Foto: Rickard Bergstedt / Ramundberget

Artiklar

Reflektioner kring den kommande säsongen

Vad händer med världen och skidsäsongen? Åka Skidors chefredaktör blickar framåt och funderar kring världsläget i relation till vinterns nöjen.


Text: Tobias Liljeroth • 2020-09-06 Uppdaterad 2020-09-06

Ledare: och nu då?

Det enda vi vet om framtiden är att vi egentligen inte vet någonting om den, det om något är en sak som vi lärt oss den här våren och sommaren. Saker som vi tidigare tagit för helt givna är inte länge så givna som de en gång verkade. 

Vår tidigare så globala rörlighet har på några månader blivit enormt mycket mer begränsad och vi har inte den minsta aning om när saker kan börja ens likna det som vi för inte så länge sedan kallade för normalt – om världen ens kommer att bli ”normal” igen eller om en någorlunda ny världsordning kommer att ta dess plats.

Reflektioner kring den kommande säsongen
Foto: Gabriella Edebo

Och mitt i all denna osäkerhet befinner sig vår lilla pseudovärld, skidåkningen. På ett sätt framstår det som världens minst väsentliga sak i den pandemi som pågår omkring oss med fortsatt höga smittal världen över och ofattbart höga dödssiffror, samtidigt som ett vaccin fortfarande är månader bort, om det ens kommer att funka.

Samtidigt har de senaste månaderna visat hur viktiga till synes triviala företeelser är för oss människor, att vi behöver nöjen, musik, kultur, idrott och, inte minst, socialt umgänge för att inte bara överleva, utan för att verkligen leva. 

Skidåkning är så mycket av det där, den är både sport, kultur och socialt umgänge på en och samma gång. Ett sätt att leva på. För många som läser den här tidningen är skidor ett livselixir, något som får blodet att rusa lite fortare genom kroppen och hjärnan att fyllas med sköna signalsubstanser. Det märktes så tydligt när skidåkningen för många hastigt rycktes ifrån dem mitt under en av de finaste vårsäsongerna i fjällen på flera år, om du inte hade den goda smaken att bo vid foten av ett fjäll och kunde gå upp för egen maskin utan att resa hemifrån och bryta mot myndigheternas rekommendationer förstås.

10 okända pärlor i Europa

Det är högst osannolikt att skidvärlden kommer att se ut som den gjort de senaste åren när liftarna förhoppningsvis börjar snurra igen framåt november-december. Troligtvis kommer vi få leva med vårt virus ett tag till i samhället och att då trycka ihop stora folkmassor i liftköer och kabinbanor världen över låter inte som den smartaste idén.

Men vi vet också att en gång kommer även den här pandemin att gå över och mest troligt finns bergen kvar där de stått i tusen och åter tusentals år. Så även snön på dess sidor.

Så fram tills dess är det lov att drömma sig bort. Och det är just där Åka Skidor, din trofasta leverantör av skid- och bergsdrömmar, kommer in i bilden. 

Kanske kommer du inte att kunna åka skidor exakt som du brukar till vintern som kommer, men vi kommer i alla fall att finnas här för dig och berätta om en stor och underbar skidvärld som trots allt fortfarande finns där ute. Vi lovar, det kommer att bli bra. 

Tobias Liljeroth
Chefredaktör

Plocka upp det senaste numret av Åka Skidor i en butikshyllan nära dig, eller beställ online hos Pressbyrån.

Reflektioner kring den kommande säsongen

Ett säkert hösttecken: säsongens första Åka Skidor är här

Flera svenska skidorter inför gratis avbokning inför nästa säsong


Från rekordprognos till coronakris – Säsongen 2019/2020 i siffror


Skidåkare i karantän – en recap av coronavåren 2020


Text: Tobias Liljeroth • 2020-09-06
ArtiklarNyheter

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen