möh.)
Åkning 9 liftar varav 1 gondol och 3 sittliftar, 25 kilometer pist med majoriteten röda nedfarter

Okända pärlor: Oga, Italien

#9 Les Sybelles, Frankrike

De franska Alpernas fjärde största skidområde är okänt för de flesta och här finns stor åkning på hög höjd. Bo i La Toussuire eller St Sorlin d’Arves. Småskaligt och ganska charmigt trots att stadsarkitekten var tjänstledig under byggnationen. Skidområdet har fantastisk utsikt och är det största i Maurienne-dalen och består av sex olika byar med gemensamt skidsystem.

Peffes tips Skulle jag bara välja en lift i hela Alperna skulle det nog bli Trois Lac. Håll skiers right på framsidan och lilla åsen på baksidan lämnar mycket att upptäcka. Missa inte heller backarna ner mot Bottier. Vallée Perdue bör du åka med bergsguide.
Passar Nyfikna skidåkare i alla kategorier.
Hitta hit en timme med bil från Chambéry och lite drygt två från Geneve, tågstation finns i dalgången nedanför och flera stora flygplatser inom 16 mil (Chambéry, Grenoble, Turin, Lyon & Geneve)
Höjd  1 100 till 2 620 meter över havet.
Åkning 67 liftar varav 27 sittliftar och 136 nedfarter där majoriteten är röda pister

Okända pärlor: Les Sybelles, Frankrike

#10 Gargellen, Österrike

“Smugglarbyn” på 1 423 meters höjd är ärligt talat rätt ointressant men skidområdet gömmer en och annan hemlighet. Den allra bästa är smuggelturen över till Schweiz och Sankt Antönien. Och tillbaka via Madrisa, ett av Klosters skidområden. Det är den högst belägna byn i Montafondalen och har satsat mycket på markerade offpiståk och guidade toppturer för alla nivåer.

Peffes tips Följ med på den guidade turen Madrisa Round Tour som ordnas varje vecka av skidskolan i Gargellen. En fin nybörjartur för dig ännu inte provat på ski touring.
Passar En genuin, snösäker skidort med fantastiska möjligheter till ski touring för nybörjare.
Hitta hit mellan 2-3 timmar i bil från Zürick, Innsbruck och München, närmaste tågstation finns i Schruns 16 km från byn.
Höjd  1 423 till 2 300 meter över havet.
Åkning 8 liftar varav 1 gondol och 3 sittliftar, 15 nedfarter och ett antal markerade skiroutes/offpiståk 

Okända pärlor: Gargellen, Österrike

Experten tipsar: Alpernas bästa hemligheter


Senaste nytt om Kabinbanan i Åre: finns kvar i vinter


Ett säkert hösttecken: säsongens första Åka Skidor är här

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top